Agenția Spațială Europeană a reușit să extragă oxigen din praf selenar

Cercetătorii de la Agenția Spațială Europeană au reușit să extragă oxigen din praful selenar. Prototipul fabricii care produce oxigen a fost construit într-un laborator al Centrului European de Cercetare Spațială și Tehnologie, cu sediul în Noordwijk, Olanda.

Crearea tehnologiei capabile să obțină oxigen din elemente care se găsesc pe Lună ar putea deschide drumul către explorarea intensivă și de lungă durată a satelitului natural al Terrei sau poate chiar către colonizarea lui, informează Newsweek.

Cercetători
Cercetătorii Alexandre Meurisse și Beth Lomax. Foto: esa.int

Extracția de oxigen din solul selenar (denumit și regolit) se realizează printr-o metodă numită „electroliza sării topite”, care are loc la temperatura de 950 de grade Celsius.

Un astfel de proces a fost deja folosit pentru fabricarea de diverse aliaje, dar cercetătorii Agenției Spațiale Europene i-au adus câteva modificări, pentru a putea măsura cantitatea de oxigen produsă.

„Acum, că fabrica este funcțională, putem să rafinăm procesul, reducând, de exemplu, temperatura de operare și proiectând, în cele din urmă, o versiune a acestui sistem care ar putea fi dusă pe Lună și operată acolo”, a afirmat cercetătorul Alexandre Meurisse.

Mostrele de regolit aduse de pe suprafața Lună confirmă că acesta este alcătuit din 40-45% oxigen.

Regolit
O grămadă de regolit înainte de prelucrare (stânga) și după ce oxigenul a fost extras (dreapta). Foto: esa.int

Fabrica funcționează silențios, iar deocamdată oxigenul produs este pompat într-o conductă de evacuare. Odată ce sistemul va fi dezvoltat, oxigenul va putea fi înmagazinat.

E posibilă colonizarea Lunii?

Ca un bonus, acest procedeu convertește regolitul și în diverse aliaje de metal.

„Procesul de producție lasă în urmă diverse alte materiale. Aceasta este o altă direcție de cercetare. Vrem să aflăm care sunt cele mai utile aliaje pe care le-am putea produce prin acest procedeu și la ce ar putea fi ele folosite”, a mai spus Meurisse.

Combinațiile de metale care pot fi extrase din regolit depind de locul de pe Lună de unde a fost adus regolitul. Diferențele între regiuni sunt semnificative.

Scopul final al experimentelor realizate de Meurisse alături de colega sa, Beth Lomax, este proiectarea unei fabrici-pilot care să funcționeze pe Lună. Prima demonstrație tehnică este programată la mijlocul acestui deceniu.

Exploatare Luna
Cu ajutorul acestei tehnologii, oamenii ar putea coloniza Luna la un moment dat. Foto: esa.int

„Încercăm să folosim resursele selenare in-situ. Lucrăm cu experți pentru a face posibile astfel de tehnologii, pentru avea o prezență umană susținută pe Lună și, poate, într-o bună zi, pe planeta Marte”, a spus Tommaso Ghidini, directorul Diviziei de Structuri, Mecanisme și Materiale a Agenției Spațiale Europene.


Ți-a plăcut acest articol? Citește și „Gelatina cleioasă” de pe Lună, substanța misterioasă descoperită de robotul spațial al Chinei. Apoi, citește povestea lui Dennis Hope, omul care a devenit milionar vânzând teren pe Lună.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu