Singurul ou de găină intact de pe vremea romanilor a fost descoperit în Anglia

Singurul ou de găină intact ce datează de pe vremea Imperiului Roman a fost descoperit recent în apropierea orașului Aylesbury, din Marea Britanie. Arheologii l-au găsit alături de alte trei ouă, care, din păcate, s-au spart în timpul săpăturilor, degajând un miros îngrozitor.

Printre obiectele descoperite la Aylesbury se numără și niște papuci din piele, câteva unelte din lemn, precum și un coș din nuiele de stejar și salcie. Toate aceste vestigii au fost găsite într-un puț.

Ou de gaina
Oul are o vechime de aproximativ 1700 de ani. Foto: dmcnews.org

Datele existente arată că, încă de la sfârșitul secolului al III-lea, oamenii au început să arunce obiecte în puț ca să le poarte noroc, la fel ca în cazul fântânilor despre care se spune că îndeplinesc dorințe.

„Puțul avea încă apă în el și, datorită acestui lucru, s-a păstrat o colecție remarcabilă de obiecte din materiale organice. Cele mai neobișnuite obiecte au fost un coș împletit din nuiele de stejar și salcie și patru ouă de găină”, a relatat arheologul Edward Biddulph.

Ouăle, o posibilă ofrandă

Pe vremea romanilor, ouăle erau asociate cu fertilitatea, renașterea și zeii romani Mithras și Mercur. Probabil acesta este motivul pentru care ele au fost puse în puțul respectiv.

Până acum, arheologii au mai mai găsit fragmente de ou, de obicei în mormintele romane, însă acesta este singurul ou intact care a supraviețuit acelor vremuri.

Cos de nuiele
Rămășițele coșului de nuiele. Foto: ladbible.com

Biddulph crede că ouăle și coșul ar fi putut fi ofrande aruncate în puț în cadrul unei ceremonii religioase sau în timpul unei procesiuni funerare.

Săpăturile au avut loc între 2007 și 2016, pe un teren unde autoritățile au construit ulterior un cartier de case. Rezultatele săpăturilor au fost făcute publice după trei ani de cercetări.


Ți-a plăcut acest articol? Află mai multe detalii despre trei descoperiri arheologice ciudate, care ne schimbă percepția asupra trecutului. Apoi, citește despre descoperirile arheologice care contrazic istoria oficială.

Ca să știi mai mult

Este un tratat de istorie care nu ar trebui să lipsească din biblioteca ta. Dacă ești un pasionat al istoriei și te fascinează tot ceea ce ține de cultura romană sau ești un părinte al cărui copil va învăța de-a lungul timpului despre Imperiul Roman, acest volum ar trebui să aibă un loc rezervat în colecția ta.

Comandă cartea „Roma Antică. O istorie pentru toți” pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>