Oton Glass, ochelarii inteligenți care transformă textul în sunet

Oton Glass este un dispozitiv de recunoaștere vizuală care poate fi atașat la o pereche de ochelari convenționali pentru le a permite persoanelor cu deficiențe de vedere sau cu dificultăți la citire să înțeleagă orice text tipărit.

Dispozitivul fotografiază textul din fața cititorului printr-o cameră care poate fi acționată clipind sau prin buton și transformă imediat informația în format vocal.

Foto: Oton Glass

Tehnologia s-ar putea dovedi de real folos pentru persoanele cu deficiențe de vedere sau care au probleme de înțelegere a textului.

Oton Glass conține un modul video care este atașat de ramă, împreună cu un cablu HDMI care conectează camerele la unitatea principală, care poate fi ținută în buzunar. Cititorul poate asculta informația la difuzorul încorporat sau conectând o cască.

Dispozitivul conține o oglindă care reflectă ochii utilizatorului către prima cameră, care poate detecta când utilizatorul clipește, în timp ce a doua cameră captează textul la care se uită persoana.

Foto: Oton Glass

Pentru a utiliza acești ochelari, utilizatorul privește textul și clipește într-un anume fel sau apasă un buton pentru a activa sistemul de conversie audio.

Ochelarii au un computer încorporat. Utilizează Raspberry Pi pentru a capta informația scrisă, care este apoi trimisă prin internet către un server care procesează textul și îl convertește în sunet, redat apoi cu voce sintetică.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Dar ce se întâmplă dacă sistemul informatic nu poate identifica și converti cuvintele de unul singur? În acest caz, imaginile sunt trimise unui operator uman, care le poate descifra.

Foto: iStock

Oton Glass seamănă foarte mult cu Google Translate, doar că acesta din urmă le cere utilizatorilor să introducă manual textul. Oton Glass este mult mai ușor de utilizat.

De fapt, creatorii săi speră să ajute persoanele cu dizabilități senzoriale. Keisuke Shimkage, designer principal, a început să lucreze la ochelarii inteligenți în 2012, pentru a-l ajuta pe tatăl său, care începuse să sufere de dislexie (tulburare nervoasă manifestată prin incapacitatea de a înțelege textul scris).

În timpul recuperării tatălui său, Shimkage a continuat să dezvolte ochelarii pentru a-i ajuta și pe alții cu această tulburare. Deși ochelarii inteligenți nu sunt un concept nou, este greu de găsit un sistem care să fi primit recenzii favorabile de la majoritatea utilizatorilor.

Poate că acest aspect este cauzat de faptul că astfel de produse au încercat să îndeplinească prea multe sarcini sau au fost prea scumpe. Cu toate acestea, sistemul Oton Glass se adresează unui public foarte clar definit, iar prețul – de până la 50 de dolari – îl face relativ accesibil.

Ca să știi mai mult

Cartea dedicată de Rodney Castleden „inventatorilor din trecut, prezent și viitor” este un omagiu adus imaginației creatoare a omului și un îndemn la cunoașterea și aplicarea în beneficiul societății a tuturor marilor descoperiri ale minții omenești. Autorul prezintă în ordine cronologică o selecție fascinantă de peste 250 de invenții (și de topuri ale lor), menționând numele autorilor – când se cunosc – , conjunctura economico-socială a momentului, problemele pe care inventatorii încercau să le rezolve, importanța pentru contemporaneitate și felul în care fiecare dintre ele a avut darul de a schimba lumea.

Comandă cartea „Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS” pe Elefant sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu