Osuarul din Sedlec – Biserica făcută din schelete de om

Sedlec este o suburbie a orașului Kutna Hora, din Cehia. Probabil că zona ar fi rămas anonimă pentru majoritatea lumii dacă aici nu s-ar fi aflat o mică biserică catolică, cunoscută drept Osuarul din Sedlec sau Biserica-Cimitir a Tuturor Sfinților.

Numele de cimitir este puțin atipic pentru o biserică, dar el ilustrează exact natura acestui loc. În biserică sunt mii de schelete care atârnă pe pereți și din tavan. Această biserică înspăimântătoare este o atracție turistică foarte populară.

osuarul din sedlec
Foto: Mysterious Facts

Istoria bisericii începe în 1278. Se spune că, atunci, Henric, abatele mănăstirii cisterciene din Sedlec, a fost trimis în Țara Sfântă de către regele Otakar II al Boemiei.

Osuarul din Sedlec și Golgota

Când a revenit, Henric a adus puțin pământ de pe Golgota, locul unde se spune că a fost crucificat Isus. A împrăștiat pământul peste cimitirul abației.

În curând, povestea acestui act sfânt s-a răspândit, iar cimitirul din Sedlec a devenit un locul de înmormântare dorit de mulți locuitori ai Europei Centrale.

osuarul din sedlec
Foto: Pinterest

Mii de oameni au fost îngropați aici în secolul XIV, în timpul epidemiilor de ciumă bubonică, și în secolul XV, după Războaiele Husite. În curând, numărul morților a început să depășească spațiul disponibil, iar cimitirul a trebuit extins.

În 1400, în centrul cimitirului a fost construită o biserică gotică ce avea etajul superior sub formă de boltă. Palierul de jos trebuia folosit drept osuar pentru mormintele dezgropate în timpul construcției.

osuarul din sedlec
Foto: Pinterest

După 1511, dezgroparea scheletelor a fost lăsată în seama unor călugări parțial orbi. Se spune că acești călugări au început să aranjeze oasele în mod artistic. Există și un mit despre un călugăr care a înnebunit și a început să confecționeze obiecte din oase.

osuarul din sedlec
Foto: Tumblr

În 1870, terenul aparținea familiei Schwarzenberg, care a angajat un cioplitor în lemn, pe nume Frantisek Rint, ca să decoreze incinta bisericii cu aranjamente și sculpturi din oase de om.

În biserică se găsesc între 40.000 și 70.000 de schelete umane, iar zidurile și tavanul bisericii sunt decorate în mod artistic cu oase de om. Colțurile bisericii sunt ocupate de grămezi uriașe de oase, sub formă de clopote.

osuarul din sedlec
Foto: Fine Art America

În centru, atârnă un candelabru uriaș de oase, care conține câte un exemplar din fiecare os din corpul uman. Este înconjurat de ghirlande de cranii, care împodobesc bolta, în timp ce alte rânduri de cranii și oase atârnă din tavan.

osuarul din sedlec
Foto: Reddit

În Osuarul din Sedlec există cutii în care sunt expuse cranii cu răni cauzate de diferite arme din secolele trecute.

Tot aici se află și blazonul familiei Schwarzenberg. Un detaliu al acestuia înfățișează un corb ciugulind ochiul unui soldat invadator.

Alte puncte de atracție în Osuarul din Sedlec sunt contraforturile și relicvariile care flanchează altarul, un craniu folosit pe post de suport pentru lumânări și semnătura artistului Rint, încrustată pe niște oase lipite pe peretele de lângă intrare.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu