Osuarul din Sedlec – Biserica făcută din schelete de om

Sedlec este o suburbie a orașului Kutna Hora, din Cehia. Aici se află o mică biserică catolică, cunoscută drept Osuarul din Sedlec sau Biserica-Cimitir a Tuturor Sfinților.

Numele de cimitir este puțin atipic pentru o biserică, dar el ilustrează exact natura acestui loc. În biserică sunt mii de schelete care atârnă pe pereți și din tavan. Această biserică înspăimântătoare este o atracție turistică foarte populară.

osuarul din sedlec

Istoria bisericii începe în 1278. Se spune că, atunci, Henry, abatele mănăstirii cisterciene din Sedlec, a fost trimis în Țara Sfântă de către regele Otakar II al Boemiei.

Osuarul din Sedlec și Golgota

Când a revenit, Henry a adus puțin pământ de la Golgota, locul unde se spune că a fost crucificat Isus. Henry a împrăștiat pământul peste cimitirul abației.

osuarul din sedlec

De atunci, povestea acestui act sfânt s-a răspândit, iar cimitirul din Sedlec a devenit locul de înmormântare dorit de toți locuitorii Europei Centrale.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Mii de oameni au fost îngropați aici în secolul XIV, în timpul Ciumei Negre și în secolul XV, după Războaiele Husite. Numărul celor îngropați a început să depășească spațiul disponibil și cimitirul a trebuit extins.

osuarul din sedlec

În 1400, în centrul cimitirului a fost construită o biserică gotică. Biserica avea etajul superior sub formă de boltă. Palierul de jos trebuia folosit drept osuar pentru mormintele dezgropate în timpul construcției.

După 1511, dezgroparea scheletelor a fost lăsată în seama unor călugări parțial orbi. Se spune că acești călugări au început să aranjeze oasele într-un mod artistic.

osuarul din sedlec

Există și un mit despre un călugăr care a înnebunit și a început să confecționeze obiecte din oase. În 1870, terenul aparținea familiei Schwarzenberg.

Aceștia au angajat un cioplitor de lemn, pe nume Frantisek Rint. El a făcut decorațiunile și sculpturile bisericii din oase de om.

osuarul din sedlec

În biserică se găsesc între 40.000 și 70.000 de schelete umane. Zidurile și tavanul bisericii sunt decorate într-un mod artistic cu oase de om. Colțurile bisericii sunt ocupate de grămezi uriașe de oase sub formă de clopote.

În centru, atârnă un candelabru uriaș de oase. Candelabrul este făcut din câte un exemplar al fiecărui os din corpul uman.

osuarul din sedlec

El este înconjurat de ghirlande de cranii care împodobesc bolta. Alte rânduri de cranii și oase atârnă din tavan.

În Osuarul din Sedlec există cutii în care sunt expuse cranii cu răni cauzate de diferite arme din secolele trecute. Tot aici se găsește blazonul familiei Schwarzenberg.

osuarul din sedlec

Un detaliu al acestuia înfățișează un corb ciugulind ochiul unui soldat invadator. Alte puncte de atracție în Osuarul din Sedlec sunt contraforturile și relicvariile care flanchează altarul, un craniu care este suport de lumânări și semnătura artistului Rint, încrustată pe niște oase ale degetelor pe peretele de lângă intrare.

Oasele de om din biserică ne amintesc de scurtimea vieții omului și de moartea inevitabilă.

Te fascinează acest subiect? Îți recomandăm să descoperi și Catacombele din Paris – Camera morții de sub Orașul Luminilor.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu