Ormuz, insula-curcubeu iraniană din nisipul căreia se face pâine

În largul coastei iraniene, în Golful Persic, la aproximativ opt kilometri de continent, se află Insula Ormuz, un petec de pământ ce pare decupat din opera unui pictor. Mineralele prezente în solul insulei transformă peisajul într-un adevărat spectacol de culoare, în care roșul, galbenul și portocaliul joacă rolurile principale.

Amplasarea sa în mijlocul strâmtorii cu același nume a permis Insulei Ormuz să se transforme într-un important port comercial, care a funcționat timp de secole.

Insula Ormuz
Unul dintre cele mai vizitate locuri de pe Insula Ormuz este Plaja Roșie. Foto: top-travel.ir

Dar perioada sa de glorie ca avanpost strategic a trecut de mult. Astăzi, motorul economic al insulei nu mai sunt comercianții, ci turiștii, care vin din toate colțurile lumii să admire peisajul neobișnuit.

Pâine făcută cu nisip de pe Insula Ormuz

Insula Ormuz este o minune geologică. Întreaga insulă este un dom de sare care s-a ridicat din apă datorită suprapunerii straturilor de rocă. Așadar, în cea mai mare proporție, solul insulei este format din halit (sau sare gemă).

În halit sunt înglobate straturi de argilă, carbonați, șisturi și roci vulcanice bogate în fier, dintre care unele au căpătat nuanțe fantastice de roșu, galben și portocaliu pe măsură ce s-au deplasat în sus și au interacționat cu apa și cu mineralele din alte straturi de rocă.

Insula Ormuz 02
Dealurile lipsite de vegetație, dar pline de culoare încântă privirea. Foto: Tehran Times

Cel mai abundent dintre aceste minerale este ocrul, care se găsește peste tot, de la plaje până la stâncile abrupte. Localnicii îl numesc „golak”.

Solul colorat de pe insulă este atractiv pentru mineri și bucătari deopotrivă.

Nisipul provenit dintr-o mină situată în partea de nord a insulei este folosit la fabricarea vopselelor, produselor cosmetice, plăcilor ceramice și pentru decorarea exteriorului clădirilor.

Painea tomshi
Foto: The Iran Project

Localnicii din provincia Hormozgan coc o pâine numită „tomshi”, căreia îi dau culoare folosind nisipul adunat de pe Insula Ormuz.

Insula Ormuz este extrem de aridă. Pe timp de vară, temperaturile pot ajunge până la 45 de grade Celsius, în condițiile în care umiditatea se situează undeva la 95%.

Pe Insula Ormuz nu există mașini

Pe insulă nu există surse de apă potabilă, aceasta fiind adusă de pe continent printr-un apeduct. În ciuda faptului că este lipsită de vegetație, este unul dintre cele mai atractive locuri din Orientul Mijlociu.

Singurii locuitori permanenți ai insulei sunt pescarii și cei care exploatează sarea gemă și solul ocru prezente aici.

Insula Ormuz 03
Foto: Lukas Bischoff / Dreamstime

Există o singură șosea, care înconjoară insula. Nu există mașini, ci doar motociclete și tuk-tuk-uri, iar cea mai mare parte a teritoriului, care are 42 de kilometri pătrați, este nelocuită.

Interiorul insulei este o minune geologică pitorească, formată din roci și soluri vulcanice de diferite culori, în timp ce linia de coastă este un amestec uimitor de plaje aurii și faleze impresionante.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu