Orice tip de activitate este mai bună pentru inimă decât sedentarismul, chiar și dormitul, arată un studiu

Orice tip de activitate este mai bună pentru inimă decât sedentarismul, chiar și dormitul, arată un studiu

Un nou studiu, finanțat de British Heart Foundation (BHF) și publicat în European Heart Journal, a analizat legătura dintre diferitele modele de mișcare pe parcursul zilei și sănătatea inimii. Bolile cardiovasculare, care includ toate bolile inimii și ale circulației, reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial.

Ea a reprezentat unul din trei decese, sau 20,5 milioane, în 2021. Din 1997, numărul persoanelor care trăiesc cu boli cardiovasculare s-a dublat și se așteaptă să continue să crească. Cercetătorii de la UCL au studiat date din șase studii diferite care au implicat 15.246 de participanți din cinci țări.

Participanții au purtat un dispozitiv portabil pe coapsă pentru a-și măsura nivelul de activitate pe parcursul unei zile de 24 de ore. Cercetătorii au examinat apoi sănătatea cardiacă a participanților folosind șase indicatori comuni.

Comparând comportamentul de mișcare cu sănătatea inimii, cercetătorii au identificat o ierarhie de comportamente care alcătuiesc o zi obișnuită. Studiul a constatat că angajarea într-o activitate moderată-viguroasă pentru perioade mai lungi a avut cel mai semnificativ impact pozitiv asupra sănătății inimii.

Aceasta a fost urmată de activitatea ușoară, statul în picioare și somnul, în timp ce comportamentul sedentar a avut un impact negativ. Interesant este faptul că și înlocuirea a doar cinci minute de comportament sedentar cu o activitate moderată-viguroasă a avut beneficii notabile pentru sănătatea inimii.

Mai mult, înlocuirea a 30 de minute de stat jos sau culcat cu exerciții fizice moderate a dus la o scădere a circumferinței taliei sau a nivelului hemoglobinei. Dr. Jo Blodgett, primul autor al studiului de la UCL Surgery & Interventional Science și Institute of Sport, Exercise & Health, a subliniat importanța intensității în mișcare.

Înlocuirea statului așezat cu activități care cresc ritmul cardiac și respirația, cum ar fi alergarea, mersul pe jos rapid sau urcatul scărilor, poate avea un efect pozitiv asupra sănătății inimii.

Activitățile de intensitate mai mică, cum ar fi utilizarea unui birou în picioare, au, de asemenea, beneficii, deși poate dura mai mult timp pentru a vedea schimbări vizibile.

De asemenea, studiul a arătat că persoanele care sunt cel mai puțin active experimentează cele mai mari beneficii atunci când trec de la comportamente sedentare la unele mai active.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu