La începutul acestui an, o echipă de cercetători a descoperit că Henneguya salminicola, o ființă care pare o meduză foarte simplă, poate trăi fără să respire și fără să depindă de oxigen.
Se știa de mult că există diferite adaptări care le permit organismelor să supraviețuiască în medii cu puțin oxigen. Unele organisme unicelulare au dezvoltat chiar organe speciale pentru metabolismul anaerob.
Cu toate acestea, oamenii de știință considerau că este imposibil să existe organisme multicelulare exclusiv anaerobe.
Toate acestea s-au schimbat după ce o echipă de cercetători condusă de Dayana Yahalomi, de la Universitatea Tel Aviv din Israel, a reanalizat un parazit comun al somonului, Henneguya salminicola.
Acesta este un organism care face parte din încrengătura în care se găsesc și coralii, meduzele și anemonele, potrivit Science Alert.
Cum l-au găsit?
Când l-au studiat cu atenție, au descoperit că avea următoarele caracteristici: își pierduse genomul mitocondrial, nu era capabil de respirație aerobă și, de asemenea, își pierduse aproape toate genele nucleare implicate în transcrierea și replicarea mitocondriilor.
Toate aceste elemente confirmă că este vorba despre un organism multicelular care nu are nevoie de oxigen ca să supraviețuiască. Modul în care trăiește este, însă, un mister.
Savanții cred că, de-a lungul mileniilor, Henneguya salminicola a involuat, de fapt, dintr-un strămoș meduză – organism mai complex – în parazitul mult mai simplu pe care îl vedem astăzi.
„Descoperirea noastră confirmă că adaptarea la mediul anaerob nu este o caracteristică doar a organismelor eucariote unicelulare, ci a evoluat și într-un animal parazit multicelular”, au declarat cercetătorii în articolul lor.
Descoperirea ar putea ajuta crescătorii de pește să își adapteze strategiile pentru a face față parazitului. Deși este inofensiv pentru oameni, nimeni nu vrea să cumpere somon plin de „meduze ciudate”.
De asemenea, descoperirea ne va ajuta să înțelegem mai bine cum se manifestă viața.
„Astfel, Henneguya salminicola ne oferă oportunitatea de a înțelege tranziția de la un metabolism aerob la un metabolism unic anaerob”, concluzionează cercetătorii în studiul lor.
Experții vor continua să studieze acest organism unicelular pentru a înțelege cum supraviețuiește.
Cred ca titlul-chiar si continutul-induc in eroare; trecerea de la un organism aerob la unul anaerob poate fi un unicat.
Viata insa a aparut in mediu anaerob; fiintele de pe fundurile oceanelor, langa hornurile ce erup din magma, sunt anaerobe.
Cuvântul-cheie – cel care o să vă scoată din eroare – este MULTICELULAR.