Coincidențe sau numerologie? Orașul obsedat de numărul 11

Să spui că orașul Solothurn, din Elveția, este obsedat de numărul 11 ar fi prea puțin. Peste tot în oraș vei găsi reprezentări ale numărului 11: în clădiri, pe trepte și chiar și pe un ceas.

Să începem cu ceasul neobișnuit care se află pe zidul unei bănci de investiții. Ceasul are un cadran cu doar 11 ore (ora 12 lipsește). Localitatea Solothurn, care a fost fondată de romani acum 2.000 de ani, are 11 capele, 11 biserici, 11 turnuri, 11 muzee și 11 fântâni arteziene, conform BBC.

Solothurn are 11 biserici, 11 capele, 11 fântâni arteziene, 11 turnuri și 11 muzee. Ușor de ținut minte! Foto: Mauritius images GmbH/Alamy

Pe Judengasse (sau „Strada Evreilor”) se află o clădire care cândva adăpostea Breasla Fierarilor, una dintre cele 11 societăți medievale ale orașului. Nu departe se află catedrala St. Ursus, care este plină de reprezentări istorice care conțin numărul 11.

Bineînțeles, ridicarea ei a durat 11 ani. Clădirea are trei șiruri de câte 11 scări, două fântâni cu câte 11 robinete, 11 uși, pe unul dintre cele 11 altare se află 11 tipuri de marmură, băncile din biserică sunt în șiruri de câte 11, în turn se află 11 clopote, iar biserica este împărțită în trei părți și fiecare parte are înălțimea de 11 metri.

Magie, numerologie sau coincidențe?

Din 1251, breslele au ales 11 membri care să le reprezinte în consiliul orașului, apoi care Solothurn a devenit al 11-lea canton al Confederației Elvețiene, în 1481, iar mai târziu a fost împărțit în 11 protectorate.

Deci, de unde vine fascinația aceasta nebună pentru numărul 11? Există, desigur, diferite teorii referitoare la motivele pentru care orașul a devenit obsedat de acest număr.

Ceasul cu 11 ore din Solothurn are 11 roți zimțate și 11 clopote. Foto: Mauritius images GmbH/Alamy

Una dintre legende spune că în oraș au venit niște elfi vrăjiți din Muntele Weissenstein, ca să îi înveselească pe localnicii care munceau din greu. Numărul 11 se traduce în germană prin „elf”.

O altă teorie spne că 11 este un număr semnificativ în Biblie și că oamenii credeau că este sacru. Și, potrivit numerologiei, este considerat cel mai intuitiv număr, fiind adeseori identificat cu forța psihică și cu credința.

Numărul 11 este asociat cu Solothurn de multe secole și nu poate fi vorba de o coincidență.

Așa că, dacă te afli în acest oraș, ori de câte ori vei da peste lucruri asociate cu numărul 11, cum ar fi 11 trepte sau 11 balustrade, ar trebui să te întrebi dacă în spatele acestor lucruri nu se află vreo semnificație secretă.

Multe afaceri din Solothurn sunt centrate pe numărul 11, inclusiv berăria Öufi-Bier, care produce sorimentul „Bere 11”. Foto: Mauritius images GmbH/Alamy


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu