Orașul Morților din Rusia: cimitirul misterios din Dargavs, Osetia de Nord

În apropierea satului Dargavs, din Osetia de Nord, o regiune din Rusia, se află o necropolă mistică situată deasupra solului, cu morminte antice elaborate, numită Orașul Morților. Aici, locuitorii văii i-au îngropat pe cei dragi alături de hainele și obiectele lor personale.

Necropola, situată pe un deal din afara satului, pare a fi un cătun. Foto: Wikimedia

Valea are lungimea de 17 kilometri, iar cimitirul conține 99 de morminte și cripte de piatră. Orașul Morților este menționat pentru prima dată la începutul secolului XIV (însă unele surse spun că cele mai vechi cripte datează din secolul XII).

Strămoșii osetinilor s-au stabilit pe cele cinci coame muntoase iar necropola a fost făcută într-o locație atât de dificilă fiindcă, pe atunci, pământul era foarte scump și cimitirul trebuia plasat pe o bucată de pământ altfel inutilă.

Necropola se află în mijlocul unei văi muntoase cu o lungime de peste 17 kilometri. Foto: Wikimedia

Dispunerea și „planul” sunt foarte similare cu cele ale necropolei din Itum-Kali, unde mormintele și criptele au fost plasate pe dealuri sau pe versanții muntoși în mod grupat, deși unele cripte sunt izolate.

Strămoșii osetinilor au fost nevoiți să aleagă pentru cimitirul lor locul cel mai bătut de vânturi și mai neospitalier. Foto: Wikimedia

În cel mai înalt punct – sau, cel puțin, mai sus decât restul clădirilor – trebuie să existe un turn care să vegheze peste morți. Localnicii își îngroapă morții aici de sute de ani și în fiecare criptă s-au găsit oase și cranii de om.

Interesant este faptul că morții au fost îngropați în niște structuri de lemn asemănătoare cu niște bărci. Lângă sat nu există râuri navigabile, însă se crede că morții erau astfel îngropați deoarece se credea că sufletele lor erau nevoite să traverseze un râu mare după moarte.

99 de cripte au păstrat secretele străvechi de-a lungul anilor. Foto: Wikimedia

Un alt lucru interesant este că, în fața fiecărei cripte se află fântâni, în care membrii familiei aruncau monede, în speranța că bănuții vor lovi pietre, ceea ce era un semn bun care arăta că decedatul avea să ajungă în paradis.

Criptele au fost construite în stilul străvechi Nakh, caracteristic locuitorilor regiunii. Foto: Wikimedia

Acest loc este învăluit în multe legende și mituri. Se spune că familii întregi au fost ucise de ciumă. Potrivit legendei, în secolul XVIII, ciuma a măturat Osetia, ucigând 90% din populație.

Clanurile osetine au construit case de carantină ca să se izoleze de sat, așteptându-și cu răbdare sfârșitul. Când au murit, cadavrele au fost lăsate să putrezească în aceste case.

În spatele complexului se află un turn care veghează peste cei morți. Foto: Wikimedia

Un alt mit spune că locul este blestemat și niciun om care se aventurează aici nu va scăpa viu. Acesta este unul dintre motivele pentru care localnicii încearcă să evite să intre în Orașul Morților.

Schelete în interiorul unei cripte din Dargavs. Foto: Wikimedia

Zidurile au niște deschizături pătrate prin care se introduceau cadavrele. Foto: Wikimedia
Chiar și în ziua de azi, acest loc înspăimântător este învăluit de mister. Foto: Wikimedia

În continuare, citește despre:


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

>