Orașul „imposibil”: Yanjin, cea mai îngustă așezare din lume

Construit de-a lungul râului Nanxi, între munții abrupți din provincia chineză Yunnan, Yanjin este considerat cel mai îngust oraș din lume.

Privind de sus, este greu de crezut că o astfel de așezare există în realitate. Întinderea îngustă de teren utilizabil, situată de o parte și de alta a apelor învolburate ale râului Nanxi și străjuită de munții abrupți, nu pare deloc locul potrivit pentru a construi un oraș.

Provincia este foarte bogată, dar are un relief dificil

Yanjin
Foto: MSN

Și totuși, aici trăiesc aproximativ 370.000 de oameni, în blocuri înalte care par că stau în orice moment să se prăbușească în râu.

Provincia Yunnan, unde se află neobișnuitul oraș, este un ținut al extremelor. Relieful este în general muntos. Munții cei mai înalți, care depășesc 5.000 de metri altitudine, sunt situați în partea de nord, în timp ce munții din partea de sud au altitudinea maximă de 3.000 de metri.

Principalele râuri din Yunnan curg prin văile adânci dintre acești munți impunători. Provincia este bogată în resurse naturale și are cea mai mare diversitate de plante din China. Din cele aproximativ 30.000 de specii de plante din țară, 17.000 se regăsesc și în această provincie.

Zăcămintele de aluminiu, plumb, zinc și staniu din Yunnan sunt cele mai mari din China, și tot aici se găsesc zăcăminte importante de cupru și nichel.

Cea mai îngustă secțiune din Yanjin are doar 30 de metri

Orașul Yanjin a fost construit pe malurile uneia dintre văile înguste săpate de râul Nanxi în peisajul muntos. În cel mai îngust punct al său, așezarea are doar 30 de metri lățime, în timp ce secțiunea cea mai lată măsoară aproximativ 300 de metri.

Așezarea are 62.5 kilometri lungime și este străbătut de câte un drum principal pe fiecare mal. Trecerea de pe un mal pe altul se face cu ajutorul unui pod. Deși pare improbabil, prin zonă circulă chiar și trenurile.

Yanjin 02
Foto: Twitter

Din cauza terenului accidentat, blocurile sunt construite foarte aproape de apă, pe niște piloni înalți și subțiri, meniți să protejeze construcțiile de inundații.

Majoritatea locuitorilor din Yanjin aparțin grupului etnic Han, cel mai numeros din China, însă aici trăiesc și alte minorități.

Încă din vremuri străvechi, principala sursă de venit a oamenilor din zonă a fost comerțul cu sare, însă infrastructura slab dezvoltată a împiedicat creșterea economică a zonei, potrivit OddityCentral.

Yanjin 03
Foto: HeadTopics

Fiind înconjurat de munți și fiind conectat de restul țării prin intermediul unui singur drum, Yanjin este considerat de mulți inaccesibil.

Imaginile filmate cu drona în Yanjin au devenit virale pe rețelele de socializare de ani de zile, lăsându-i pe mulți să se întrebe de ce ar vrea cineva să locuiască într-un oraș atât de îngust, când China are atât de multe alte zone mai potrivite.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu