Orașul-Grădină Brøndby și cartierele circulare de lângă Copenhaga

Văzute de la înălțime, aceste compartimente circulare arată de parcă ar fi opera unei civilizații extraterestre, ca niște roți gigantice cu spițe pe măsură sau – dacă vrei ceva mai apetisant – ca niște pizze. De fapt, e vorba despre un concept de compartimentare suburbană implementat în Orașul-Grădină Brøndby , lângă Copenhaga, Danemarca.

Rolul suburbiilor circulare nu este doar de a economisi spațiu sau de a arăta futurist. Dincolo de estetică, acestea servesc unui scop practic pentru locuitorii din Copenhaga.

Foto: Henry Do

Oamenii pot să închirieze aceste spații dacă doresc să se ocupe de grădinărit sau pur și simplu își doresc o curte mai lungă decât convenționala „parcelă pătrată” din fața casei.

Datorită felului în care este dispus fiecare lot de pământ, locuitorii au la dispoziție o zonă îngustă, dar lungă, pe care să-și cultive grădina. În cadrul compartimentărilor obișnuite, aveau la dispoziție doar o mică suprafață pătrată.

Foto: Henry Do

Comunitatea numește casele „colonii cu grădină” și pot fi locuite din aprilie până în octombrie. În afara aceste perioade, locuințele rămân goale și, din cauza iernii, nu se poate cultiva nimic.

Ideea de „oraș-grădină” a fost aprobată în 1964 de autoritățile locale, în ideea de a crește interacțiunile dintre locuitori prin dispunerea caselor altfel decât în cartierele convenționale.

Foto: Henry Do

Aceste fotografii interesante au fost realizate de fotograful Henry Do în timpul unei vacanțe în Copenhaga. Do a văzut aceste compartimentări și a fost uimit de conceptul din spatele lor.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
    • Probabil am vrut să scriem „longitudinal”, dar ne-am încurcat în concepte. Am reformulat. Mulțumim de sesizare!

  • >