Orașul-Grădină Brøndby și cartierele circulare de lângă Copenhaga

Văzute de la înălțime, aceste compartimente circulare arată de parcă ar fi opera unei civilizații extraterestre, ca niște roți gigantice cu spițe pe măsură. De fapt, este vorba despre un concept de parcelare suburbană implementat în Orașul-Grădină Brøndby, situat lângă Copenhaga, Danemarca.

Rolul suburbiilor circulare nu este doar de a economisi spațiu sau de a arăta futurist. Dincolo de estetică, acestea servesc unui scop practic pentru locuitorii orașului.

Foto: Henry Do

Oamenii pot să închirieze aceste spații dacă doresc să se ocupe de grădinărit sau pur și simplu își doresc o curte mai lungă decât convenționala „parcelă pătrată” din fața casei.

Datorită felului în care este dispus fiecare lot de pământ, locuitorii au la dispoziție o zonă îngustă, dar lungă, pe care să-și cultive grădina. În cadrul parcelărilor obișnuite, aveau la dispoziție doar o mică suprafață, în formă de pătrat.

Foto: Henry Do

Casele, supranumite „colonii cu grădină”, pot fi locuite din aprilie până în octombrie. Pe timp de iarnă, locuințele rămân goale.

Ideea de „oraș-grădină” a fost aprobată în 1964 de autoritățile locale, în ideea de a crește interacțiunile dintre locuitori prin dispunerea caselor altfel decât în cartierele convenționale.

Foto: Henry Do

Aceste fotografii interesante au fost realizate de fotograful Henry Do în timpul unei vacanțe în Copenhaga. Do a văzut aceste compartimentări și a fost uimit de conceptul din spatele lor.

Ca să știi mai mult, citește „Hygge. Arta daneză a fericirii”

Conceptul scandinav hygge, pronunțat „hiu-gă”, face din Danemarca cea mai fericită țară de pe Pământ. Fără să aibă un echivalent în română, acest cuvânt descrie un moment de fericire, căldură și apropiere și îl întâlnim în lucrurile mărunte din viața noastră. Deși știm cu toții sentimentul de hygge, instinctiv, puțini dintre noi reușesc vreodată să-l surprindă mai mult de o clipă.

Actrița daneză Marie Tourell Soderberg și-a străbătut în lung și în lat țara de origine pentru a crea ghidul perfect despre cum să gătești, să îți decorezi casa, să te distrezi și să te inspiri din hygge. Plină de fotografii frumoase și idei simple, practice pentru a ne face casa și viața mai confortabile și vesele pe tot parcursul anului, această carte este o modalitate ușoară de a face cunoștință cu seninătatea cu care danezii văd lumea.

„Hygge. Arta daneză a fericirii” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

2 comentarii la „Orașul-Grădină Brøndby și cartierele circulare de lângă Copenhaga”

Lasă un comentariu