Un mega-oraș „dispărut din istorie” a fost redescoperit în jungla din Cambodgia

Savanții au descoperit un oraș străvechi al Imperiului Khmer, ascuns în jungla luxuriantă din Cambodgia de astăzi. Mahendraparvata, numit și „orașul dispărut din Cambodgia”, a fost o capitală străveche a Imperiului Khmer, un stat hinduso-budist din sud-estul Asiei, care a existat între secolele al IX-lea și al XV-lea.

Arheologii și istoricii știau de decenii de existența orașului Mahendraparvata. Însă dovezile arheologice privind acest oraș erau foarte puține.

Vedere aeriana
Vedere aeriană a orașului Mahendraparvata. Foto: adfkulen.org

Într-o lucrare publicată în 2019 – care reunește rezultatele unei cercetări care a durat mai mulți ani – o echipă internațională a raportează că a descoperit așezarea datorită tehnicii de scanare laser autopurtată (Lidar).

Coroborând scanările cu investigațiile pe teren, cercetătorii au cartografiat o rețea urbană extinsă, care datează din secolul al IX-lea. Această rețea este situată pe platoul Phnom Kulen, la nord-est de orașul Angkor, capitala Imperiului Khmer.

„Regiunea muntoasă din Phnom Kulen a fost foarte puțin studiată până acum. Regiunea lipsește aproape în întregime de pe hărțile arheologice, în afara unor puncte izolate, care indică ruinele unor temple”, explică cercetătorii.

Echipa a fost condusă de autorul și arheologul Jean-Baptiste Chevance, de la Fundația de Arheologie și Dezvoltare din Marea Britanie. Cercetările au început în 2012 și s-au sfârșit în 2017.

Khmerii au construit o metropolă complexă

Mahendraparvata
Rămășițele unui templu din orașul dispărut, regăsite pentru prima dată. Foto: angkorlidar.org

Echipa a desfășurat o serie de zboruri (în cadrul cărora s-a folosit tehnologia Lidar) deasupra regiunii. Așa a fost alcătuită o hartă extinsă a mii de vestigii arheologice nou-descoperite, care nu fuseseră observate pe teren, fiindcă fuseseră acoperite de junglă timp de secole.

„Khmerii au modificat peisajul la scară mare – au construit bălți, rezervoare, canale, drumuri, temple, câmpuri cu orez etc. Însă pădurea deasă care acoperă zonele de interes ne împiedică să le investigăm”, a declarat Chevance pentru Newsweek.

Însă, mulțumită cartografierii aeriene, cercetătorii au reușit să vadă dincolo de straturile de vegetație și noroi care ascundeau orașul. Au descoperit o rețea urbană complexă, o rețea de axe, care acoperă o suprafață de 50 de kilometri pătrați.

„Numeroase alte elemente din zonă se leagă de această rețea, ceea ce sugerează că aici a fost elaborat un plan urbanistic foarte complex. Barajele, zidurile rezervoarelor și ale templelor, cartierele și chiar și palatul regal mărginesc sau coincid cu caracteristicile liniare”, explică cercetătorii.

Mahendraparvata 02
O secțiune din harta realizată de cercetători. Foto: cambridge.org

În ciuda planificării urbane elaborate și a sofisticării orașului dispărut, acesta nu a supraviețuit foarte mult timp. În anii care au urmat înfloririi orașului, Imperiul Khmer și-a mutat centrul de operațiuni în noua capitală, Angkor.

Acest lucru s-a datorat, probabil, condițiilor mai bune de cultivare a cerealelor din zona mai puțin muntoasă, cu un mediu mai puțin ostil.

Probabil că orașul nu a dăinuit timp de secole și poate nici măcar timp de decenii. Însă semnificația religioasă și culturală a locului persistă până în ziua de astăzi, spune Damian Evans, un membru al echipei.


Datorită noilor tehnologii și muncii titanice a arheologilor, tot mai multe orașe dispărute ies la iveală. Află mai multe despre Cahokia, orașul pierdut și misterioasele piramide de pământ. Apoi, descoperă orașul pierdut al Zeului Maimuță și blestemul care i-a desfigurat pe arheologi.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu