Orașul Rotund din Bagdad, capitala ridicată ca un omagiu adus geometriei

Orașul Bagdad a fost fondat în secolul al VIII-lea, cu rolul de capitală a Califatului Abbasid, de către califul al-Mansur. Califatul tocmai îi învinsese pe omeiazi, iar al-Mansur dorea să aibă propria capitală de unde să conducă.

A ales un loc situat la aproximativ 30 de kilometri nord de capitala sasanidă Ctesifon, de-a lungul malurilor Tigrului, și a început să întocmească planurile de proiectare și construcție.

Ilustrație: Jean Soutif / Science Photo Library 

Mansur dorea ca Bagdadul să fie orașul perfect, capitala imperiului islamic sub abbasizi. În acest scop, a adus mii de arhitecți, ingineri, topografi, tâmplari, fierari și peste o sută de mii de muncitori din tot imperiul.

A consultat astrologii și, conform sfaturilor acestora, a pus prima cărămidă ceremonială la 30 iulie 762. Orașul inițial a fost proiectat sub forma unui cerc cu diametrul de doi kilometri.

Cercul era un omagiu adus de calif învățăturilor despre geometrie ale lui Euclid, pe care îl studiase și îl admirase. În centrul orașului se aflau cele mai frumoase două clădiri din oraș: Marea Moschee și reședința califului, Palatul Poarta de Aur.

În jurul palatului și al moscheii se aflau o esplanadă și o clădire pe malul apei, în care doar califul avea voie să călărească pe cal. La marginea acestei imense incinte se aflau palatele copiilor califului, locuințele personalului regal și ale servitorilor, bucătăriile califului, cazărmile pentru garda călare și alte birouri de stat.

Această zonă centrală era protejată de un zid interior. Locuințele și clădirile comerciale erau concentrate într-un inel între zidul exterior al orașului și al doilea zid rotund fortificat.

Zidul exterior avea înălțimea de 30 de metri și grosimea de 44 de metri la bază. Era încununat de creneluri și flancat de bastioane și era înconjurat de un șanț adânc.

Orașul era împărțit în patru cartiere prin două străzi care se intersectau perpendicular, de la un capăt la altul al zidului perimetral exterior și care se terminau la patru porți. Fiecare dintre cele patru porți era îndreptată spre un oraș diferit – Basra, Kufa, Khurasan și Damasc – și purta numele respectiv.

Cele patru porți ale orașului. Foto: Wikimedia

Porțile se deschideau către o stradă cu arcade care se întindea în jurul inelului exterior locuit. Din nefericire, nimic din acest splendid oraș nu s-a păstrat până în zilele noastre.

Ultimele urme ale Orașului Rotund al lui al-Mansur au fost demolate la începutul anilor 1870, când Midhat Pașa a devenit guvernatorul otoman al Bagdadului, potrivit The Guardian.

Chiar dacă Midhat Pașa nu a fost interesat de conservarea istoriei, marile reforme pe care le-a introdus pentru Bagdad și Irak în general au transformat în bine fața orașului.

Bagdad, ilustrație din 1883. Foto: Wikimedia

A construit nenumărate școli și institute educaționale, o premieră în Bagdad, precum și spitale, grânare, parcuri publice, un sistem de alimentare cu apă, drumuri și poduri.

A introdus reforme funciare și legi fiscale și a încurajat triburile nomade să se stabilească și să practice agricultura. Cei trei ani pe care Midhat Pașa i-a petrecut ca guvernator au fost cei mai importanți ani din istoria modernă a Bagdadului.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu