Santos, orașul blocurilor înclinate din cauza lăcomiei constructorilor

Orașul brazilian Santos este renumit pentru faptul că este locul de naștere al lui Pelé, unul dintre cei mai mari jucători de fotbal din istorie.

Al doilea motiv pentru care Santos a dobândit faima este aspectul bizar al clădirilor sale înclinate, care par că stau să cadă în orice moment.

Blocurile au fost construite în anii ‘50-‘60

Santos 01
Foto: Itinerario de Viagio

Blocurile înclinate din Santos există de zeci de ani și, chiar dacă problema s-a agravat de-a lungul timpului, până acum autoritățile au ales să nu intervină, susținând că edificiile sunt 100% sigure pentru locuit.

Zona de coastă a orașului este alcătuită din 651 de blocuri-turn, dintre care aproximativ 90 sunt înclinate, deviația de la axa verticală variind de la câțiva centimetri la câțiva metri.

Dar problema nu este doar de ordin estetic: unele apartamente au ferestre și uși care nu se mai închid, iar altele au probleme cu instalațiile sanitare.

Santos 02
Foto: janhalmet via Flickr

De asemenea, au fost semnalate cazuri în care locuitorii s-au confruntat cu probleme de echilibru după ce au petrecut prea mult timp în apartamentele înclinate.

În anii ‘50 și ‘60, când au fost construite aceste blocuri de pe malul mării, dezvoltatorii au ales cea mai ieftină metodă de construcție, făcând concesii la capitolul siguranță.

Fundațiile adânci ar fi costat prea mult, așa că inginerii au decis să toarne fundații superficiale, adânci de doar câțiva metri. Practic, aceste blocuri sunt așezate pe un pat moale de nisip și lut.

„Pe scurt, a fost vorba de lăcomie”

Fundațiile acestor coloși de beton au fost construite pe un strat de nisip gros de șapte metri, care stă pe un pat de lut stratificat, îmbibat cu apă.

„În acele vremuri, fundațiile adânci ar fi reprezentat aproximativ 15-20% din costul construcției, pe când sistemul folosit de constructori în acest caz a costat doar 8% din totalul lucrării. Așa că inginerii au ales această metodă de construcție. Pe scurt, a fost vorba de lăcomie. Lăcomia dezvoltatorilor imobiliari, dar și a cumpărătorilor, care voiau să obțină apartamente la malul mării la un preț mai mic”, a declarat pentru Sydney Morning Herald inginerul și profesorul Orlando Damin.

Santos 04
Foto: Pinterest

De-a lungul timpului, sub greutatea clădirilor, lutul s-a tasat și a rămas fără apă, iar din acest motiv unele porțiuni ale blocurilor s-au adâncit în pământ, rezultând acest aspect înclinat.

Deși procesul este greu de observat cu ochiul liber, clădirile se scufundă și se înclină tot mai mult în fiecare an.

Nimeni nu a fost tras la răspundere

Santos 05
Foto: Centrum.sk

Majoritatea celor care au autorizat construcțiile s-au retras din activitate între timp și probabil că nu vor răspunde niciodată pentru faptele lor. Dar pentru cei care au cumpărat apartamente în aceste clădiri, lucrurile stau altfel.

Trebuie să trăiască în apartamente strâmbe, cu ferestre și uși care nu funcționează corespunzător. În unele cazuri, cadrele ferestrelor au devenit inutilizabile.

„Este o nebunie. Am inspectat un apartament care nu fusese renovat niciodată și se afla în starea inițială. Mergi de-a lungul holului și brusc simți că începi să cobori. Este o înclinație mică, dar o simți. Ușile dulapului nu se mai deschid”, a mai relatat Damin.

În ultimele șapte decenii, doar două clădiri au fost îndreptate, cu ajutorul unor sisteme hidraulice. Însă procesul a fost atât de costisitor și de complex, încât autoritățile locale recurg la el doar atunci când înclinația devine prea periculoasă.

Santos 06
Foto: Pinterest

65 dintre cele 651 de turnuri înclinate din Santos sunt evaluate în fiecare an și, cu cele două excepții menționate mai sus, autoritățile au dat avizul pentru locuire de fiecare dată.

Locatarilor care s-au săturat să trăiască în blocurile înclinate le este foarte greu să le mai vândă, deoarece prețurile apartamentelor din aceste clădiri au scăzut considerabil. Și chiar și așa, a găsi un cumpărător este o adevărată provocare.

De aceea, majoritatea locatarilor s-au obișnuit pur și simplu cu situația.

„Dacă pui pe podea o minge, se va rostogoli, dar asta este tot”, a spus un locuitor al Excelsior, unul dintre cele mai înclinate blocuri din Santos.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu