5 metropole moderne care au devenit orașe-fantomă

În fiecare an, orașe noi sunt construite de la zero în jurul lumii. Totuși, ele nu își găsesc întotdeauna locuitori. Sute de noi case rezidențiale sunt goale și își așteaptă pentru eternitate proprietarii.

Astfel de orașe-fantomă nou-născute pot fi găsite în diferite părți ale lumii. În acest articol îți prezentăm cinci dintre ele.

1

Kangbashi, China

Foto: Pinterest

China este lider mondial când vine vorba de numărul de clădiri aflate în construcție. Orașe noi sunt construite în această țară în fiecare an. În ciuda densității ridicate a populației, multe dintre ele rămân goale și devin orașe-fantomă.

Foto: The Journal

Un motiv probabil este prețul foarte ridicat al imobilelor. Altă teorie spune că este o asigurare în caz de război. Dacă orașele chineze foarte populate ar fi atacate din aer, reconstruirea lor ar costa o avere.

Astfel, spun unii, este mult mai ieftin și mai ușor să strămuți populația supraviețuitoare în orașe noi.

Foto: Der Spiegel

Cel mai mare oraș-fantomă chinezesc se află în districtul Ordos, unde a fost descoperit un zăcământ bogat de cărbune. În orașul Kangbashi se află mii de case, precum și infrastructura necesară.

Aceasta include un aeroport, parcuri, teatre, statui și un muzeu. Construcția a început în 2001, iar în oraș erau așteptați 1 milion de locuitori. Totuși, doar 2% din populația planificată locuiește acolo acum.

2

Cirueña, Spania

Foto: Clipmass

La începutul anilor 2000, Cirueña era un sat mic în nordul Spaniei. Dar, câțiva ani mai târziu, la periferia localității a fost construit, într-un timp record, un oraș întreg – proiectat pentru 10.000 de oameni.

Aici au fost construite peste 100 de case și blocuri. Totodată, au fost ridicate și restaurante, magazine, piscine și chiar și un club de golf.

Foto: Pinterest

Însă criza financiară globală din 2008 a împiedicat oamenii să se mute în orașul nou-construit, dar localitatea a ajuns pe lista cu orașe-fantomă.

Acum, Cirueña are puțin mai mult de 100 de cetățeni, iar infrastructura necesară funcționează corespunzător. Totuși, orașul nu este niciodată cu adevărat gol, deoarece se află în calea pelerinilor călătoresc spre Santiago de Compostela.

3

Tianducheng, China

Foto: Pinterest

În estul Chinei, există o copie a Parisului: Tianducheng. Orașul are propriul Champs-Elysees, propria catedrală Notre-Dame de Paris și chiar și un Turn Eiffel în „miniatură”, care are 108 metri.

Orașul a fost construit în 2007 și a fost proiectat pentru 100.000 de oameni, care urmau să fie aduși din mediul rural.

Foto: Memed

Totuși, în prezent, „Parisul Estului” nu are nici măcar un sfert din populația planificată. Prețurile pentru imobiliare s-au dovedit inaccesibile, la fel ca în multe alte locuri din China.

Tianducheng arată acum ca un mare platou de filmare franțuzesc și este folosit cel mai adesea de tinerii care fac fotografii de nuntă.

4

Kilamba, Angola

Foto: Reddit

Orașul Kilamba a fost construit de o societate chineză de investiții la 30 de kilometri de Luanda, capitala Angolei. Așezarea făcea parte dintre promisiunile pre-electorale ale președintelui Jose Eduardo dos Santos, care a garantat construirea unui număr foarte mare de locuințe în cel mai scurt timp posibil.

Kilamba a fost finalizat în 2012 și cuprindea 750 de blocuri, care puteau adăposti o jumătate de milion de oameni.

Foto: Pinterest

Orașul mai beneficia de 100 de spații comerciale și zeci de școli. Costul total al construcției a fost estimat la 3.5 miliarde de dolari. Totuși, în ciuda tuturor eforturilor, populația orașului nu a depășit niciodată 1.000 de oameni.

Deoarece majoritatea populației trăiește sub pragul sărăciei, supraviețuind cu 2 dolari pe zi, oamenii nu au reușit să cumpere apartamentele nici măcar cu ajutorul creditelor ipotecare.

5

Thames Town, China

Foto: Virgin

Un alt oraș-fantomă este Thames Town (Orașul Tamisa), o copie ca capitalei Marii Britanii, Londra. Are o suprafață de doar un kilometru pătrat și a fost proiectat pentru 10.000 de locuitori.

Orașul deține propriul „fluviu Tamisa”, case în stil victorian, o biserică gotică, cabine telefonice roșii, precum și statui ale lui Harry Potter și James Bond. Bugetul pentru construcția orașului a fost de aproximativ 800 de milioane de dolari.

Thames Town a rămas nepopulat din cauza crizei financiare din 2008, așa că a rămas un oraș-fantomă. La fel ca Tianducheng, este folosit doar ca decor pentru fotografiile de nuntă.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

2 comentarii la „5 metropole moderne care au devenit orașe-fantomă”

Lasă un comentariu