5 metropole moderne care au devenit orașe-fantomă

În fiecare an, orașe noi sunt construite de la zero în jurul lumii. Cel mai recent plan de acest gen a fost anunțat la 1 septembrie 2021: miliardarul american Marc Lore a dezvăluit că plănuiește să construiască un oraș nou, în deșertul american. Așezarea se va numi Telosa, va putea găzdui cinci milioane de oameni și se va întinde pe o suprafață de 60.000 de hectare, relatează CNN.

Însă, dacă aruncăm o privire spre istoria recentă, astfel de inițiative nu au întotdeauna succes. Pe întregul Glob există așezări construite de la zero care stau și astăzi fără locuitori și care s-au transformat în adevărate orașe-fantomă. Iată câteva dintre ele.

1

Kangbashi, China

Foto: Pinterest

China este lider mondial când vine vorba de numărul de clădiri aflate în construcție. Orașe noi sunt construite în această țară în fiecare an. În ciuda densității ridicate a populației, multe dintre ele rămân goale și devin orașe-fantomă.

Un motiv probabil este prețul foarte ridicat al locuințelor. Altă teorie spune că aceste așezări au fost construire ca o asigurare în caz de război.

Dacă orașele chineze foarte populate ar fi atacate din aer, reconstruirea lor ar costa o avere. În schimb, spun unii, este mult mai ieftin și mai ușor să strămuți populația supraviețuitoare în orașe noi.

Cel mai mare oraș-fantomă chinezesc, Kangbahshi, se află în districtul Ordos, unde a fost descoperit un zăcământ bogat de cărbune. Așezarea are sute de blocuri, precum și infrastructura necesară.

Aceasta include un aeroport, parcuri, teatre, statui și un muzeu. Construcția a început în 2001, iar în oraș erau așteptați să se stabilească un milion de locuitori. Totuși, doar 2% din populația planificată locuiește acolo acum.

2

Cirueña, Spania

La începutul anilor 2000, Cirueña era un sat mic în nordul Spaniei. Câțiva ani mai târziu, la periferia localității a fost construit, într-un timp record, un oraș întreg – proiectat pentru 10.000 de oameni.

Aici au fost construite peste 100 de case și blocuri. Totodată, au fost ridicate și restaurante, magazine, piscine și chiar și un club de golf.

Foto: Clipmass

Însă criza financiară globală din 2008 a împiedicat oamenii să se mute în orașul nou-construit, iar localitatea a ajuns pe lista cu orașe-fantomă.

Acum, Cirueña are puțin peste 100 de locuitori, iar infrastructura necesară funcționează corespunzător. Totuși, orașul nu este niciodată cu adevărat gol, deoarece se află în calea pelerinilor călătoresc spre Santiago de Compostela.

3

Tianducheng, China

Foto: Memed

În estul Chinei, există o copie a Parisului: Tianducheng. Orașul are propriul Champs-Elysees, propria catedrală Notre-Dame de Paris și chiar și un Turn Eiffel în „miniatură”, care are 108 metri.

Orașul a fost construit în 2007 și a fost proiectat pentru 100.000 de oameni, care urmau să fie aduși din mediul rural.

Totuși, în prezent, „Parisul Estului” nu are nici măcar un sfert din populația prevăzută inițial. La fel ca în multe alte locuri din China, prețurile locuințelor s-au dovedit inaccesibile pentru foarte mulți dintre potențialii cumpărători

Tianducheng arată acum ca un mare platou de filmare franțuzesc și este folosit cel mai adesea de tinerii care fac fotografii de nuntă.

4

Kilamba, Angola

Foto: Reddit

Orașul Kilamba a fost construit de o societate chineză de investiții la 30 de kilometri de Luanda, capitala Angolei. Așezarea era cuprinsă în promisiunile pre-electorale ale președintelui Jose Eduardo dos Santos, care a garantat construirea unui număr foarte mare de locuințe în cel mai scurt timp posibil.

Kilamba a fost finalizat în 2012 și cuprindea 750 de blocuri, care puteau adăposti o jumătate de milion de oameni.

Orașul mai beneficia de 100 de spații comerciale și zeci de școli. Costul total al construcției a fost estimat la 3.5 miliarde de dolari. Totuși, în ciuda tuturor eforturilor, populația orașului nu a depășit niciodată 1.000 de locuitori.

Deoarece majoritatea populației trăiește sub pragul sărăciei, supraviețuind cu doi dolari pe zi, oamenii nu au reușit să cumpere apartamentele nici măcar cu ajutorul creditelor ipotecare.

5

Thames Town, China

Foto: Virgin

Un alt oraș-fantomă este Thames Town (Orașul Tamisa), o copie ca capitalei Marii Britanii, Londra. Are suprafața de doar un kilometru pătrat și a fost proiectat pentru 10.000 de locuitori.

Orașul deține propriul „fluviu Tamisa”, case în stil victorian, o biserică gotică, cabine telefonice roșii, precum și statui ale lui Harry Potter și James Bond. Bugetul pentru construcția orașului a fost de aproximativ 800 de milioane de dolari.

 

Thames Town a rămas nepopulat din cauza crizei financiare din 2008, așa că astăzi este un oraș-fantomă. La fel ca Tianducheng, este folosit doar ca decor pentru fotografiile de nuntă.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

2 comentarii la „5 metropole moderne care au devenit orașe-fantomă”

Lasă un comentariu