Orașul care, de 17 ani, este terorizat de duhoarea de pește stricat

Abandonată de un emigrant vietnamez în urmă cu 17 ani, fosta fabrică are 150 de containere cu sos de pește putred care emană o duhoare pestilențială atât de pătrunzătoare, încât locuitorii poartă măști sau pur și simplu se mută din oraș pe timpul verii.

În ultimii 17 ani, locuitorii din Saint Mary, un orășel din Canada, au fost nevoiți să facă față mirosului înțepător de sos de mâncare marină emanat de o fabrică abandonată din apropiere. Vara, putoarea este atât de puternică, încât unii locuitori pleacă de acasă și stau la rudele lor, fiindcă aerul este pur și simplu irespirabil.

În 1990, Sanh Go, un emigrant vietnamez, a deschis fabrica „Atlantic Seafood Sauce” lângă oraș, cu scopul de a produce un sos făcut din pește fermentat, foarte popular în bucătăria vietnameză. Lucrurile începuseră bine, însă, patru ani mai târziu, proprietarul a început să se plângă că prevederile legale canadiene îi omorau afacerea.

Sosul de pește vietnamez este produs din pește și fructe de mare lăsate la fermentat câteva luni. Foto: khmer440.com

În anul 2000, autoritățile sanitare au inspectat fabrica și au ajuns la concluzia că sosul era produs în condiții improprii. Doi ani mai târziu, fabrica s-a închis de-a binelea, însă cazanele uriașe cu pește fermentat și sos au rămas acolo, cauzând o putoare insuportabilă.

„În ultimii zece ani, lucrurile s-au înrăutățit din cauza mirosului. Și acum mirosul cauzează probleme de sănătate, fiindcă nu poți respira corespunzător din cauza lui”, a declarat Juliette Lee, o localnică din Saint Mary, pentru postul TV canadian CBC .

Lee locuiește chiar lângă fabrica abandonată și spune că, ori de câte ori o vizitează nepoții, îi pune să poarte măști ca să-i protejeze de potențialii compuși toxici din aer. Iar vara, când mirosul face respiratul aproape imposibil, ea și soțul ei își fac bagajele și se mută la copiii lor, la 100 de kilometri distanță.

„Uneori, trebuie să mă duc să locuiesc la copiii mei, fiindcă aici mirosul este insuportabil și trebuie să-mi închid etanș casa pentru ca putoarea să nu pătrundă”, spune femeia.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Fabrica ar fi trebuit să îmbutelieze sos utilizat la prepararea mâncărurilor cu specific asiatic. Foto: CBC

„Când ne invadează mirosul, trebuie să închid ferestrele și ușile și să rămân în casă ca și cum aș fi un deținut – un deținut în propria mea casă”, a adăugat Muriel Whelan, o altă localnică.

În ultimii 17 ani, cazanele cu pește fermentat au putrezit în interiorul fabricii. Cu ceva timp în urmă, au apărut scurgeri și lichidul puturos s-a scurs pe jos, a intrat în țevile de scurgere și a ajuns în ocean.

La un moment dat, cineva a astupat găurile de scurgere cu ciment, așa că în prezent lichidul se scurge pe podeaua fabricii și rămâne acolo. În prezent, podeaua este acoperită cu un strat de aproximativ zece centimetri de sos marin împuțit.

Cu câțiva ani în urmă, autoritățile au găsit o companie privată care era pregătită să intre în fabrică și să curețe cele 150 de cazane cu sos.

Însă acțiunile companiei au fost oprite de agențiile de mediu după ce s-a descoperit că angajații au aruncat în ocean mai multe containere cu substanțe cu potențial toxic.

Juliette Lee are acasă măști pe care le poartă nepoții săi atunci când vin în vizită. Foto: Bruce Tilley/CBC

De atunci, comunitatea locală, compusă din aproximativ 400 de locuitori, încearcă să găsească o alternativă. Reprezentantul unei companii de curățare care a luat în considerare ideea de a demara lucrări pentru remedierea situației i-a spus viceprimarului din Saint Mary, Steve Ryan, că fabrica era unul dintre cele mai dificile situri întâlnite până atunci.

„Mi-a spus că activa în domeniu de 30 de ani. Și a fost uimit de faptul că există atâtea reziduuri aici și nu există rozătoare… Ceea ce mi-a spus m-a înspăimântat. Mi-a spus: Rozătoarele știu dacă e vorba de ceva toxic”, își amintește Ryan.

Faptul că angajații guvernului poartă costume de protecție și măști atunci când vin să inspecteze fabrica nu este un lucru tocmai liniștitor pentru localnici. Aceștia sunt îngrijorați în legătură cu consecințele inhalării, timp de câțiva ani, a vaporilor toxici.

Găsirea unei firme care să fie pregătită să curețe locul s-a dovedit a fi o misiune foarte dificilă. Companiile care iau în considerare această provocare cer mai mulți bani decât își poate permite orașul.

Steve Ryan, viceprimarul din Saint Mary, în fața fostei fabrici de sos de pește. Potrivit acestuia, orașul a cerut ajutor guvernamental pentru a scăpa de duhoare. Foto: Jen White/CBC

Factura unei astfel de companii a fost estimată la circa 700.000 de dolari canadieni (476.000 de euro). Recent, orașul a cerut statului ajutor financiar, însă o aplicație anterioară a fost deja respinsă, așa că localnicii nu se așteaptă ca această nouă cerere să fie aprobată.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

4 comentarii la „Orașul care, de 17 ani, este terorizat de duhoarea de pește stricat”

  1. Sunt destul de multumit de faptul ca nu m-am nascut in casa aia de nebuni, USA. Mult mai rau decat aici este acolo…. Extrem de tribali is aia. E si normal ca nu i-au ajutat pe localnici cu banii necesari din moment ce aia nu au bani pentru ei practic. Se fura ca-n codru acolo, nu doar la romani.

    Răspunde

Lasă un comentariu