Kijong-dong, orașul fals construit de Coreea de Nord ca să stârnească invidia vecinilor din sud

De departe, Kijong-dong arată ca un orășel obișnuit, cu un turn de apă, iluminat public, străzi curate și blocuri de apartamente. Dar, la o privire mai atentă, devine evident că această așezare nu are și nu a avut niciodată vreun locuitor.

Situată în zona demilitarizată care separă Coreea de Nord de Coreea de Sud, așezarea supranumită Satul Păcii a fost fondată în 1953, imediat după finalul Războiului din Coreea.

Kijong-dong 01
Foto: Los Angeles Times

Experții consideră că Satul Păcii, denumit și „Satul Propagandei”, este doar unul dintre numeroasele orașe false din Coreea de Nord.

Este bine cunoscut că regimul nord-coreean face tot posibilul să proiecteze imaginea unei țări prospere. Parte din această strategie, guvernul a construit Kijong-dong pentru a-i face pe sud-coreeni să creadă că nordicii au un standard de viață ridicat.

În ciuda suspiciunilor, Coreea de Nord susține și astăzi că așezarea este plină de viață, deși aceasta arată mai degrabă ca un platou de filmare abandonat de la Hollywood decât un sat.

Cum a apărut Kijong-dong

Kijong-dong 02
Foto: Los Angeles Times

Coreea de Nord a construit Satul Păcii de la zero în 1953, la sfârșitul Războiului din Coreea, un conflict în care ua murit milioane de oameni. Deși armistițiul a pus capăt ostilităților deschise, niciuna dintre părți nu a fost de acord oficial cu pacea.

Zona demilitarizată care separă cele două țări este încă una dintre cele mai instabile și puternic înarmate regiuni din lume. Minele acoperă granița, protejate de garduri din sârmă ghimpată, avanposturi și sute de mii de soldați.

Această zonă-tampon are lățimea de 4 kilometri și se întinde de-a lungul întregii frontiere dintre cele două țări. După 1953, atât Coreea de Nord, cât și Coreea de Sud și-au evacuat așezările civile situate de-a lungul acestei zone.

Zona demilitarizata
Zona demilitarizată dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud. Foto: Matador Network

În acest proces, fiecare țară a avut opțiunea fie să păstreze, fie să construiască un singur oraș de fiecare parte.

Coreea de Sud a păstrat Daeseong-dong (sau Satul Libertății), care are aproximativ 230 de locuitori care trăiau acolo înainte de începerea războiului.

În localitate nu poate intra sau locui nicio altă persoană. Locuitorii din Satul Libertății au cărți de identitate speciale și au voie să circule pe străzi doar până la ora 23:00.

Daesong-dong
Daesong-dong, așezarea păstrată de Coreea de Sud în apropierea zonei demilitarizate. Foto: Alchetron

Coreea de Nord a optat pentru construirea unui oraș cu totul nou, Kijong-dong sau Satul Păcii, care este poreclit „Satul Propagandei”. Realizată pentru a proiecta o imagine a succesului economic, această așezare este, de fapt, pustie.

Ferestre pictate și structuri goale pe dinăuntru

Deși Coreea de Nord susține că Satul Păcii are 200 de locuitori, observatorii din Sud spun că, de fapt, acolo nu locuiește nimeni.

Robert Watt, comandantul trupelor multinaționale ce staționează pe partea sud-coreeană, a declarat pentru Los Angeles Times că clădirile au ferestre pictate și că multe dintre blocuri sunt doar structuri goale pe dinăuntru.

Kijong-dong 03
Foto: Kurt Wahlgren

Pentru a da impresia că în localitate există activitate, străzile din Kijong-dong sunt iluminate pe timpul nopții. Stâlpii de iluminat stradal există în localitate încă din anii ’50, iar acest fapt întărește și mai mult ideea că așezarea este falsă.

În acei ani, iluminatul public era inexistent în Coreea de Nord, iar crearea unui sistem de acest gen tocmai în orașul de graniță a avut scopul evident de a-i impresiona pe sud-coreeni.

Guvernul nord-coreean susține și astăzi că orașul are sute de locuitori fericiți. Conform zvonurilor răspândite de regimul de la Phenian, în Kijong-dong există chiar și o creșă, o grădiniță și o școală, precum și un spital.

În realitate, nu există nimeni în afară de cei care lucrează la întreținerea clădirilor și a iluziei că în oraș trăiesc oameni, relatează New York Post. În unele momente, acești muncitori pot fi zăriți străbătând străzile.

Unul dintre episoadele cele mai bizare din istoria acestei așezări false a fost „războiul catargelor de steag”. În anii ’80, Coreea de Sud a ridicat un stâlp de 98 de metri în Daeseong-dong, fapt care a stârnit spiritul competitiv al vecinilor de la nord.

Curând, Coreea de Nord a construit un stâlp de 160 de metri, la acea vreme cel mai înalt catarg de steag din lume. Astăzi, stâlpul nord-coreean este al patrulea cel mai înalt din lume.

Ca să știi mai mult, citește „Drumul către libertate”

Dacă vrei să afli mai multe despre viața în Coreea de Nord, îți recomandăm autobiografia cutremurătoare a lui Yeonmi Park, o tânără care a reușit să evadeze din cea mai dură dictatură din lume. Yeonmi a crescut crezând că e normal să vadă cadavre în drum spre școală și să fie atât de flămândă, încât să mănânce plante sălbatice. A fost învățată să nu-și exprime niciodată părerile și i s-a spus că Marele Conducător îi poate auzi gândurile. Apoi, la 13 ani, a reușit să fugă din țară împreună cu mama ei. Dar chinul era departe de a se fi încheiat…

„Drumul către libertate” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu