Oradour-sur-Glane, satul blestemat păstrat ca în ziua masacrului din 1944

Pe 10 iunie 1944, la patru zile după ce Aliații au invadat Normandia, aproximativ 150 de soldați ai Waffen-SS au intrat în Oradour-sur-Glane, un sat din centrul Franței.

Aparent fără motiv, trupele de elită ale lui Adolf Hitler au distrus sistematic toate clădirile din acest sat liniștit și au ucis cu brutalitate 642 de civili – bărbați, femei și copii.

Filmul unui masacru

Oradour-sur-Glane 02
Foto: Pinterest

Pe 10 iunie 1944, batalionul SS condus de maiorul Adolf Diekmann a blocat toate ieșirile din sat. Apoi, a ordonat ca toți localnicii să se adune în piața centrală, unde urma să le fie examinate documentele de identitate.

Femeile și copiii au fost închiși în biserică, iar satul a fost prăduit. Bărbații au fost transportați în șase grajduri, unde erau deja montate mitraliere.

Potrivit relatării unui supraviețuitor, cei din trupele SS au început să tragă, țintind spre picioare.

Oradour-sur-Glane 03
Foto: Pinterest

Oamenii fiind astfel imobilizați, soldații naziști au turnat benzină pe ei și le-au dat foc, arzându-i de vii. Doar șase bărbați au reușit să scape.

Unul dintre ei a fost depistat mai târziu și executat prin împușcare. Apoi, soldații SS s-au îndreptat către biserică și au plasat un dispozitiv incendiar lângă clădire.

Oradour-sur-Glane 08
Foto: Pinterest

Când dispozitivului i s-a dat foc, femeile și copiii au încercat să iasă pe ușă și pe ferestre, dar afară îi așteptau soldații cu mitraliere.

247 de femei și 205 copii au murit în atac. Singura supraviețuitoare a fost Marguerite Rouffanche, o femeie de 47 de ani. A scăpat prin fereastra din spate a sacristiei.

Rouffanche s-a târât în tufișuri și a rămas ascunsă toată noaptea. A doua zi, a fost găsită și salvată. În afară de Rouffache, din Oradour-sur-Glane au mai supraviețuit 20 de săteni, care au reușit să fugă imediat după sosirea trupelor SS.

Oradour-sur-Glane 04
Foto: Pinterest
Oradour-sur-Glane 09
Foto: Pinterest

Câteva zile mai târziu, supraviețuitorilor li s-a permis să îi îngroape pe cei 642 de morți din Oradour-sur-Glane.

Vinovații, pedepsiți și nu prea

Oradour-sur-Glane 05
Foto: Pinterest

Din păcate, nici astăzi nu se știe de ce au invadat trupele SS un sat pașnic, aflat departe de orice zonă de conflict. Mai mult, Oradour-sur-Glane nu fusese niciodată un adăpost al Rezistenței Franceze.

Oradour-sur-Glane 09
Foto: Pinterest

Ulterior, Diekmann a declarat că atrocitatea a fost comisă ca răspuns la activitatea partizanilor din zonă și la răpirea de către Rezistență a unui comandant SS.

Diekmann a murit imediat după masacru, în timpul Bătăliei pentru Normandia. Astfel, nu a mai ajuns să fie pus sub acuzare.

Oradour-sur-Glane 06
Foto: Pinterest

După război, autoritățile au încercat să-i pedepsească pe autorii masacrului și i-au inculpat pe 65 dintre cei 200 de soldați implicați. Doar 21 dintre aceștia au fost prezenți.

Ceilalți se aflau în Germania de Est și nu se putea obține extrădarea lor. Pe 11 februarie 1953, 20 dintre ei au fost găsiți vinovați. Dar, până în 1958, toți au fost eliberați din închisoare.

Un muzeu în aer liber

După război, Oradour-sur-Glane nu a fost reconstruit. Locul a fost păstrat în starea în care se afla după atacul din 1944, în amintirea celor care au pierit atunci.

Un sat nou, purtând tot numele de Oradour-sur-Glane, a fost construit la nord-vest de locul masacrului.

Oradour-sur-Glane 07
Foto: Pinterest

Acolo unde a avut loc carnagiul, ruinele fostei așezări încă stau în picioare, slujind drept memorial pentru cei morți.

Aici a mai fost construit un muzeu, care prezintă obiecte recuperate din clădirile arse: ceasuri și ochelari care s-au oprit în timp ce proprietarii lor erau arși de vii și multe alte obiecte personale, chiar și bani.

Ca să știi mai mult, citește „Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial”

Propaganda intensă desfășurată de ambele părți beligerante de-a lungul celui de-Al Doilea Război Mondial a dat naștere unor mituri care supraviețuiesc și astăzi. Cu toate că aceste mituri au ajuns să aibă rang de adevăr pentru cea mai mare parte a oamenilor, ele rămân, totuși, eronate. Cu ajutorul documentelor istorice, autorii acestei cărți demontează, în 23 de eseuri scrise pe înțelesul tuturor, câteva dintre aceste legende. Ce s-a întâmplat, de fapt, la Pearl Harbor? Erau membrii trupelor SS niște luptători de elită? A pierdut Germania războiul din cauza lui Hitler? Citind această carte, vei descoperi răspunsul la aceste întrebări și vei afla adevărul despre câteva dintre miturile celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

6 comentarii la „Oradour-sur-Glane, satul blestemat păstrat ca în ziua masacrului din 1944”

 1. Oare cine ii de vina urmare a acestor evenimente tragice si triste? Nu stiu daca trebuia aplicata legea Talionului. Dar sunt peste 600 vieti luate fata drept si judecata. Sa transmitem unor criminali ca pot face ce vor si nu raspund. Chiar daca sunt decedati trebuie reluat procesul si judecati ca un avertisment sa nu se mai petreaca astfel de crime !~ Crimele,criminalii se prescriu? Cred ca trebuie reflectat mai mult,prevenit mai mult,,judecat mai mult

  Răspunde
 2. Tavarisci Victor,dacă iti sunt asa dragi rușii, de ce nu faci un concediu de 15-20 de ani în frumoasa Rusie.
  Ca fapt divers, nenea Stalin si nenea Hitler au semnat un act de colaborare si neagresiune ,cu DOAR o săptămână inainte să înceapă al doilea război mondial,mai exact pe data de 23 august 1939.
  Pactul Ribbentrop-Molotov semnat pe 23 august 1939 arată că Germania nazistă a lui nenea Hitler si Uniinea Sovietică a lui nenea Hitler au fost aliate o perioadă.
  După război Hiter a fost considerat criminal iar Stalin erou.
  Foarte interesantă este istoria,nu-i așa tovarișci Victor ?

  Răspunde
  • Stalin a fost declarat erou pt. ca impreuna cu armata sovietica au alungat europenii cotropitori de pe teritoriul lor. In URSS erau prezent trupe: Germane, Poloneze, Italiene, France e, Spanioli, Romane, Finlandeze, Lituaniene, Enstone samd. Toti acesti a au luptat alaturi de germania, pe teritoriul URSS pentru a subjuga acea tara. Raspunsul a fost pe masura.

   Răspunde
 3. Foarte trist ca omenirea de multe mii de ani tot investeste in razboaie. Filozoful grec a avud dreptate cand a zis ca ”numai mortii au vazut sfarsitul razboiului”. Corect. In lumea asta, in 3000 de ani au avul loc mii de razboaie. Mai nimeni vede, mai nimeni aude, mai nimeni constientizeaza….. Din asta cauza lumea acum este in pragul celui mai devastator razboi. SUA deja a inceput pregatirile IN MASA! Nu se mai gasesc monede, semn ca au fost confiscate de guivern si banci pentru a fi topite si transformate in gloante, cartuse si armament. Foarte trist ca pe o asa de frumoasa planeta, un rai in toata puterea cuvantului exista o omenire atat de ignoranta si de proasta. Au cine mai poate opri acum aparatul de stat american, rusesc, chinezesc etc… Nu pot fi opriti si nu se vor lasa pana ce nu se vor autodistruge si e posibil sa ia cu dansii intreaga planeta. Lumea asta e mult prea nebuna. Enorme investitii in de-ale razboiului iar in tehnologii verzi, mai nimica spre deloc. Trist si deprimant intr-un fel…. Apa de exemplu este un combustibil excelent. Daca stii cum poti produce Hidroxil sau Mono Oxid de Carbon si alimenta intregi centrale pentru producerea de energie. Atunci nu ar mai exista nevoia de combustibili fosili atat de deranjanti si INUTILI. Hidroxilul prin ardere rezulta tot apa asa ca aven prin urmare un proces premergator miscarii perpetue. Il putem folosi la Perpeetum Mobilum-uri dar lumea asta e mult prea plecata pentru asa ceva….. Trist…..

  Răspunde

Lasă un comentariu