Mesaje ascunse sau simple greșeli? 7 opere de artă cu defecte ciudate

A greși e omenește, iar de eroare nu sunt scutite nici măcar geniile. Artiști desăvârșiți, care au lăsat moștenire opere de artă inestimabile, au strecurat mici defecte în creațiile lor.

Dacă le-au făcut intenționat sau pur și simplu nu au fost atenți, nu vom ști niciodată. Iată, deci, șapte opere de artă celebre care ascund defecte aproape de neobservat. Desigur, faptul că autorii lor au făcut câteva mici erori nu are cum să știrbească valoarea acestor creații.

1

David, de Michelangelo

Opere de arta - David
Foto: Wikimedia

Când vizitezi Florența, nu trebuie să ratezi statuia lui David, creată de artistul renascentist Michelangelo. Această operă de artă celebră, care îl înfățișează pe eroul biblic, a fost sculptată dintr-un singur bloc de marmură de Carrara.

De obicei, sculpturile lui Michelangelo sunt deosebit de fidele anatomiei umane. Și totuși, David are un mic defect: există un mușchi lipsă între coloana vertebrală și omoplatul drept.

Din câte se pare, sculptorul nu a reușit să redea acest mușchi din cauza unui defect al blocului de marmură.

2

Le bar aux Folies-Bergere, de Edouard Manet

Opere de arta - Le bar
Foto: Wikimedia

Dacă te uiți mai atent în oglindă, vei observa că reflexia pictată de Manet nu este conformă cu realitatea. Sticlele de pe tejghea au o altă poziție, iar barmanița pare să se uite în altă direcție.

Așa cum se întâmplă de obicei cu operele de artă celebre, experții nu se pot pune de acord dacă Manet a făcut această „greșeală” intenționat sau nu.

3

Rondul de noapte, de Rembrandt

Opere de arta - Rondul de noapte 1
Foto: Wikimedia

Această pictură este plină de enigme nerezolvate. Una dintre controverse se învârte în jurul mănușilor căpitanului Frans Banning Cocq.

Mai precis, bărbatul din tablou are mâna dreaptă înmănușată și tot în aceeași mână ține o altă mănușă pentru mâna dreaptă.

Opere de arta - Rondul de noapte 3
Foto: Wikimedia

Mulți istorici ai artei cred că, prin această eroare voită, Rembrandt a dorit să dea o latură jucăușă operei sale. Alții cred că mănușa este de fapt pentru mâna stângă, iar căpitanul o ține de degetul inelar, cu degetul mare îndreptat spre privitor.

4

Opere de artă celebre - Moise, de Michelangelo

Opere de arta - Moise
Foto: Wikimedia

Statuia care îl înfățișează pe Moise este absolut impresionantă. Personajul biblic măsoară aproape 2.5 metri așezat, are brațe enorme și musculoase și o privire concentrată.

Sub unul dintre brațe poartă tăblițele cu cele zece porunci, pe care tocmai le-a primit de la Dumnezeu pe Muntele Sinai. Pe lângă toate acestea, sculptura conține și un element ieșit din comun: pe fruntea lui Moise se află două coarne.

De ce i-a făcut Michelangelo coarne lui Moise? Este posibil ca totul să fi pornit de la traducerea greșită a unui cuvânt din ebraică.

Într-un text biblic, este descrisă imaginea lui Moise cu raze de lumină ieșindu-i din cap. În limba ebraică, karnayim înseamnă și „raze”, și „coarne”. Probabil bazându-se pe traducerea greșită, Michelangelo a creat un personaj biblic cu coarne.

5

Cina din Emmaus, de Caravaggio

Opere de arta - Cina din Emmaus 1
Foto: Wikimedia

Caravaggio a lăsat în urmă multe opere de artă celebre. Printre ele se numără și Cina din Emmaus, o pictură care conține două greșeli. În primul rând, coșul cu fructe stă pe masă într-o poziție nefirească.

Deși stă doar pe jumătate pe masă, misteriosul coș nu cade la pământ.

Opere de arta - Cina din Emmaus 2
Foto: Wikimedia

În al doilea rând, fructele din coș nu se potrivesc cu sezonul. Acțiunea din pictură se petrece în ajunul Paștelui, iar în coș se găsesc fructe de toamnă, precum strugurii și merele.

6

Opere de artă celebre - Nașterea lui Venus, de Sandro Boticelli

Opere de arta - Nasterea lui Venus 2
Foto: Wikimedia

Deși renascentiștii sunt cunoscuți pentru acuratețea cu care au recreat corpul uman, operele lui Boticelli se abat de la regulă. Venus a lui Boticelli are niște defecte evidente: un picior umflat și gâtul mult prea lung.

7

Madona Sixtină, de Rafael

Opere de arta - Madona
Foto: Wikimedia

La o primă privire, ai impresia că Papa Sixtus al II-lea are șase degete la mâna dreaptă. Dacă te uiți mai atent, îți vei da seama că al șaselea deget este, de fapt, o parte a palmei.

Aceeași impresie de polidactilie o lasă și piciorul Madonei, care are o excrescență anormală la unul dintre picioare.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

10 comentarii la „Mesaje ascunse sau simple greșeli? 7 opere de artă cu defecte ciudate”

Lasă un comentariu