Operațiunea Tacana: Cum folosea CIA porumbei-spion în Războiul Rece

În timpul Războiului Rece, CIA a folosit inclusiv porumbei pentru a-și spiona adversarii, arată o serie de documente declasificate de agenția de spionaj a SUA.

Cu ajutorul unor camere minuscule și după multe ore de dresaj, porumbeii ar fi trebuit să le aducă americanilor informații vitale despre planurile secrete ale sovieticilor.

Porumbel 02
Porumbeii au fost aleși pentru că puteau zbura nedetectați în spațiul inamic. Foto: BBC

Folosirea porumbeilor pe timp de război este veche de sute de ani și s-a dovedit vitală de multe ori. În Primul Război Mondial, porumbeii au desfășurat mai multe misiuni elaborate.

Însă proiecte precum operațiunea Tacana, desfășurată în anii ’70, au dus rolul păsărilor la un cu totul alt nivel. De data aceasta, porumbeii nu au fost niște simpli mesageri, ci adevărați agenți 007.

Operațiunea Tacana implica atașarea de un porumbel, cu ajutorul unui ham, a unei camere foto. CIA a dezvoltat o cameră suficient de mică și de ușoară ca să poată fi cărată de pasăre.

Ținta: șantierele navale ale URSS

Porumbel camera
Camera era atașată de pasăre cu ajutorul unui ham. Foto: History

După ce era montată camera, porumbelul era eliberat. În drumul său spre casă, pasărea zbura deasupra țintei, în timp ce aparatul făcea fotografii.

Imaginile erau surprinse de la o distanță de câteva zeci de metri de țintă, astfel că erau mult mai detaliate decât cele obținute prin alte mijloace.

Documentele detaliază testele și exercițiile pe care CIA le-a făcut cu păsările deasupra unor zone strategice, precum șantierul naval din Washington, D.C.

Acest tip de zonă era important, deoarece țintele finale ale operațiunii de spionaj erau șantierele navale de dincolo de Cortina de Fier.

Cu ajutorul păsărilor, CIA spera să obțină imagini cu operațiunile secrete de construire a submarinelor, desfășurate de sovietici.

Potrivit documentelor, păsările erau transportate în secret la Moscova. După ce ajungeau în spatele liniilor inamice, urma o provocare logistică și mai mare: eliberarea porumbeilor în spațiul aerian sovietic.

Americanii au fost luat în considerare diverse metode: eliberarea păsării de sub o haină groasă sau printr-o gaură din podeaua mașinii, când vehiculul era parcat.

Documentele arată că spionii americani au luat în considerare și să lanseze porumbeii pe geamul mașinii, în timp ce vehiculul rula cu 80 de kilometri pe oră.

Porumbei, corbi, delfini, câini și pisici

Camera
Camera dezvoltată de CIA costa 2.000 de dolari. Foto: Wikimedia

Informațiile se opresc aici și nu ni se spune dacă porumbeii și-au îndeplinit misiunea. Însă acesta este un bun exemplu referitor la extremele pe care agențiile de informații erau dispuse să le atingă în timpul Războiului Rece.

De ce au ales americanii tocmai porumbei pentru o astfel de misiune? Această pasăre are o abilitate uimitoare – aproape o superputere. Poate fi lăsată undeva unde nu a mai fost niciodată și se întoarce acasă, străbătând sute de kilometri.

S-a luat în considerare și folosirea altor păsări, precum corbii, care fuseseră utilizați anterior pentru a planta dispozitive de ascultare la ferestrele suspecților. Lumina juca un rol-cheie în direcționarea corbului.

Pe locul unde se dorea ca pasărea să ajungă era proiectată o undă laser roșie, iar apoi corbul era adus înapoi cu ajutorul unei lămpi. Șoimii și păsările cacadu erau, și ele, evaluate de CIA pentru a fi folosite în misiuni.

Întregul regn animal a fost cercetat în vederea „recrutării” pentru acțiuni de spionaj. Delfinii erau dresați pentru a desfășura operațiuni subacvatice.

Câinii și pisicile erau, și ei, testați: s-au desfășurat teste cu câini controlați de la distanță, în cadrul cărora creierul animalului era stimulat cu șocuri electrice.

Pisica acustica 01
„Pisicile acustice” urmau să fie folosite pentru a asculta conversațiile inamicilor. Foto: Business Insider

Felinele au făcut parte din programul numit „Acoustic Kitty” (pisica acustică): pisicilor li se implantau un microfon în canalul auditiv și un transmițător radio minuscul la baza craniului. Cele două dispozitive erau legate printr-un fir subțire, ascuns în blană.

Britanicii recrutau spioni cu ajutorul porumbeilor

Pe lângă proiectul Tacana, porumbeii i-au slujit și pe britanici în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial pentru a recruta informatori în spatele liniilor inamice.

„Sute de păsări dresate au fost aduse în bombardiere din Marea Britanie. Păsările au fost puse în cutii mici, atașate de parașute, și lansate noaptea în spatele liniilor inamice. Ajungeau la sol și erau de obicei descoperite de muncitori și fermieri, dis-de-dimineață”, relatează The Telegraph.

Fiecare pasăre „avea o trusă de spionaj în miniatură: un tub de bachelită în care se puteau introduce mesaje, foi de hârtie ultra-subțire și un creion special, alături de instrucțiuni detaliate în franceză, flamandă sau olandeză despre cum să completezi un raport, scrie cotidianul britanic.

Porumbel premiat
Porumbeii eroi au fost chiar premiați cu medalii. Foto: I Am Countryside

La fel ca în cazul misiunilor umane, rezultatele misiunilor cu porumbei au fost diferite. Soarta porumbeilor din programul Tacana este necunoscută.

Însă CIA a avut de câștigat de pe urma porumbeilor: experții au descoperit că fotografiile făcute cu ajutorul păsărilor aveau o calitate mai bună decât cele făcute de sateliții de spionaj de la acea vreme.

Ca să știi mai mult, citește „Mihai Caraman, un spion român în Războiul Rece”

„Afacerea Caraman” a devenit una dintre marile acțiuni de spionaj ale Războiului Rece și a generat implicații geopolitice pe termen lung. Experți și reprezentanți ai elitei serviciilor de spionaj și contraspionaj occidentale și-au exprimat uimirea, respectul și aprecierea pentru modul în care ingeniosul spion român a țesut cu migală, timp de un deceniu, o rețea de agenți care a pătruns în cele mai tainice și mai bine păzite locuri, unde se redactau și se arhivau secrete esențiale ale Alianței Nord-Atlantice.

„Mihai Caraman, un spion român în Războiul Rece” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu