După o operație eșuată, nu-și mai poate închide ochii nici când doarme

O femeie din China, care a cheltuit 13.000 de yuani (aproape 2.000 de dolari) pentru o operație estetică la ambele pleoape, nu-și mai poate închide complet ochii, nici măcar atunci când doarme.

Aproximativ 50% dintre asiatici se nasc fără încrețitura de deasupra liniei genelor, denumită plica palpebrală. În 1896, pentru a rezolva această problemă estetică, chirurgul japonez Mikamo a dezvoltat o procedură numită „blefaroplastie”, o intervenție la nivelul pleoapelor.

Femeie ochi 02
Tânăra, după prima intervenție (foto stânga) și după cea de-a doua (foto dreapta). Foto: orientaldaily.com.my

Fie că se face doar la o pleoapă sau la amândouă, blefaroplastia este o procedură chirurgicală des întâlnită. În Asia, este cea mai cerută operație estetică. În țări precum Coreea de Sud, blefaroplastia a devenit ceva la ordinea zilei, în special în rândul femeilor care vor să fie mai atrăgătoare.

Rezultatele pot fi impecabile din punctul de vedere al aspectului, însă, în unele cazuri, pot apărea consecințe neplăcute, cum ar fi faptul că pacienții nu-și mai pot închide ochii în totalitate.

Cu o astfel de problemă se confruntă o femeie din China, pe nume Li, care a plătit aproape 2.000 de dolari pentru o blefaroplastie și pentru o operație de corectare a epicantusului. Însă femeia a ajuns să-și regrete decizia.

Doarme cu ochii pe jumătate deschiși

Tânăra dorea să fie operată pentru ca ochii ei să pară mai mari, însă nu a fost mulțumită de rezultatele primei intervenții. Așa că le-a cerut celor de la clinică să-i facă o a doua operație, care să aibă un efect și mai vizibil.

Femeie ochi
Li își poate închide ochii doar pe jumătate. Foto: koreaboo.com

Medicii au fost de acord s-o opereze din nou, dar rezultatele celei de-a doua operații au fost de-a dreptul dezastruoase. Pleoapele au căpătat un aspect urât, femeia a observat că nu-și mai poate închide complet ochii.

Cei de la clinică au încercat să-i explice că cea de-a doua intervenție a avut loc la un timp prea scurt după prima și că nu poate să-și închidă ochii din cauza cicatricilor lăsate de cele două operații.

Reprezentanții clinicii i-au spus femeii că efectele secundare sunt perfect normale în aceste condiții și că va putea să-și închidă complet ochii după ce cicatricile se vor fi vindecat. Doctorii s-au oferit să o supună unei a treia intervenții pentru a corecta problema, însă femeia a refuzat și a cerut despăgubiri.

Susținând că este nevoită să doarmă cu ochii pe jumătate deschiși, iar acest lucru îi afectează vederea, Li a primit despăgubiri în valoare de 30.000 de yuani (4.200 de dolari) din partea clinicii. Acum, femeia speră că ochii i se vor vindeca odată cu trecerea timpului, așa cum i-au spus medicii.


Operațiile estetice sunt o binecuvântare pentru cei care au fost victimele unor accidente sau mutilări sau care vor să-și corecteze defecte majore. Există, însă, și persoane care duc această practică pe noi culmi, cum este cazul acestor 10 oameni care și-au modificat corpul la extrem.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu