VIDEO Călăritul buștenilor uriași: Cel mai periculos festival din Japonia

Organizat de mai bine de 12 secole, Onbashira – cel mai periculos festival din Japonia – are loc la fiecare șase ani, în anii Maimuței și ai Tigrului, potrivit zodiacului chinezesc.

Festivalul a fost organizat ultima oară în 2016, iar următoarea ediție va avea loc în 2022. Această tradiție arhaică implică înlocuirea stâlpilor sacri de la patru altare din Suwa-Taisha, Marele Altar al provinciei Suwa.

Cel mai periculos festival

Locul se află la nord-vest de Tokyo, în zona lacului Suwa al prefecturii japoneze Nagano. În timpul procesiunii au loc diferite activități, iar participanții sunt cei care se ocupă de înlocuirea stâlpilor.

Localnicii se pregătesc cu mult timp înainte și totul începe după ce 16 brazi enormi sunt aleși și doborâți în pădure. În cadrul procesiunii se desfășoară și unele activități periculoase, cum ar fi transportarea trunchiurilor peste râuri sau călărirea lor în timp ce alunecă pe niște pante deluroase foarte abrupte.

După ce trunchiurile ajung la altar, stâlpii sunt ridicați în timp ce participanții sărbătoresc. Este într-adevăr un spectacol memorabil, însă uneori devine de-a dreptul terifiant.

Potrivit Vintage News, scopul festivalului Onbashira este de a reînnoi simbolic cele patru clădiri ale altarului, așa că sunt folosiți 16 brazi. Copacii sunt considerați „stâlpi sacri” („onbashira”) și de aici se trage și numele festivalului.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Citește și 7 ritualuri religioase ciudate, practicate în jurul lumii

Cel mai periculos festival din Japonia durează câteva luni și procesiunea principală este alcătuită din două părți: Yamadashi și Satobiki. Prima are loc în aprilie, cea de-a doua, în mai.

Yamadashi înseamnă „ieșirea din munte” și în cadrul acestei părți a festivalului, cei 16 brazi, fiecare înalt de până la 18 metri, sunt pregătiți în cadrul unei ceremonii shinto.

Shinto, cunoscută și drept „kami-no-machi”, este o religie japoneză arhaică, în cadrul căreia sunt onorați strămoșii și spiritele naturii. Credincioșii shinto se ocupă conștiincios de toate procesiunile religioase, iar festivalul Onbashira nu face excepție.

Totul este pregătit cu grijă, stabilindu-se o legătură între Japonia modernă și trecutul antic al acestei țări din Orientul Îndepărtat.

Cel mai periculos festival din Japonia a făcut victime omenești

Cel mai periculos festival

Citește și Daisen Kofun: Cel mai mare și mai misterios mormânt din lume

Prin urmare, pentru acești copaci sunt folosite topoare și barde special făcute. După aceea, trunchiurile sunt decorate în roșu și alb, cele două culori tradiționale ale ceremoniilor shinto. De copaci sunt atașate frânghii, ca să poată fi transportați din pădure la altare.

Drumul trunchiurilor trece și peste teren accidentat și, la un moment dat, ele trebuie coborâte pe niște pante abrupte. Tinerii folosesc această ocazie pentru a-și demonstra curajul și călăresc buștenii, care ajung uneori la greutatea de 12 tone.

Această parte a procesiunii se numește Kiotoshi, care se traduce prin „căderea copacilor”. Cea de-a doua parte din cel mai periculos festival din Japonia, parte cunoscută drept Satobiki, este programată pentru o lună mai târziu.

În cadrul unei parade pline de culoare, trunchiurile sunt transportate către clădirile altarelor, unde vor fi poziționate. Cele patru clădiri se numesc Honmiya, Maemiya, Harumiya și Akimiya.

Patru onbashira sunt ridicați la fiecare dintre clădiri, un stâlp sacru fiind plasat la fiecare colț. Buștenii sunt ridicați cu frânghii și manual. Alte grupuri de oameni cântă și dau spectacole.

Întregul festival se termină cu un eveniment de încheiere, numit „Ridicarea lui Hoden”. Însă acest eveniment nu este la fel de celebru ca Yamadashi și Satobiki.

Festivalul Onbashira și-a câștigat reputația de a fi cel mai periculos festival din Japonia pentru că, uneori, în timpul procesiunilor au loc răniri și chiar și decese.

În 1994, doi bărbați s-au înecat în timp ce încercau să transporte un buștean peste râu. În 2010, alți doi au murit după ce au căzut dintr-un copac înalt de 10 metri, în timp ce acesta era ridicat la altarul Suwa.

Tot atunci, alte două persoane au fost rănite. În 2016, un bărbat a murit după ce a căzut dintr-un copac care era ridicat la altar.

Însă în cadrul fiecărei ediții a Onbashira, festivitățile câștigă în popularitate, nu numai printre localnici, ci și printre restul japonezilor și în lumea întreagă. Niște adaptări mai puțin aglomerate ale acestei festivități sunt sărbătorite în comunitățile mai mici din regiunea Suwa, la sfârșit de vară.

Entuziaștii caută mereu ocazia de a lua parte la festivități și de a face parte din echipele care pregătesc stâlpii, în cadrul acestor versiuni la scară mică ale festivalului Onbashira. Cel mai periculos festival din Japonia a câștigat în popularitate după ce a făcut parte din ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Nagano, în 1998.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu