Călăritul buștenilor uriași, cel mai periculos festival din Japonia

Organizat de mai bine de 12 secole, Onbashira – cel mai periculos festival din Japonia – are loc la fiecare șase ani, în anii Maimuței și ai Tigrului, potrivit zodiacului chinezesc.

Festivalul a fost organizat ultima oară în 2016, iar următoarea ediție va avea loc în 2022. Această tradiție arhaică implică înlocuirea stâlpilor sacri de la patru altare din Suwa-Taisha, Marele Altar al provinciei Suwa.

Onbashira
Foto: Captură YouTube

Locul se află la nord-vest de Tokyo, în zona lacului Suwa din prefectura Nagano. În timpul procesiunii au loc diferite activități, iar participanții sunt cei care se ocupă de înlocuirea stâlpilor.

Localnicii se pregătesc cu mult timp înainte, iar festivalul începe cu alegerea și tăierea a 16 brazi enormi din pădure. Apoi, procesiunea constă în transportarea trunchiurilor pe terenul accidentat, uneori chiar și peste râuri, sau călărirea trunchiurilor care alunecă pe pantele abrupte din zonă.

După ce trunchiurile ajung la altar, stâlpii sunt ridicați în timp ce participanții sărbătoresc. Este într-adevăr un spectacol memorabil, însă uneori devine de-a dreptul terifiant.

Potrivit Vintage News, scopul festivalului Onbashira este de a reînnoi simbolic cele patru clădiri ale altarului, așa că sunt folosiți 16 brazi, câte patru pentru fiecare clădire.

Copacii sunt considerați „stâlpi sacri” („onbashira”) și de aici se trage și numele festivalului. Cel mai periculos festival din Japonia durează câteva luni, iar procesiunea principală este alcătuită din două părți: Yamadashi și Satobiki.

Prima are loc în aprilie, iar cea de-a doua, în mai. Yamadashi înseamnă „ieșirea din munte”. În cadrul acestei părți a festivalului, cei 16 brazi, fiecare înalt de până la 18 metri, sunt pregătiți în cadrul unei ceremonii shinto.

Shinto este o religie japoneză arhaică, în cadrul căreia sunt onorați strămoșii și spiritele naturii. Credincioșii shinto se ocupă conștiincios de toate procesiunile religioase, iar festivalul Onbashira nu face excepție.

Totul este pregătit cu grijă, stabilindu-se o legătură între Japonia modernă și trecutul străvechi al acestei țări.

Cel mai periculos festival din Japonia a făcut victime omenești

Cel mai periculos festival
Foto: Pinterest

La tăierea brazilor sunt folosite topoare și barde special confecționate pentru această ocazie. Apoi, trunchiurile sunt decorate în roșu și alb, cele două culori tradiționale ale ceremoniilor shinto. De copaci sunt atașate frânghii, ca să poată fi transportați din pădure la altare.

Drumul trunchiurilor trece și peste teren accidentat și, la un moment dat, ele trebuie coborâte pe niște pante abrupte. Tinerii folosesc această ocazie pentru a-și demonstra curajul și călăresc buștenii, care ajung uneori la greutatea de 12 tone.

Cea de-a doua parte din cel mai periculos festival din Japonia, parte cunoscută drept Satobiki, are loc o lună mai târziu.

În cadrul unei parade pline de culoare, trunchiurile sunt transportate către clădirile altarelor, unde vor fi poziționate.

Foto: TapTrip.jp

În fiecare colț al fiecărei clădiri este înălțat cât un stâlp sacru, toată procedura având loc manual, cu ajutorul unor frânghii. În tot acest timp, unii dintre participanți cântă.

Festivalul se termină cu un ceremonia de încheiere, numită „Ridicarea lui Hoden”, dar acest eveniment nu este la fel de celebru ca Yamadashi și Satobiki.

Festivalul Onbashira și-a câștigat reputația de a fi cel mai periculos festival din Japonia pentru că, uneori, în timpul procesiunilor au loc răniri și chiar și decese.

În 1994, doi bărbați s-au înecat în timp ce încercau să transporte un buștean peste râu. În 2010, alți doi au murit după ce au căzut dintr-un copac înalt de 10 metri, în timp ce acesta era ridicat la altarul Suwa.

Foto: TraditionCustoms

Tot atunci, alte două persoane au fost rănite. În 2016, un bărbat a murit după ce a căzut dintr-un copac care era ridicat la altar.

Însă fiecare ediție a Onbashira câștigă în popularitate, nu doar printre localnici, ci și printre restul japonezilor și în lumea întreagă. Niște adaptări ale acestei festivități sunt organizate în comunitățile mai mici din regiunea Suwa, la sfârșit de vară.

Ca să știi mai mult, citește „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

„Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu