„The Matrix”, un film SF emblematic, pune o întrebare care ne pune pe gânduri: Este realitatea noastră o iluzie? Oamenii de știință încep să exploreze ideea că universul nostru este, de fapt, o realitate simulată. Această teorie sugerează că tot ceea ce percepem este o simulare complexă, asemănătoare unui program de realitate virtuală.
Fizicianul Melvin Vopson de la Universitatea din Portsmouth este un susținător puternic al acestei teorii. Într-o lucrare recentă, el a prezentat dovezi științifice care susțin ipoteza simulării.
Vopson susține că informația, despre care crede că este o entitate tangibilă cu masă fizică, ar putea fi misterioasa materie întunecată care există în univers. El a formulat, de asemenea, a doua lege a infodinamicii, care sugerează că există o ordine și o structură subiacentă în cadrul unui sistem informațional.
Prin experimente în diverse domenii științifice, Vopson a găsit dovezi convingătoare pentru ipoteza simulării. El crede că prevalența simetriei în natură este rezultatul optimizării în medii simulate.
Vopson a lansat o campanie de crowdfunding pentru a realiza un experiment ambițios care are ca scop măsurarea conținutului informațional al particulelor elementare. Deși nu și-a atins obiectivul de strângere de fonduri, Vopson rămâne hotărât, subliniind importanța experimentului său în modelarea înțelegerii noastre asupra realității.
Dacă va avea succes, experimentul său ar putea nu numai să valideze existența unei realități simulate, ci și să redefinească înțelegerea noastră despre univers. Munca lui Vopson are potențialul de a deschide noi căi de cercetare științifică și de a ne provoca percepția noastră despre ceea ce este real.”