Omul condamnat la moarte în 3 minute și executat cu scaunul electric mobil

Willie McGee a fost un negru din Mississippi care în 1951 a fost executat fiindcă a violat o femeie albă. Fiind pe punctul de a fi linșat de mulțime, a fost salvat, dar, în cele din urmă, a sfârșit pe celebrul scaun electric mobil.

A fost executat în uralele unei mulțimi de peste 1.000 de oameni, iar evenimentul a fost amplu relatat în presă. A fost nevoie de trei procese și șase ani de zile pentru ca sentința să fie pronunțată. Cu toate acestea, juriul a deliberat mai puțin de trei minute.

Inițial, McGee nu a depus nicio mărturie în apărarea sa. Într-un proces ulterior, a declarat că a fost bătut cu bestialitate. Foto: University of Southern Mississippi

În cadrul ultimului proces, McGee a susținut că avusese o aventură amoroasă cu femeia și că actul sexual fusese consensual. De aceea, mulți cred că a fost condamnat pe nedrept.

Totuși, un lucru este sigur: procesul și sentința au fost părtinitoare din motive rasiale. Potrivit relatărilor din presa vremii, McGee era un om încrezător și în toată puterea, era însurat și avea patru copii.

Regula zilei: albi versus negri

În 1945, segregarea rasială era ceva la ordinea zilei. Pentru locuitorii din Lauren, Mississippi, linia dintre albi și negri era foarte clară. La acea vreme, mulți credeau că ar fi fost imposibil ca o femeie albă să ia în considerarea posibilitatea de a face sex cu un bărbat de culoare.

Protestele au atras mii de oameni din întreaga țară. Foto: University of Southern Mississippi

Femeia în cauză le povestise polițiștilor că un bărbat negru se strecurase noaptea în casa ei. Femeia susținea că bărbatul ținuse un cuțit la gâtul copilului ei, pentru ca ea să păstreze tăcerea, și că apoi o violase.

Nu reușise să-i vadă fața, însă și-a dat seama că era un negru. Cu toate acestea, McGee a fost arestat din alt motiv: se afla în zonă la momentul comiterii violului.

McGee a susținut că a fost bătut până când a afirmat că el a violat-o pe femeie. Poate de aceea, când a început procesul, McGee era tăcut și îngrozit.

Scaunul electric mobil pe care urmează să fie executat McGee este coborât din camion. Foto: Getty Images

Conform Jackson Free Press, s-au luat măsuri speciale ca să fie apărat de mulțimile care amenințau că-l vor linșa, iar avocatul său a observat că, de frică, McGee a urinat în haine în timpul judecății. A fost condamnat la moarte în mai puțin de trei minute de un juriu format în întregime din albi.

Avocatul numit din oficiu a cerut să aibă loc un al doilea proces, la un alt tribunal. După al doilea proces, McGee a fost din nou condamnat la moarte – de data aceasta în 11 minute.

S-a decis să aibă loc încă un proces, de data aceasta cu un juriu în care erau și oameni de culoare. Inițial, McGee a pledat „nevinovat”, însă acum și-a schimbat povestea.

A susținut că a avut o aventură cu femeia. Îi fusese frică de mulțimea violentă, însă acum susținea că putea, în sfârșit, să spună adevărul. Comunitatea albilor a fost scandalizată.

Executat pe scaunul electric mobil

Willie McGee în închisoare. Foto: New York Public Library

Deși cazul atrăsese atenția unor celebrități precum Albert Einstein sau William Faulkner, sentința a fost aceeași.

Statul Mississippi a folosit scaunul electric mobil vreme de mai bine de 15 ani. Scaunul era dezmembrat, dus la tribunalul care avea nevoie de el, asamblat și conectat la curent.

Scaunul l-a bântuit pe McGee în timpul celor șase ani petrecuți în închisoare și i-a adus sfârșitul în 1951.

În noaptea dinaintea execuției, i-a spus procurorului că „femeia și-a dorit-o la fel de mult ca mine.” Vina lui a fost îndoielnică, însă procesul a fost în mod sigur inechitabil.

Într-o scrisoarea către soția sa, bărbatul scria:

„Spune-le oamenilor că adevăratul motiv pentru care îmi vor lua viața este să țină bocancul pe grumazul omului negru. Nu vor mai putea face asta dacă tu și copiii veți continua să luptați. Să nu uiți să le spui de ce le-au ucis tatăl. Știu că nu mă vei dezamăgi. Spune-le oamenilor să continue lupta.”

Probabil că nu vom ști niciodată ce s-a întâmplat cu adevărat, însă Willie McGee este și astăzi un simbol al mișcării pentru drepturi civile din SUA.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu