Verdict: scaunul electric. Omul condamnat la moarte în 3 minute

Willie McGee a fost un negru din Mississippi care în 1951 a fost executat fiindcă a violat o femeie albă. Fiind pe punctul de a fi linșat de mulțime, a fost în cele din urmă ucis pe celebrul scaun electric mobil.

A fost executat în uralele unei mulțimi de peste 1.000 de oameni încântați, iar evenimentul a fost amplu relatat de reporterii locali. A fost nevoie de trei procese și șase ani de zile pentru ca sentința să fie pronunțată.

Cu toate acestea, juriul a deliberat mai puțin de trei minute, conform BBC.

Inițial, McGee nu a depus nicio mărturie în apărarea sa. Într-un proces ulterior, a declarat că fusese bătut cu bestialitate. Foto: University of Southern Mississippi

În cadrul ultimului proces, bărbatul a susținut că avea o aventură cu femeia și că actul sexual fusese consensual. Astfel, mulți cred că a fost condamnat pe nedrept.

Însă un lucru este sigur: procesul și sentința au fost foarte părtinitoare din cauza culorii pielii sale. Potrivit relatărilor, McGee era un bărbat încrezător și puternic. Era însurat cu o femeie pe nume Eliza Jane Patton și avea patru copii.

Regula zilei: Albi vs. Negri

În 1945, segregarea rasială era ceva la ordinea zilei. Pentru locuitorii din Lauren, Mississippi, linia dintre albi și negri era foarte clară. La acea vreme, mulți credeau că ar fi fost imposibil ca o femeie albă să ia în considerarea posibilitatea de a face sex cu un bărbat de culoare.

Femeia în cauză povestise autorităților că un bărbat negru se strecurase în casa ei noaptea. Femeia susținea că bărbatul ținuse un cuțit la gâtul copilului ei pentru ca ea să păstreze tăcerea și că apoi o violase.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Protestele au atras mii de oameni din întreaga țară. Foto: University of Southern Mississippi

Nu reușise să-i vadă fața, însă și-a dat seama că era un negru. Cu toate acestea, McGee a fost arestat din alte cauze. În urma investigațiilor, poliția a descoperit că se afla în zonă la momentul comiterii violului.

McGee a susținut că a fost bătut până când a mărturisit că el o violase pe femeie. Poate de aceea, când a început procesul, McGee era tăcut și îngrozit.

Conform Jackson Free Press, s-au luat măsuri speciale ca să fie apărat de mulțimile care amenințau că-l vor linșa, iar avocatul său a observat că urinase în haine în timpul judecății. A fost condamnat la moarte în mai puțin de trei minute de către un juriu format în întregime din albi.

Avocatul numit de tribunal a cerut să aibă loc un al doilea proces și ca locația acestuia să fie schimbată. După al doilea proces, a fost din nou condamnat la moarte – de data aceasta în 11 minute.

Scaunul electric mobil pe care urmează să fie executat McGee este coborât din camion. Foto: Getty

S-a decis să aibă loc încă un proces, de data aceasta cu un juriu în care erau și oameni de culoare. Inițial, McGee pledase nevinovat, însă acum și-a schimbat povestea.

A susținut că avusese o aventură cu femeia. Îi fusese frică de violența mulțimii, însă acum susținea că putea să spună adevărul. Relatările vremii spun că întreaga comunitate albă a fost scandalizată.

Executat pe scaunul electric mobil

Deși cazul atrăsese atenția unor celebrități precum Albert Einstein sau William Faulkner, sentința a fost aceeași. Statul Mississippi a folosit scaunul electric mobil timp de peste 15 ani.

Scaunul era dezmembrat, dus la tribunalul care avea nevoie de el, asamblat și conectat la curent. Scaunul l-a bântuit pe McGee în timpul celor șase ani petrecuți în închisoare și i-a adus sfârșitul în 1951.

Willie McGee în închisoare. Foto: New York Public Library

În noaptea dinaintea execuției, i-a spus procurorului: „Femeia și-a dorit-o la fel de mult ca mine.” Vina lui a fost îndoielnică, însă procesul a fost în mod sigur inechitabil.

Într-o scrisoarea către soția sa, bărbatul scria:

„Spune-le oamenilor că adevăratul motiv pentru care îmi vor lua viața este să țină bocancul pe grumazul omului negru. Nu vor mai putea face asta dacă tu și copiii veți continua să luptați. Să nu uiți să le spui de ce le-au ucis tatăl. Știu că nu mă vei dezamăgi. Spune-le oamenilor să continue lupta.”

N-o să știm niciodată cu adevărat ce s-a întâmplat, însă Willie McGee continuă să fie un simbol al mișcării pentru drepturi civile din SUA.


În continuare, citește povestea de groază a lui Willie Francis, adolescentul executat de două ori pe scaunul electric.

Ca să știi mai mult

Puterea sub influența drogurilor

de Tania Crasnianski

Cartea urmărește relația dintre opt lideri mondiali și medicii care i-au îngrijit timp de ani de zile, ca niște „umbre” care le cunoșteau cele mai intime secrete. Vei afla ce le-au divulgat Adolf Hitler, Winston Churchill, Philippe Pétain, Francisco Franco, Benito Mussolini, John Fitzgerald Kennedy, Iosif Stalin şi Mao Zedong medicilor lor, ce boli au avut și cum au fost tratați. Cartea este o incursiune fascinantă în viața intimă a unor lideri care, din exterior, păreau invincibili.

Distribuie:

Citește în continuare

Adaugă un comentariu