VIDEO O viață uimitoare – Omul care zboară cu păsările migratoare

Totul a început ca un efort de conservare în anii ’90. Astăzi, turiștii zboară prin văzduh, alături de gâște și cocori. De fapt, oricine poate plana alături de păsările migratoare și bărbatul care zboară cu ele.

Christian Moullec a văzut că gârlițele mici întâmpinau dificultăți în migrația lor din Germania în Suedia, în 1995. Așa că s-a ridicat în văzduh pentru a le ajuta. Astăzi, el zboară zilnic alături de păsări, dacă vremea o permite.

Francezul în vârstă de 58 de ani este de meserie meteorolog. Moullec nu a început prin a fi pilot, însă a fost inspirat de un zoolog austriac cunoscut drept „omul care merge alături de gâște”.

Așa că Moullec a luat un avion foarte ușor cu două locuri și l-a adaptat pentru a zbura alături de speciile vulnerabile și a le ghida pe o rută de migrație mai sigură. Acum, din martie până în octombrie, Moullec ia turiștii cu el ca să zboare alături de păsări.

Unii dintre turiști călătoresc mai mult de 15 ore cu avionul pentru a se bucura de un zbor de 35 de minute alături de Moullec și tovarășii săi înaripați. Turiștii pot vedea adeseori specii de cocori și gâște, cum ar fi gâsca neagră, gâsca călugăriță, gâsca cu gât roșu și diferite specii de gâscă de vară.

Niște excursii extraordinare

O turistă zboară alături de Christian Moullec și un cârd de gâște. Foto: Christian Moullec

Pasagerii pot vedea de sus castele, deșerturi, poduri, orașe și munți. Uneori, zboară până la Edinburgh, în Scoția, sau până la Veneția, în Italia. Moullec a început abia de câțiva ani să ia turiști cu el. Eforturile sale de conservare continuă.

Iată ce spune chiar el despre zborurile sale:

„Pasagerii mei vin din lumea întreagă și sunt foarte diferiți, însă de obicei sunt europeni. Zborul îmi inspiră un respect imens pentru natură și pot să transmit acest respect pasagerilor mei.

Printre pasageri, mai sunt și persoane cu dizabilități și oameni care își doresc experiența unică de a zbura alături de păsări înainte de a părăsi lumea aceasta. Este o experiență spirituală copleșitoare. Cel mai frumos este să zbori pe cer alături de acești îngeri care sunt păsările.”

Ghid de migrație pentru păsări

Zbor cu gâștele deasupra Mont Saint Michel (nord-vestul Franței). Foto: Christian Moullec

În ceea ce privește începutul aventurii sale, Moullec reatează:

„În 1995, am vrut să repopulez zona sălbatică din Lapland (nordul Suediei) cu gârlițe mici. Începutul a fost foarte dificil. Păsările nu voiau să mă urmeze.”

Iată care este întâmplarea preferată a lui Moullec, după atâtea zboruri:

„Povestea mea preferată este un zbor alături de 33 de gârlițe mici. Trebuia să zbor din nordul Suediei în sud-vestul Germaniei. Soția mea era alături de mine la bord. Ea era însărcinată în cinci luni și urma să dea naștere primului nostru fiu.

Călătoria a durat 5 săptămâni. Alături de soția mea și niște prieteni biologi, sperăm să continuăm să zburăm pe rutele de migrație. Sperăm că proiectul reintroducerii gârliței mici în sălbăticie va avea succes.”


Distribuie:

Citește în continuare

  • Hornet Natalia spune:

    O idee extraordinara, iar punerea ei in practica,este uluitoare !
    Felicitari pentru prezentare !

  • >