Și-a petrecut 40 de ani transformând un deșert într-o pădure de 12 ori cât Vaticanul

Unii spun că grija față de mediu este o cauză pierdută, însă un bărbat din India a demonstrat contrariul într-un mod genial de simplu.

Majuli, cea mai mare insulă riverană din lume, a fost întotdeauna o cuprindere de pământ arid, nisipos și aproape steril, pierdută în nordul Indiei.

Jadav Payeng a plantat de unul singur o pădure de 550 de hectare, câte un copac pe zi. Foto: Bijitdutta / Shutterstock

Asta, până când un vânzător de lapte a îndrăznit să schimbe peisajul. Iată povestea impresionantă a omului care a plantat o pădure gigantică (de aproximativ 12 ori cât Vaticanul) de unul singur. La finalul articolului poți urmări și un film documentar despre acest caz ieșit din comun.

Când avea 16 ani, Jadav Payeng a fost martorul unei scene triste: pe malurile insulei Majuli erau răspândiți numeroși șerpi morți.

Insula se află pe râul Brahmaputra, iar inundațiile aduseseră animalele pe insulă, unde muriseră din cauza căldurii și lipsei umbrei.

Astăzi, pădurea este un adevărat sanctuar pentru animalele sălbatice. Foto: Bijitdutta / Shutterstock

Jadav a fost impresionat de dezastru și a luat o hotărâre: să-și dedice viața renașterii insulei nisipoase și sterpe, plantând câte un copac în fiecare zi.

Ceea ce a început ca un vis și o promisiune în 1979, a devenit pădurea Mulay 40 de ani mai târziu. Zona este de 12 ori mai mare decât Vaticanul.

Mulțumită lui Jadav, pădurea a ajutat la conservarea ecosistemului și a faunei locale. Acum adăpostește tigri bengalezi, căprioare, rinoceri, elefanți, vulturi și, desigur, șerpi.

Foto: Bijitdutta / Shutterstock

Împădurirea a transformat insula într-un loc mai sigur, deoarece copacii fixează solul și protejează zona de eroziune.

Darul făcut de bărbat naturii ar fi rămas un secret, dacă nu ar fi existat fotograful indian Jitu Kalita, care a descoperit pădurea necunoscută în timpul unei călătorii din 2007, făcută cu scopul de a fotografia păsări.

Pădurea ar fi rămas un secret și pentru noi, dacă Jitu Kalita nu ar fi realizat un documentar numit Forest Man, în care este expusă reușita lui Jadav.

Din fericire, eforturile sale nu au trecut neobservate și munca sa a fost recunoscută de fostul președinte al Indiei, care l-a poreclit „Omul pădurilor”.

 

Ca să știi mai mult, citește „India secretă”

Paul Brunton a fost unul dintre cei mai mari exploratori și cercetători ai tradițiilor spirituale ale Orientului. Urmând o chemare interioară, Brunton petrece luni întregi călătorind prin India, vorbind cu yoghini, fachiri și mistici – unii autentici, alții nu.

Dacă ar conține numai descrierile călătoriei, „India secretă” ar constitui un frumos jurnal de călătorie.  Însă detaliile cu adevărat uimitoare din paginile acestei cărți sunt descrierile experiențelor interioare ale lui Brunton, mai ales cele în compania marelui Ramana Maharshi, care îl ajută să își găsească liniștea interioară care vine odată cu înțelegerea și cunoașterea de sine.

Pentru oricine caută un învățător spiritual, sau chiar și pentru cei care l-au găsit pe cel potrivit, această poveste este realmente emoționantă. Folosirea erudită a limbajului de către Brunton, alături de căutarea lui asiduă, atât interioară, cât și exterioară, fac din această carte o lectură captivantă de la început până la sfârșit.

„India secretă” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „Și-a petrecut 40 de ani transformând un deșert într-o pădure de 12 ori cât Vaticanul”

Lasă un comentariu