OMS avertizează că talcul este „probabil cancerigen” pentru oameni

Agenția pentru cancer a Organizației Mondiale a Sănătății, cunoscută sub numele de IARC, a declarat recent că talcul este probabil cancerigen pentru oameni. Cu toate acestea, este esențial să clarificăm faptul că acest anunț nu reprezintă o dovadă incontestabilă.

Decizia a fost luată pe baza unor dovezi limitate care leagă talcul de cancerul ovarian la om, a unor dovezi substanțiale care indică o legătură cu cancerul la șobolani și a unor dovezi mecaniciste puternice care arată proprietăți cancerigene în celulele umane.

Talcul este un mineral natural extras în multe regiuni ale lumii și este utilizat în mod obișnuit în produse precum pudra pentru copii și cosmeticele.

Deși majoritatea oamenilor intră în contact cu talcul prin intermediul pudrei pentru bebeluși sau al produselor cosmetice, expunerea cea mai semnificativă are loc în timpul etapelor de extracție și prelucrare pentru fabricarea produselor.

Diverse studii au arătat în mod constant o rată mai mare de cancer ovarian în rândul femeilor care utilizează talc pe organele genitale. Cu toate acestea, este important de remarcat faptul că unele dintre aceste studii ar fi putut implica talc contaminat cu azbest, o substanță cancerigenă cunoscută.

Concluziile IARC, publicate în The Lancet Oncology, indică faptul că nu a putut fi stabilită cu certitudine o legătură de cauzalitate cu cancerul cauzat de utilizarea talcului.

Kevin McConway, un statistician de la Open University din Regatul Unit, a avertizat că evaluarea IARC ar putea induce în eroare, deoarece urmărește să determine dacă o substanță are potențialul de a provoca cancer în condiții specifice care nu sunt clar specificate.

Deoarece studiile privind utilizarea talcului au fost observaționale și nu au putut dovedi legătura de cauzalitate, nu există dovezi concludente care să confirme un risc crescut de cancer asociat cu utilizarea talcului.

Acest anunț urmează acordului Johnson & Johnson de a plăti 700 de milioane de dolari pentru a soluționa reclamațiile privind siguranța produselor sale pe bază de talc. În ciuda retragerii produselor sale pe bază de talc din America de Nord în 2020, compania nu a recunoscut nicio faptă ilicită.

Un studiu la care au participat 250 000 de femei americane în 2020 nu a găsit nicio legătură statistică între utilizarea talcului pe organele genitale și riscul de cancer ovarian.

În plus, IARC a clasificat acrilonitrilul, un compus chimic utilizat în producția de polimeri, drept o substanță cancerigenă pentru om, din cauza dovezilor suficiente care îl leagă de cancerul pulmonar.

Polimerii pe bază de acrilonitril sunt utilizați pe scară largă în diverse produse de consum, cum ar fi fibrele de îmbrăcăminte, covoarele și materialele plastice.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu