Povestea adevărată a lui Ann Hodges, singurul om lovit de meteorit

Istoria este martora multor evenimente ieșite din comun, iar povestea singurului om lovit de meteorit este unul dintre cele mai interesante cazuri. Însă cu adevărat formidabil este faptul că persoana a supraviețuit impactului cu bolovanul din spațiu.

În februarie 2013, șocul impactului unui meteorit masiv a provocat pagube clădirilor și a rănit peste o mie de oameni din regiunea Celiabinsk, din Rusia.

Dar acesta nu a fost primul incident în care o rocă spațială a afectat vieți omenești. În acest articol, îți prezentăm povestea lui Ann Hodges, singurul om care a supraviețuit după ce a fost lovit de un meteorit, într-un incident care a avut loc în urmă cu mai bine de șase decenii.

om lovit de meteorit
Doctorul Moody Jacobs dezvelește o vânătaie gigantică de pe abdomenul și coapsa pacientei sale Ann Hodges, în 1954, după ce aceasta a fost lovită de un meteorit. Foto: Pinterest

Într-o zi senină din luna noiembrie a anului 1954, Ann Hodges tocmai ațipise pe canapeaua sa, când o rocă neagră, de mărimea unei mingi, a pătruns prin acoperiș, a ricoșat dintr-un aparat radio și a lovit-o în coapsă, lăsându-i o vânătaie gigantică, de forma unui fruct de ananas.

Povestea lui Ann este o raritate, deoarece cei mai mulți meteoriți cad de obicei în ocean sau lovesc una dintre vastele zone izolate ale Pământului.

Din altă lume

Înainte ca meteoritul să-i devasteze lui Ann sufrageria, oamenii din zonă văzuseră „o lumină roșiatică strălucitoare, ca o lumânare care lăsa în urma ei o dâră de fum”, potrivit lucrării „Ziua în care meteoritul a căzut în Sylacagua”, care a fost elaborată de Muzeul de Istorie Naturală din Alabama în 2010.

Alții au văzut „o minge de foc, ca un arc de sudură gigantic”, însoțit de explozii puternice și de un nor maroniu. Un geolog care lucra într-o carieră din apropiere a fost chemat la fața locului și a stabilit că obiectul era un meteorit.

om lovit de meteorit
Autoritățile din Sylacagua au confiscat roca neagră venită din spațiu. Foto: Twitter

Totuși, nu toți cei din oraș erau convinși de acest lucru. Mulți credeau că se prăbușise un avion, iar unii îi suspectau pe sovietici.

Atât de mulți oameni s-au adunat în fața casei lui Ann, încât atunci când Eugene, soțul ei, s-a întors acasă de la muncă, a trebuit să-i dea la o parte pe cei de pe verandă ca să poată intra în casă.

Lupta pentru meteorit

Ann a fost dusă la spital. Cum paranoia din timpul Războiului Rece era la cote maxime, șeful poliției din Sylacagua a confiscat roca neagră și a predat-o Forțelor Aeriene.

După ce Forțele Aeriene au confirmat că era vorba de un meteorit, întrebarea era ce anume trebuia făcut cu acesta. Publicul a cerut ca roca spațială să-i fie înapoiată lui Ann, și ea a fost de acord.

om lovit de meteorit
Eugene și Ann Hodges examinează piatra căzută din cer. Foto: al.com

„Meteoritul îmi aparține. Cred că Dumnezeu mi l-a destinat mie. La urma urmei, pe mine m-a lovit!”, a spus Ann, potrivit lucrării muzeului.

Dar exista o problemă. Ann și Eugene erau chiriași, iar proprietara lor, Birdie Guy, o femeie care rămăsese recent văduvă, își dorea și ea meteoritul.

Guy și-a luat avocat și i-a dat pe soți în judecată, susținând că roca îi aparținea, de vreme ce căzuse pe proprietatea ei. Legea era de partea ei, însă opinia publică nu era.

Guy a ajuns la o înțelegere, renunțând la pretențiile asupra meteoritului în schimbul sumei de 500 de dolari. Eugene era convins că el și soția sa puteau câștiga mulți bani de pe urma rocii și au refuzat o ofertă mai modestă din partea Institutului Smithsonian.

Oameni simpli, de la țară

Ann Hodges
Ann Hodges ținând în mână meteoritul. Foto: thisisalabama.org

Însă nimeni nu voia să cumpere roca, așa că soții Hodges au donat meteoritul Muzeului de Istorie Naturală în 1956, unde acesta încă se află expus.

Mai târziu, Ann a suferit o cădere psihică și în 1964 a divorțat de Eugene. A murit în 1972, la vârsta de 52 de ani, din cauza insuficienței renale, într-un azil din Sylacauga.

Eugene credea că meteoritul și frenezia care a urmat după prăbușirea acestuia o afectaseră pe Ann, care rămâne până azi singurul om lovit de meteorit (supraviețuind impactului) din istoria documentată. El a spus că „Ann nu și-a revenit niciodată”, potrivit lucrării elaborate de muzeu.

„Ann nu era o persoană care să caute lumina reflectoarelor. Soții Hodges erau oameni simpli, de la țară, și cred că atenția care li s-a acordat i-a adus lui Ann numai nenorociri”, a afirmat directorul muzeului, Randy Mecredy.


În continuare, citește despre incidentul auto cosmic: mașina distrusă de un meteorit, apoi descoperă 7 momente cruciale în care vremea a schimbat istoria.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu