Ole Kirk Christiansen, creatorul Lego, cel mai cunoscut joc de construit din lume

La 11 martie 1958 murea Ole Kirk Christiansen, un modest tâmplar danez care, datorită eforturilor și tenacității sale, ajunsese să fie cunoscut drept genialul creator al unuia dintre cele mai cunoscute și mai urmărite jocuri din lume, celebrul Lego.

Ole și fiul său cel mare, Godtfred, au reușit să inventeze un joc distractiv bazat pe mici cărămizi de plastic care se întrepătrund și care, conectate între ele, sunt capabile să formeze structuri în forme nenumărate și fascinante.

Creatorul acestor mici cărămizi avea să amestece cuvintele daneze „leg godt” („joacă-te bine”) pentru a compune numele uneia dintre cele mai de succes mărci de jucării pentru construit: Lego.

Dar mai există o curiozitate legată de acest nume. Poate din întâmplare, sau poate datorită unei bune intuiții în afaceri, cuvântul „lego” are și o traducere în latină, însemnând „a asambla”.

Lucrează cu umilință și tenacitate

Ole Kirk Christiansen s-a născut la 7 aprilie 1891, în orașul danez Filskov. Deși familia lui era destul de săracă, tânărul Ole a primit o educație de bază și, mai târziu, a început să lucreze într-o fabrică.

Ulterior, a fost ucenic la fratele său mai mare, Kristian, și a devenit în cele din urmă un maestru tâmplar.

La vârsta de 20 de ani, Ole a călătorit în Germania și Norvegia, unde și-a continuat profesia. La întoarcerea sa în Danemarca, cu banii pe care reușise să-i economisească, Ole a cumpărat un atelier de tâmplărie și o fabrică de cherestea și l-a numit Billund Maskinsnedkeri og Tømreforretning.

În acea perioadă (1916) s-a căsătorit cu fiica unui producător local de brânzeturi, Kirstine Sorensen, cu care a avut patru copii. Dar fericirea conjugală a lui Ole a fost de scurtă durată.

Kirstine a murit imediat după cel-a născut pe cel de-al patrulea copil al lor.

Imagine a celebrelor cărămizi colorate Lego. Foto: PD
Imaginea celebrelor cărămizi colorate Lego. Foto: PD
Recreație a Operei din Sydney în parcul Legoland din Billund. Foto: Cordon Press
Miniatură a Operei din Sydney în parcul Legoland din Billund. Foto: Cordon Press

Așa cum avea să-și amintească ani mai târziu fiul lui Ole, Godtfred Kirk Christiansen, „prima mea contribuție la companie, nu că aș fi mândru de ea, a fost atunci când eu și fratele meu Karl Georg am pornit încălzitorul de lipici. Din păcate, niște așchii de lemn au luat foc și întreaga clădire a ars din temelii”.

Acest lucru s-a întâmplat în 1924; casa și atelierul familiei Christiansen au ars în doar câteva minute. Dar acest eșec nu l-a demoralizat pe Ole, care a angajat un arhitect pentru a reconstrui clădirea în stilul arhitectural care era în vogă în Danemarca între 1915 și 1940.

Noua clădire era mult mai mare decât cea veche, iar pentru a face față costurilor implicate, Ole a fost nevoit să închirieze camerele goale.

Clădirea a devenit faimoasă pentru mansarda ei mare și pentru cei doi lei care flanchează intrarea. Astăzi, aceasta face parte din Lego Group și este una dintre puținele clădiri originale deținute de Ole care mai există în țară.

„Doar ce e mai bun e suficient de bun”

În anii 1930, Marea Criză a lovit Danemarca, iar afacerea lui Ole a fost grav afectată de consecințele acesteia. Pe măsură ce comenzile s-au diminuat, Ole s-a orientat în principal către fabricarea de mici obiecte de uz casnic, cum ar fi scări, mese de călcat, taburete, suporturi pentru pomul de Crăciun și jucării mici din lemn.

În același an, fiul său Godtfred a început să lucreze la fabrică și a început să extindă linia de jucării. Până în 1932, familia Christiansen producea aproximativ 28 de modele diferite de jucării, inclusiv mașini, avioane și autobuze.

Jucăriile erau realizate din lemn de mesteacăn, șlefuite, li se aplicau trei straturi de vopsea și, în final, erau ambalate într-un mod artizanal, ceea ce le-a adus o reputație deosebită.

Această căutare a perfecțiunii și pasiunea pentru o treabă bine făcută se reflectau în motto-ul care putea fi citit pe un panou de la intrarea în atelier, pe care Godtfred a gravat următoarele cuvinte: „Doar ce e mai bun e suficient de bun”.

Dimensiunile unora dintre cărămizile Lego. Foto: PD
Modele de cărămizi Lego. Foto: PD
Logo-ul celebrului brand de jucării Lego, creat de Ole Kirk Christiansen. Foto: Cordon Press
Logoul celebrului brand de jucării Lego, creat de Ole Kirk Christiansen. Foto: Cordon Press

Așa că, având în vedere că producția afacerii de familie s-a concentrat doar pe fabricarea de jucării, Ole a simțit că era timpul să găsească un nou nume pentru companie.

A decis să organizeze un concurs între angajații fabricii, pentru ca aceștia să decidă singuri. În cele din urmă, a triumfat numele Lego, care a fost obținut prin combinarea cuvintelor „LEg GOdt”, care, după cum am văzut, înseamnă „joacă-te bine”.

Compania rebotezată s-a apucat de treabă, iar primele jucării pe care le-a produs au fost animale din lemn, în special clasica rață din lemn făcută pentru a fi trasă de copii, deși mai târziu soții Christiansen aveau să extindă catalogul prin adăugarea unor modele mult mai complexe.

Până în 1936, compania avea o gamă largă de jucării, constând în 42 de modele, iar Ole a întocmit și un ghid de design pe care angajații săi trebuiau să îl urmeze cu strictețe.

Însă nu totul a mers conform planului. În 1942, fabrica a ars din nou, dar de data aceasta situația financiară a lui Ole i-a permis să reconstruiască și să meargă mai departe.

Lego face o investiție în viitor

În 1947, Ole Kirk l-a întâlnit pe Hilary Fisher Page, designer al fabricii britanice de jucării Kiddicraft. Aceasta era o companie de jucării care brevetase blocuri dreptunghiulare cu un conector la baza superioară.

Aceste blocuri din lemn puteau fi asamblate și dezasamblate foarte ușor, ceea ce oferea o mare libertate de a crea orice model. Fascinat de invenție, Ole a decis să se orienteze către același tip de blocuri, dar din plastic.

A fost momentul în care producătorul danez de jucării a cumpărat o mașină de turnare prin injecție pentru a produce în masă blocuri de plastic pe baza designului fabricii britanice.

Deși investiția a fost extrem de ambițioasă, compania avea acum capacitatea de a fabrica modele atât din lemn, cât și din plastic. Dar acest lucru avea să fie doar temporar, deoarece, în cele din urmă, Ole și fiul său au decis să lucreze numai și numai cu plastic.

Reproducere a unui Tyrannosaurus Rex de opt metri, realizat în întregime din piese Lego. Foto: Cordon Press
Reproducere a unui Tyrannosaurus Rex de opt metri realizat în întregime din piese Lego. Foto: Cordon Press
Un Triceratops elaborat, realizat din cărămizi Lego. Foto: Cordon Press
Un Triceratops elaborat, realizat din cărămizi Lego. Foto: Cordon Press

Începuturile acestei noi etape au fost destul de dificile. La acea vreme, jucăriile din plastic nu aveau o presă foarte bună, cu atât mai mult cu cât cărămizile fabricate de Lego la acea vreme nu-și găsiseră încă locul potrivit.

La un târg de jucării, ascultând plângerile unui vânzător, Ole și fiul său cel mare au descoperit ceea ce lipsea jucăriilor lor pentru a le face să aibă succes. Aveau nevoie de jucării Lego care să ofere copilului libertatea totală de a crea, care să fie mai sigure și de o calitate mai bună.

Zis și făcut. Godtfred a început apoi să cerceteze cum să adapteze aceste idei la cărămizile sale din plastic, până când a reușit în cele din urmă să creeze un produs în care toate piesele erau perfect compatibile între ele.

Așa s-a născut Lego Town Plan No. 1 în 1955. Fiecare cărămidă a fost prevăzută cu o îmbinare cu ajutorul unor tuburi mici, ceea ce a conferit jucăriei o versatilitate enormă.

În cele din urmă, maxima care încă mai putea fi citită la intrarea în fabrica Christiansen părea să se fi adeverit. Versiunea de blocuri Lego pe care o cunoaștem astăzi a fost brevetată în 1958, în același an în care Ole Kirk, fondatorul companiei, a murit.

Lego, o companie cu impact global

În 1963, compania, acum fără Ole, a înlocuit acetatul de celuloză cu acrilonitril-butadien-stiren (material plastic ABS), care este folosit și astăzi și care este mai puțin predispus la decolorare și deformare și mult mai rezistent la căldură.

Stabilită acum ca una dintre cele mai importante companii de jucării din lume (în prezent este prezentă în peste 130 de țări), la 7 iunie 1968, Lego a deschis primul parc Legoland, construit în orașul Billund, Danemarca (în prezent există opt parcuri Legoland în întreaga lume, cum ar fi cele din California, Florida, New York și Dubai).

Macheta Lego a orașului Amsterdam în parcul Legoland din Billund. Foto: iStock
Model Lego al orașului Amsterdam la parcul Legoland din Billund. Foto: iStock

În primul an de la deschidere, parcul din Billund a fost vizitat de 625.000 de persoane, iar în 1980, fanii cărămizilor de plastic Lego au ridicat acolo un turn de 13 metri. Dar, în anii 1990, acel turn a devenit prea mic, când a fost construit un alt turn de 24 de metri.

Astăzi, Lego a devenit un brand recunoscut la nivel mondial și nu triumfă doar cu parcurile de distracții, ci și cu jocurile video, filmele, serialele și chiar cu protezele funcționale și imprimantele Braille, pentru nevăzători.

Succesul său a fost atât de mare, încât, în 2000, Asociația Britanică a Magazinelor de Jucării a numit LEGO Jucăria Secolului. O onoare care, cu siguranță, l-ar fi făcut mândru pe fondatorul său.

Ca să știi mai mult, citește „Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS”

Cartea dedicată de Rodney Castleden „inventatorilor din trecut, prezent și viitor” este un omagiu adus imaginației creatoare a omului și un îndemn la cunoașterea și aplicarea în beneficiul societății a tuturor marilor descoperiri ale minții omenești. Autorul prezintă în ordine cronologică o selecție fascinantă de peste 250 de invenții (și de topuri ale lor), menționând numele autorilor – când se cunosc – , conjunctura economico-socială a momentului, problemele pe care inventatorii încercau să le rezolve, importanța pentru contemporaneitate și felul în care fiecare dintre ele a avut darul de a schimba lumea.

„Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu