Probabil cel mai stupid sport din lume: Statul în vârful unui stâlp ore întregi

Se spune că sportul este bun pentru sănătate, dar probabil că această afirmație nu se aplică și în cazul „Paalzitten” sau „statul pe stâlp”, o competiție originară din Olanda.

Cei care practică acest sport stau pe stâlpi de lemn ore întregi, până când sunt răpuși de amorțeală sau de plictiseală. Cel care rezistă cel mai mult câștigă concursul.

Născut din dorința de a alunga plictiseala

Statul pe stalp
Imagine de la ediția din 1979 a campionatului de stat pe stâlp. Foto: Wikimedia

Nimeni nu știe cum a apărut acest sport, însă credința generală este că își are originea în provincia olandeză Friesland, ai cărei localnici încercau să alunge plictiseala inventând competiții care implică obiecte folosite în viața de zi cu zi.

Nu este clar de ce oamenii consideră că statul pe stâlp până când ceilalți concurenți obosesc este un antidot pentru plictiseală, însă Paalzitten a câștigat mulți adepți. Și, deși aproape dispăruse la un moment dat, sportul încă este practicat ocazional în Olanda.

De obicei, stâlpii pentru Paalzitten sunt plasați în apă, la câțiva metri unul de celălalt. Astfel, concurenții care amețesc sau cad de pe stâlp nu se rănesc. Stâlpii moderni sunt echipați cu o șa (cu spătar sau fără), pentru ca participanții să stea cât mai comod.

Regulile permit inclusiv pauze pentru mersul la toaletă, o dată la câteva ore. Însă lucrurile nu au stat întotdeauna așa. În anii ’70, participanților nu li se dădea voie să coboare de pe stâlp nici măcar un minut.

Când aveau nevoie să meargă la toaletă, în jurul stâlpului era ridicată o pânză uriașă, iar concurenții își făceau nevoile în găleți de lemn, fără a fi văzuți.

Recordul absolut: 92 de ore cocoțat pe stâlp

Chiar și în aceste condiții stricte, în timpul campionatului mondial de Paalzitten din 1972, un bărbat a rezistat pe stâlpul de lemn 92 de ore fără întrerupere.

 

Paalzitten este practicat și astăzi, însă este considerat mai degrabă o atracție turistică decât un sport cu spectatori. Din motive evidente, foarte puțini oameni sunt dispuși să aștepte zile în șir pentru a afla cine rezistă cel mai mult în vârful stâlpului.

Acest sport neobișnuit de plictisitor a inspirat chiar și un film olandez de lungmetraj, „Sportivul secolului”. Filmul spune povestea lui Taeke, un tânăr care încearcă încă din copilărie să bată recordul de 250 de zile de stat pe stâlp.

Participă frecvent la competiții, care sunt punctul central al vieții lui. Între concursurile de Paalzitten, Taeke reușește să-și construiască și o viață personală. Are o iubită și devine tatăl unui copil.

Statul pe stalp 2
E greu să nu te ia plictiseala stând pe stâlp ore în șir. Foto: Jaap Woets via Flickr

Apoi, își pierde iubita pentru că refuză să-și anuleze participarea la Paalzitten, deși tânăra are nevoie de ajutorul lui. În cele din urmă, personajul moare de bătrânețe – evident, așezat pe stâlp.

Filmul este considerat una dintre cele mai slabe creații ale cinematografiei olandeze. În 2006, pelicula a fost nominalizată la premiile Ceapa de Aur, la categoriile „Cel mai prost film” și „Cel mai prost regizor”.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

5 comentarii la „Probabil cel mai stupid sport din lume: Statul în vârful unui stâlp ore întregi”

  1. – asta-i nimic – un calugar (crestin !!) din antichitate a stat si locuit pe un stalp inalt de vreo 10-15 metri, timp de circa 30-50 de ani, (dupa dif. izvoare istorice bisericesti) se numea Simion Stalpnicul, fara sa se dea jos vreodata, l-au dat altii dupa ce-a murit acolo sus ……. ala record …….

    Răspunde

Lasă un comentariu