Islanda și-a luat adio de la Okjokull, ghețarul devenit „gheață moartă”

O echipă de cercetători și geologi de la Universitatea Rice, din Houston, alături de membri ai Societății Islandeze de Drumeții a organizat un fel de înmormântare pentru un ghețar mare care domina cândva peisajul muntos din vestul Islandei.

Ghețarul, cunoscut ca Okjokull, avea cândva 38 de kilometri pătrați, însă acum s-a micșorat până la suprafața de mai puțin de un kilometru pătrat. După ce s-a topit mai bine de 97% din aria sa, Okjokull a devenit prea mic pentru a mai putea fi numit ghețar.

Ghețarul Okjökull. Foto: www.notokmovie.com

În urmă cu cinci ani, Oficiul Meteorologic Islandez i-a șters numele din registru, declarând oficial că Okjokull era „mort”. Acum, o placă memorială marchează locul în care se afla Okjokull sau, pe scurt, Ok. Placa are următorul mesaj:

„Ok este primul ghețar islandez care și-a pierdut statutul de ghețar. În următorii 200 de ani, toți ghețarii noștri vor avea aceeași soartă. Am ridicat acest monument pentru a da de știre că suntem conștienți de ceea ce se întâmplă și de ceea ce este de făcut. Mai rămâne să o și facem. 415 ppm CO2

Acest necrolog sumbru a fost scris de cercetătorul și scriitorul Andri Snaer Magnason, de la Universitatea Rice. Indicația „415 ppm CO2” arată concentrația de bioxid de carbon – gazul responsabil de creșterea temperaturilor globale – din atmosferă din luna mai 2019.

Bioxidul de carbon din atmosferă a mai avut niveluri atât de ridicate doar în urmă cu mai bine de 3 milioane de ani, când temperatura era cu 2-3 grade Celsius mai mare decât în timpul epocii preindustriale, iar nivelul mării era cu 15-25 metri mai mare decât azi.

Placa memorială creată în cinstea ghețarului care s-a topit în proporție de peste 97%. Foto: Universitatea Rice

Iunie 2019 a fost „cea mai fierbinte lună iunie” înregistrată vreodată în Europa de când a început să se țină socoteala, la mijlocul secolului XIX. Este posibil ca anul viitor să fie și mai fierbinte.

Însă verile fierbinți sunt doar vârful aisbergului. Pe măsură ce temperaturile globale continuă să crească, cea mai afectată va fi viața marină, deoarece oceanele rețin cea mai mare parte a căldurii în ecosistemul Pământului.

Apele mai calde vor afecta distribuția și reproducerea viețuitoarelor marine, ceea ce va avea efecte de neprevăzut asupra lanțului trofic. Creșterea bioxidului de carbon din atmosferă va face oceanele mai acide, afectând și mai mult biodiversitatea.

Ghețarii care se topesc vor scădea salinitatea apelor oceanului, ceea ce va afecta curenții subacvatici. Acest lucru va avea efecte catastrofale asupra tiparelor ploii din lumea întreagă.

Placa memorială din Islanda va fi primul monument din lume ridicat pentru un ghețar pierdut din cauza schimbărilor climatice.

„Semnalizând dispariția lui Ok, sperăm să atragem atenția asupra a ceea ce se pierde odată cu dispariția ghețarilor de pe Pământ. Aceste corpuri de gheață sunt cele mai mari rezerve de apă dulce de pe planetă și conțin istoria atmosferei Terrei. De asemenea, sunt obiecte cu semnificație culturală”, a spus Howe.

Ok este primul ghețar pierdut care a fost onorat cu un memorial, însă cu siguranță nu este primul ghețar pierdut din cauza schimbărilor climatice. Geologul Oddur Sigurdsson, care monitorizează ghețarii încă din anul 2000, spune că au dispărut 56 de ghețari.

Dacă procesul continuă, Islanda îi va pierde pe toți cei aproximativ 400 de ghețari ai săi până în 2200.

„Un memorial nu se adresează celor morți. Se adresează celor vii – ne unește în urma pierderii suferite. Prin acest memorial, vrem să subliniem faptul că depinde de noi, cei vii, să reacționăm colectiv față de pierderea ghețarilor și față de schimbările climatice care au loc acum. Pentru ghețarul Ok este deja prea târziu – în momentul de față, a devenit ceea ce savanții numesc gheață moartă”, a spus Boyer.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu