5 curiozități despre ogarul afgan, considerat câinele din arca lui Noe

Cu alură aristocrată și o „coamă” de reclamă, ogarul afgan s-a născut să alerge și este unul dintre cele mai vechi rase de câini cunoscute.

Știai că legenda spune că ogarul afgan a fost unul dintre câinii pe care Noe i-a luat pe arcă pentru a o salva de la Potop și pentru a ajuta la repopulare după dezastru?

Această rasă de câini este considerată una dintre cele mai vechi din lume și, deși originea sa exactă este necunoscută, se estimează că exista deja în jurul anului 3.500 î.e.n., după cum indică unele documente din acea perioadă.

curiozități despre ogarul afgan
Foto: Pexels

În Egiptul Antic și în deșerturile Arabiei ar fi apărut pentru prima dată un exemplar al acestui canid. Au fost descoperite și mumii ale unui câine asemănător ogarului afgan, alături de mumii umane.

Aristocratul ogar afgan este un câine de talie mare, având o înălțime de 68-74 centimetri în cazul masculilor adulți și de 63-69 centimetri în cazul femelelor. Câinii cântăresc între 25 și 30 de kilograme. Blana lor lungă și spectaculoasă poate fi de aproape orice culoare, de la negru la argintiu.

Deși este foarte suplu, corpul său este musculos. Capul său este foarte lung și îngust, dar cu fălci puternice. Ochii săi sunt aproape triunghiulari și de culoare închisă, iar urechile sunt foarte lungi și acoperite de păr.

Acesta este un câine care a fost folosit în mod tradițional în Afganistan pentru vânătoare (inclusiv împotriva unor prădători precum lupii, șacalii și leoparzii de zăpadă), dar în zilele noastre apare mai mult la parade și concursuri de frumusețe canină decât la partide de vânătoare.

Te gândești să adopți un un ogar afgan? Mai întâi de toate, ia în calcul situația ta de acasă. Este o mare greșeală să ne ghidăm doar după frumusețea animalului. De fapt, acesta este unul dintre motivele pentru care adăposturile de animale sunt pline, din cauza capriciilor pur omenești…

Așadar, iată o serie curiozități despre ogarul afgan, amănunte care te vor surprinde!

1

Ogarul afgan este o rasă foarte veche

Ogarul afgan este considerat unul dintre cele mai vechi rase de câini din lume. Deși originea lor exactă nu este cunoscută, este posibil ca acești câini să fi existat în jurul anului 3.500 î.e.n., după cum indică unele dovezi din acea perioadă.

ogarul afgan
Foto: Pinterest

În Egiptul Antic și în deșerturile Arabiei ar fi apărut primul câine care avea să dea naștere acestei rase. Mumii ale unor câini asemănători cu ogarul afgan au fost găsite alături de mumii umane.

1

Câinele lui Noe

Legenda spune că Noe a luat ogari afgani în arca sa pentru a-i proteja de potopul universal. În Orient se spune că ogarii, cu botul lor lung, au astupat găurile apărute în arcă, salvând-o de la scufundare.

În țara sa natală, ogarul afgan este folosit pentru a păzi și ghida animalele, precum și pentru a vâna căprioare, antilope, iepuri și chiar lupi, șacali și leoparzi de zăpadă.

2

Sosirea în Europa

Primii ogarii afgani au fost aduși în Anglia de către ofițeri ai forțelor armate, care au fost total uimiți de capacitatea rasei de a păzi fără un antrenament prealabil. În 1926 a fost înființat un club englezesc al ogarilor afgani. În anii 1970, acest câine a devenit foarte la modă.

3

Un câine independent

ogar afgan
Foto: Pinterest

Mai mult decât pentru vânătoare, mulți oameni îi duc la spectacole, parade și concursuri datorită portului lor distins și frumuseții lor deosebite. Ogarul afgan este un câine independent și tăcut. Deși este distant cu persoanele pe care nu le cunoaște, nu este ostil. Cu stăpânul său, însă, va fi un companion perfect.

4

Născut pentru a alerga

Ogarul afgan este născut să alerge, o activitate de care se bucură enorm. Prin aceasta înțelegem că are nevoie de multă mișcare, cel puțin una sau două ore pe zi. Dacă nu o face, poate deveni timid și nervos. În acest sens, idealul este ca el să poată ieși în spații deschise sau fără garduri, spații mari care să fie și sigure.

Una dintre cele mai izbitoare caracteristici fizice ale ogarului afgan este coama sa spectaculoasă. Este un păr lung și mătăsos, dar acre dă mult de lucru. Pentru a-l păstra perfect, se recomandă să fie periat în fiecare zi, la fel ca și îmbăierea lui în mod regulat pentru a evita murdăria.

Ceea ce este curios este că părul său lung nu cade mai mult decât cel al altor rase de câini.

5

Un câine sănătos

ogar afgan
Foto: Pinterest

Ogarul afgan este un câine robust și sănătos, cu puține boli proprii care apar frecvent. Totuși, nu este recomandat copiilor și persoanelor în vârstă. Nu că ar avea un caracter rău, dar din cauza naturii sale de vânător este un câine mai degrabă solitar, care preferă să se joace și să se plimbe singur.

Ca să știi mai mult, citește „Chaser: Descoperirea geniului câinelui care știe 1.000 de cuvinte”

Cățelușa Chaser i-a fascinat atât pe iubitorii de câini, cât și pe oamenii de știință. Povestea ei dezvăluie potențialul dialogului cu câinii cu mult dincolo de comenzile de tipul „adu mingea”. După ce a luat un pui de Border Collie, botezat Chaser, profesorul de psihologie John Pilley a dorit să exploreze granițele învățării limbajului și comunicării dintre oameni și cel mai bun prieten al omului.

Dând dovadă de performanțe considerate până atunci imposibile la câini, Chaser a memorat în scurt timp numele a peste o mie de jucării și propoziții cu multiple elemente de gramatică. Realizările lui Chaser revoluționează modul în care ne raportăm la inteligența animalelor. Călătoria lui John Pilley și a lui Chaser demonstrează puterea învățării prin joc și ne deschide ochii către potențialul nemărginit al animalelor pe care le iubim.

„Chaser: Descoperirea geniului câinelui care știe 1.000 de cuvinte” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu