Obiecte antice pe care încă nu le înțelegem azi. Care sunt unele dintre cele mai mari mistere

Există mai multe obiecte antice care continuă să fie o enigmă pentru noi, cu adevăratele lor scopuri sau mecanisme pierdute în timp. În ciuda progreselor în tehnologie și în domeniul arheologiei, aceste obiecte rămân mistere, fascinând experții până în ziua de azi.

Unul dintre aceste obiecte este velarul Colosseumului, una dintre cele mai emblematice structuri din lume. Construit în urmă cu peste 2.000 de ani, Colosseumul a găzduit evenimente precum luptele de gladiatori și putea găzdui până la 50.000 de persoane.

În timpul utilizării sale, un velarium era folosit pentru a proteja spectatorii de soarele intens. Imaginile contemporane înfățișează un mecanism care seamănă cu irisul ochiului uman. Atunci când era întins, velarium-ul avea o gaură în centru pentru a ilumina scena.

Se crede că velarium era alcătuit dintr-o serie de pânze și era acționat printr-un sistem complex de frânghii. Cu toate acestea, funcționarea exactă a acestui sistem rămâne necunoscută. Un alt artefact derutant este bateria din Bagdad, descoperită în Irak în 1936.

Alcătuit dintr-un recipient de lut, un tub de cupru și o tijă de fier, acest obiect seamănă cu o celulă de baterie primitivă. Experții speculează că ar putea produce o cantitate mică de tensiune, posibil în scopuri medicinale.

Cu toate acestea, deoarece nu au fost găsite obiecte galvanizate din acea perioadă, este imposibil de confirmat dacă bateria a fost cu adevărat folosită pentru electroterapie. Printre obiectele antice care încă îi încurcă pe cercetători se numără Manuscrisul Voynich, creat în timpul Renașterii italiene din secolul al XV-lea.

Scris într-un dialect nedescifrat, acest manuscris se întinde pe 240 de pagini. Scopul și autorul său rămân un mister, teoriile sugerând utilizarea unui limbaj codificat sau chiar crearea unei farse elaborate pentru motive necunoscute.

Unele pagini lipsesc, iar manuscrisul conține ilustrații ciudate, inclusiv plante care nu există și simboluri astrologice. Acestea sunt doar câteva exemple de obiecte antice care continuă să se sustragă înțelegerii noastre.

În ciuda progreselor pe care le-am făcut în analizarea lor cu ajutorul noilor tehnologii, secretele lor rămân închise, provocându-ne să le deslușim misterele.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu