fbpx

12 oameni geniali și obiceiurile lor bizare

Genialitatea și excentricitatea merg adeseori mână în mână. O demonstrează unii dintre cei mai respectați artiști, scriitori și inventatori din istorie, care au avut obiceiuri sau preferințe bizare.

Și, deși ar putea fi interpretate drept slăbiciuni, tocmai aceste obiceiuri ciudate îi fac mai umani și îi apropie de noi, ceilalți. Așadar, te invităm să descoperi câteva dintre cele mai ieșite din comun apucături ale unor oameni geniali care au marcat istoria.

1. Pitagora ura fasolea

Genii - Pitagora

Supranumit „părintele vegetarienilor”, matematicianul grec Pitagora a popularizat un stil de viață în care consumul de carne nu avea ce căuta. Însă, deși mânca doar plante, Pitagora nu iubea deloc fasolea.

Refuza să o mănânce și le interzicea până și adepților săi să o consume. Nu știm dacă această aversiune avea la bază motive care țineau de sănătate sau de convingeri religioase.

2. Oameni geniali: Beethoven își turna apă în cap

Genii - Beethoven

Procesul de creație al lui Ludwig van Beethoven era aproape la fel de dramatic precum compozițiile sale.

Pentru a se menține treaz în timpul lungilor sesiuni de creație, Beethoven obișnuia să-și toarne apă rece în cap.

3. Demostene se retrăgea sub pământ

Genii - Demostene

Demostene a fost un om de stat și un orator important din Grecia Antică. Pentru a-și perfecționa capacitățile oratorice, el și-a construit o cămăruță sub pământ, un fel de beci unde obișnuia să se retragă pentru perioade îndelungate.

Pentru a scăpa de tentația de a ieși în lume, oratorul își rădea părul de pe o jumătate de scalp. Mai mult, potrivit scriitorului Plutarh, Demostene avea o pronunție incorectă, pe care și-a îndreptat-o repetându-și discursurile cu pietre în gură.

4. Oameni geniali: Balzac bea 50 de cești de cafea pe zi

Genii - Balzac

Productivitatea lui Balzac s-ar fi putut datora cantităților imense de cafeină pe care le ingera. Potrivit unor relatări, scriitorul bea aproximativ 50 de cești de cafea pe zi.

Bineînțeles, acest obicei n-a rămas fără consecințe. Scriitorul suferea de crampe la stomac, dureri de cap și tensiune arterială mărită.

5. Anthony Trollope își cronometra scrisul

Genii - Anthony Trollope

Romancierul britanic Anthony Trollope a fost foarte productiv, ținând cont de faptul că scria doar 3 ore pe zi. El scria 250 de cuvinte la fiecare 15 minute – ceea ce înseamnă că la sfârșitul unei zile bune de lucru avea 3.000 de cuvinte.

Și dacă termina o carte înainte de termen, nu se oprea din scris și o începea imediat pe următoarea.

6. Oameni geniali: Stravinski stătea în cap

Genii - Igor Stravinsky

Compozitorul american de origine rusă Igor Stravinski stătea în cap timp de 15 minute în fiecare dimineață „pentru a-și limpezi mintea”.

7. Edgar Allan Poe scria pe suluri

Genii - E A Poe

Edgar Allan Poe scria adeseori pe fâșii subțiri de hârtie, pe care le lipea una de alta și le depozita sub formă de suluri.

Poe avea sentimentul că astfel literatura lui „curgea” mai bine decât ar fi făcut-o în cazul unui manuscris obișnuit.

8. Oameni geniali: Leonardo Da Vinci, Nikola Tesla și somnul

Genii - Leonardo Da Vinci

Leonardo da Vinci și Nikola Tesla aveau programe de somn bizare. Se spune că Leonardo urma un ciclu polifazic, ceea ce înseamnă că dormea de mai multe ori în reprize scurte, de-a lungul a 24 de ore.

Tesla, în schimb, a adoptat unul dintre cele mai dificile (pentru un om normal) tipare de odihnă: se odihnea cinci ore pe zi, dintre care doar două erau efectiv dedicate somnului.

9. Tesla făcea exerciții cu degetele de la picioare

Genii - Nikola Tesla

Celebrul inventator mai avea un obicei ciudat. Înainte de culcare, își flexa de o sută de ori degetele de la fiecare picior.

Nikola Tesla credea că astfel de exerciții erau benefice pentru… neuroni.

10. Kierkegaard, Nietzsche și Woolf lucrau stând în picioare

Genii - Soren Kierkegaard

Filosofii Soren Kierkegaard și Friedrich Nietzsche și scriitoarea Virginia Woolf scriau stând în picioare. Woolf, spre exemplu, credea că scrisul nu este altceva decât o pictură în cuvinte.

Ea stătea adeseori în fața unui pupitru, lângă șevaletul surorii ei Vanessa, care era pictoriță.

La rândul său, într-o scrisoare, Friedrich Nietzsche îl certa pe prietenul său, Gustave Flaubert, pentru că avea obiceiul de a sta tolănit în timpul orelor de muncă:

„Te-am prins, nihilistule! Viața sedentară este un păcat împotriva Sfântului Duh. Numai gândurile la care ai ajuns mergând sunt valoroase”, îi scria Nitezsche amicului scriitor.

Distribuie articolul:

Citește în continuare

Abonează-te la Incredibilia.ro

Fii fără grijă, nu facem spam.

Abonează-te la newsletter sau urmărește-ne pe Facebook, Instagram sau YouTube și vei primi zilnic cele mai interesante articole, filme și recomandări!

  • siegler mihaela spune:

    Cunostinte deosebit de interesante,stimuleaza si adauga in plus capacitati de cunoastere

  • Parca se spunea ca Demonstene statea intr-un butoi…..

    • Liviu-Cornel spune:

      In butoi a stat Diogene cinicul, un filosof din Atena.

  • >