8 obiceiuri antice scandaloase, ciudate și mai puțin cunoscute

Se pare că profesorii nu ne învață tot ce ar trebui să știm despre istoria antică. Pe lângă lucrurile binecunoscute (piramide, regi nebuni sau războaie), trecutul este plin de povești despre obiceiuri antice scandaloase sau bizare, despre care cei mai mulți nu au auzit.

Lăsând la o parte pudoarea și prezentând un trecut „dezgolit” de glorie, aceste povești ne permit să ne dăm seama cum era cu adevărat viața strămoșilor noștri.

Unele dintre cele mai relevante informații despre lumea antică au fost cenzurate din manuale, fiindcă pot părea dezgustătoare sau ofensatoare în contextul lumii moderne.

Însă, pentru antici, acestea erau realitățile dure ale vieții de zi cu zi. Scribii consemnau numele regilor și ale cuceririlor lor, dar rareori intrau în detalii banale. Viețile și obiceiurile oamenilor obișnuiți au fost, de cele mai multe ori, condamnate la uitare.

1

O „apă” de gură dezgustătoare

Romanii antici foloseau urina pe post de apă de gură, conform unei scrieri a poetului roman Gaius Valerius Catullus. Deși era dezgustătoare, romanii foloseau urina deoarece conține amoniac, unul dintre cei mai buni agenți naturali de curățare.

2

Poezia de netradus

obiceiuri antice obiceiuri_antice_02
Foto: Wikimedia

Același poet roman, Gaius Valerius Catullus (a trăit în primul secol înaintea erei noastre), avea obiceiul să scrie poezii atât de obscene, încât posteritatea pudibondă a refuzat să le citească.

De fapt, Catullus a scris o poezie atât de obscenă, încât nu a fost tradusă în limba engleză decât în secolul XX. „Carmen 16” este o poezie vulgară, cu descrieri explicite ale unor acte de sodomie și viol (o poți citi aici).

3

Obiceiuri antice - Soțiile, ca o marfă

Unul dintre cele mai ciudate obiceiuri antice era practicat în Mesopotamia: dacă femeia nu reușea să rămână însărcinată, soțul avea dreptul să își recupereze banii pe care îi plătise familiei pentru a se căsători cu ea.

Incapacitatea de a concepe un copil nu era singurul motiv pentru care soțul își putea cere banii înapoi. Acesta avea dreptul la rambursare și în cazul în care soția murea.

4

La ce erau bune excrementele de crocodil

obiceiuri antice obiceiuri_antice_04
Foto: Wikimedia

Femeile din Egiptul Antic își introduceau în vagin o pastă pe bază de excremente de crocodil, care funcționa ca un contraceptiv. Texte medicale care datează din 1850 î.e.n. menționează această rețetă.

Este posibil ca ea să fi fost folosită datorită naturii alcaline a excrementelor.

5

Împreună, prin foc, în viața de apoi

Conform ritualului „sati”, practicat de indienii antici, văduva unui bărbat decedat trebuia arsă împreună cu trupul soțului ei. Conform acestui străvechi obicei hindus, astfel, soția loială își urma bărbatul în viața de apoi.

Acest ritual a fost practicat între anii 320 și 1829. Există multe relatări despre femei care au fost drogate sau aruncate în flăcări împotriva voinței lor.

Izolat, acest ritual a mai fost practicat chiar și în zilele noastre, deși a fost scos în afara legii.

6

Împăratul depravat

obiceiuri antice obiceiuri_antice_06
Foto: Wikimedia

Potrivit lui Suetonius, împăratul roman Tiberius era pedofil. Scriitorul spune că Tiberius avea la palat o imensă bibliotecă erotică. Împăratul avea obiceiul să organizeze orgii cu „experți în practici sexuale deviante”, la care luau parte și copii.

7

Obiceiuri antice - Un îngrășământ uneori periculos

Romanii își foloseau propriile fecale pentru a îngrășa pământul, pe ogoare și chiar în grădinile de lângă case. Cunoscut drept „pământ de noapte”, îngrășământul produs din excremente avea, într-adevăr, proprietăți benefice pentru culturi.

Însă folosirea necontrolată a fecalelor pe lângă gospodării determina și răspândirea bolilor.

8

Contraceptivul natural

Femeile din Roma foloseau o metodă contraceptivă naturală, o plantă denumită Silphium. De fapt, au folosit-o atât de intens, încât planta a dispărut complet de pe fața Pământului.

Ca să știi mai mult, citește „India secretă”

Paul Brunton a fost unul dintre cei mai mari exploratori și cercetători ai tradițiilor spirituale ale Orientului. Urmând o chemare interioară, Brunton petrece luni întregi călătorind prin India, vorbind cu yoghini, fachiri și mistici – unii autentici, alții nu.

Dacă ar conține numai descrierile călătoriei, „India secretă” ar constitui un frumos jurnal de călătorie.  Însă detaliile cu adevărat uimitoare din paginile acestei cărți sunt descrierile experiențelor interioare ale lui Brunton, mai ales cele în compania marelui Ramana Maharshi, care îl ajută să își găsească liniștea interioară care vine odată cu înțelegerea și cunoașterea de sine.

Pentru oricine caută un învățător spiritual, sau chiar și pentru cei care l-au găsit pe cel potrivit, această poveste este realmente emoționantă. Folosirea erudită a limbajului de către Brunton, alături de căutarea lui asiduă, atât interioară, cât și exterioară, fac din această carte o lectură captivantă de la început până la sfârșit.

„India secretă” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „8 obiceiuri antice scandaloase, ciudate și mai puțin cunoscute”

Lasă un comentariu