fbpx

8 obiceiuri antice scandaloase și ciudate despre care nu ți s-a vorbit la școală

Se pare că profesorii nu ne învață tot ce ar trebui să știm despre istoria antică. Pe lângă lucrurile binecunoscute (piramide, regi nebuni sau războaie), trecutul este plin de povești despre obiceiuri antice scandaloase sau bizare, despre care cei mai mulți dintre noi nu au auzit.

Lăsând la o parte pudoarea și prezentând un trecut „dezgolit” de glorie, aceste povești ne permit să ne dăm seama cum era cu adevărat viața strămoșilor noștri. Unele dintre cele mai relevante lucruri despre lumea antică au fost cenzurate din manuale, fiindcă pot părea dezgustătoare sau ofensatoare în contextul lumii moderne.

Însă, pentru antici, acestea erau realitățile dure ale vieții de zi cu zi. Scribii antici consemnau numele regilor și ale cuceririlor lor, însă arareori intrau în detalii banale.

Viețile și obiceiurile antice ale oamenilor obișnuiți au fost rareori documentate și, de cele mai multe ori, au fost condamnate la uitare.

1. O „apă” de gură dezgustătoare

obiceiuri antice obiceiuri_antice_01

Romanii antici foloseau urina pe post de apă de gură, conform unei scrieri a poetului roman Gaius Valerius Catullus. Deși era dezgustătoare, romanii foloseau urina deoarece conține amoniac, unul dintre cei mai buni agenți naturali de curățare.

2. Poezia de netradus

obiceiuri antice obiceiuri_antice_02

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Același poet roman, Gaius Valerius Catullus (a trăit în primul secol înaintea erei noastre), avea obiceiul să scrie poezii atât de obsecene, încât posteritatea pudibondă a refuzat să le citească.

De fapt, Catullus a scris o poezie atât de obscenă, încât nu a fost tradusă în limba engleză decât în secolul XX. „Carmen 16” este o poezie vulgară, care conține descrieri explicite ale unor acte de sodomie și viol (o poți citi aici).

3. Obiceiuri antice – Soțiile, ca o marfă

obiceiuri antice obiceiuri_antice_03

Unul dintre cele mai ciudate obiceiuri antice se petrecea în Mesopotamia: dacă femeia nu reușea să rămână însărcinată, soțul avea dreptul să își recupereze banii plătiți familiei pentru a se căsători cu ea.

Incapacitatea de a concepe un copil nu era singurul motiv pentru care soțul își putea cere banii înapoi. Acesta avea dreptul la rambursare și în cazul în care soția murea.

4. La ce erau bune excrementele de crocodil

obiceiuri antice obiceiuri_antice_04

Femeile din Egiptul Antic își introduceau în vagin o pastă din excremente de crocodil, care funcționa ca un contraceptiv. Texte medicale care datează din 1850 î.e.n. menționează această rețetă.

Este posibil ca ea să fi fost folosită datorită naturii alcaline a excrementelor.

5. Împreună, prin foc, în viața de apoi

obiceiuri_antice_05

Conform ritualului „sati”, practicat de indienii antici, văduva unui bărbat decedat trebuia arsă împreună cu trupul soțului ei. Conform acestui obicei antic hindus, în acest mod, soția loială își urma bărbatul în viața de apoi.

Acest ritual a fost practicat între anii 320 și 1829. Există multe relatări despre femei care au fost drogate sau aruncate în flăcări împotriva voinței lor.

Izolat, acest ritual mai este practicat și în ziua de azi, deși a fost scos în afara legii.

6. Împăratul depravat

obiceiuri antice obiceiuri_antice_06

Potrivit lui Suetonius, împăratul roman Tiberius era pedofil. Scriitorul spune că Tiberius avea la palat o imensă bibliotecă erotică. Împăratul avea obiceiul să organizeze orgii cu „experți în practici sexuale deviante”, la care luau parte și copii.

7. Obiceiuri antice – Un îngrășământ uneori periculos

obiceiuri antice obiceiuri_antice_07

Romanii își foloseau propriile fecale pentru a îngrășa pământul, pe ogoare și chiar în grădinile de lângă case. Cunoscut drept „pământ de noapte”, îngrășământul produs din excremente avea, într-adevăr, proprietăți benefice pentru culturi.

Însă folosirea necontrolată a fecalelor îpe lângă gospodării determina și răspândirea bolilor.

8. Contraceptivul natural

obiceiuri antice obiceiuri_antice_08

Femeile din Roma Antică foloseau o metodă contraceptivă naturală, o plantă denumită Silphium. Ele foloseau această plantă la o scară atât de largă, încât ea a dispărut complet de pe fața pământului.


În continuare, citește despre alte  7 apucături ciudate ale strămoșilor noștri, care azi ne stârnesc râsul, iar apoi fă cunoștință cu 12 oameni geniali și obiceiurile lor bizare.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

  • >