Oazele antarctice, regiunile sterpe, fără gheață sau zăpadă, situate la Polul Sud

Antarctica este unul dintre cele mai inospitaliere locuri de pe acest pământ, cu temperaturi scăzute pe tot parcursul anului, vânturi katabatice violente și gheață care acoperă aproape întregul continent.

Există, însă, regiuni în care cel mai sudic continent nu este acoperit de gheață. Acestea sunt denumite „oaze” sau „văi uscate”, datorită condițiilor relativ favorabile care predomină aici și care fac posibilă dezvoltarea vieții.

Iată, așadar, câteva dintre cele mai semnificative oaze din Antarctica, ale căror suprafețe variază de la câteva zeci la câteva mii de kilometri pătrați.

Văile Uscate McMurdo

https://incredibilia.ro/wp-content/uploads/2022/05/oaze-antarctice-0_700x525.jpeg
Văile Uscate McMurdo. Foto: Wikimedia

https://incredibilia.ro/wp-content/uploads/2022/05/oaze-antarctice-1_700x464.jpeg
Valea Zidului, Antarctica. Fotografie: Wikimedia

În ciuda faptului că este o „oază”, regiunea denumită Văile Uscate McMurdo este, în esență, un deșert. Aproape niciun organism nu poate supraviețui în permafrost, deși au fost descoperite câteva bacterii fotosintetice rezistente care trăiesc în interiorul relativ umed al rocilor, iar bacterii anaerobe, cu un metabolism bazat pe fier și sulf, trăiesc sub ghețarul Taylor.

Văile Uscate McMurdo conțin mai multe lacuri extrem de saline și câteva râuri cu apă rezultată din topirea zăpezii.

Capul Hallett

https://incredibilia.ro/wp-content/uploads/2022/05/oaze-antarctice-2_700x525.jpeg
Muntele Herschel din Munții Amiralității, văzut de la Capul Hallett. Foto: Wikimedia

Capul Hallett este o altă oază situată în vârful nordic al Peninsulei Hallett de pe coasta Mării Ross din Ținutul Victoria, în Antarctica de Est. Spre deosebire de Văile Uscate McMurdo, Capul Hallett este extraordinar de bogat în ceea ce privește viața plantelor, cu 18 specii de licheni și cinci specii de mușchi.

Printre animalele găsite în acest loc se numără, pe lângă patru specii de acarieni și trei de coleoptere, colonii de reproducere ale păsărilor skua polare sudice și pinguini Adélie.

Dealurile Bunger

Dealurile Bunger, situate pe coasta Knox, rămân fără gheață pe tot parcursul anului, deși nu se știe exact care sunt cauzele. Zona liberă de gheață măsoară 450 de kilometri pătrați, dar poate ajunge la 900 de kilometri pătrați, cu multe lacuri de apă dulce și lacuri sărate în interiorul acestor dealuri accidentate.

Cel mai mare și cel mai adânc lac, Lacul Figurnoye, are o lungime de 25 de kilometri și o adâncime de până la 137 de metri.

Dealurile Vestfold

https://incredibilia.ro/wp-content/uploads/2022/05/oaze-antarctice-3_700x501.jpeg
Dealurile Vestfold. Foto: Wikimedia

Dealurile Vestfold sunt o serie de coline de coastă joase, stâncoase, fără zăpadă sau gheață, cu o întindere de 411 kilometri pătrați, situate pe partea de nord a ghețarului Sorsdal, pe coasta Ingrid Christensen din Ținutul Prințesei Elisabeta.

Ele conțin o mare varietate de sisteme lacustre, cu peste 300 de lacuri și iazuri, inclusiv cea mai mare concentrație de lacuri stratificate din lume.

Oaza Schirmacher

https://incredibilia.ro/wp-content/uploads/2022/05/oaze-antarctice-4_700x523.jpeg
Stații de cercetare la Oaza Schirmacher. Foto: Wikimedia

Oaza Schirmacher este cea mai mică dintre oazele din Antarctica, având suprafața de 34 de kilometri pătrați. Este un platou cu o lungime de aproximativ 25 de kilometri și lățimea de până la 3 kilometri, situat pe dealurile Schirmacher, pe coasta Prințesei Astrid din Țara Reginei Maud, în Antarctica de Est. Conține peste 100 de lacuri de apă dulce.

Localizat între marginea calotei glaciare antarctice și platoul de gheață Novolazarevskaia Nivl, acest platou are o înălțime de aproximativ 100 de metri și acționează ca o barieră pentru curentul care curge spre nord, menținând regiunea fără gheață.

Temperatura relativ mai caldă permite creșterea anumitor tipuri de mușchi și licheni. Printre animale se numără skua antarctică, petrelul antarctic, petrelul de zăpadă și petrelul de furtună al lui Wilson. Ocazional, și pinguinii Adélie pot fi văzuți în oază.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu