Oamenii demonstrează o productivitate redusă atunci când colaborează cu un robot

Un nou studiu realizat de oamenii de știință germani arată că angajații umani au tendința de a fi mai leneși atunci când lucrează alături de un coleg robot.

Publicat în revista Frontiers in Robotics and AI, studiul sugerează că această „lene socială” indică o schimbare a percepției roboților ca fiind mai degrabă colegi de echipă decât simple instrumente.

În cadrul cercetării, participanții au inspectat imagini ale plăcilor de circuite pentru a căuta defecte, un grup lucrând alături de un robot, iar celălalt grup lucrând singur.

În mod surprinzător, cei care au lucrat alături de robot au avut rate de eroare mai mari și au omis mai multe defecte, în ciuda faptului că au petrecut aceeași cantitate de timp pentru această sarcină. Unii experți susțin că faptul de a vedea roboții ca pe niște colegi și nu ca pe niște instrumente poate contribui la acest fenomen.

Cu toate acestea, alții cred că problema ar putea avea la bază un management deficitar și sugerează că oferirea de stimulente sau bonusuri ar putea motiva angajații să fie mai sârguincioși. Acest tip de lene socială are riscuri potențiale, în special în rolurile în care minuțiozitatea este crucială, cum ar fi controlul calității.

Este esențial să rămânem prudenți și să analizăm cu atenție utilizarea tehnologiei care automatizează sarcini importante, fie la locul de muncă, fie în alte domenii, cum ar fi mașinile care se conduc singure.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu