Oamenii nu trăiesc mai mult de 100 de ani din cauza dinozaurilor, susțin experții. Cum ne-ar fi influențat reptilele dispărute

Oamenii nu trăiesc mai mult de 100 de ani din cauza dinozaurilor, potrivit unui studiu recent. Oamenii de știință au observat o distincție notabilă în procesul de îmbătrânire între mamifere și reptile.

Această diferență ar fi putut fi influențată de dominația dinozaurilor pe Pământ în urmă cu milioane de ani, care a avut un impact semnificativ asupra evoluției mamiferelor. Microbiologul João Pedro de Magalhães, de la Universitatea din Birmingham, a realizat un studiu și a propus conceptul de „gâtul de îmbuteliere a longevității”.

Teoria sugerează că, atunci când dinozaurii erau foarte răspândiți, mamiferele mai mici trebuiau să se reproducă rapid pentru a supraviețui. Ca urmare, genele pentru longevitate s-au diminuat treptat în timp.

De Magalhães explică faptul că mamiferele timpurii au fost forțate să trăiască la baza lanțului trofic și au evoluat timp de aproximativ 100 de milioane de ani în timpul erei dinozaurilor.

Această lungă perioadă de presiune evolutivă a influențat probabil modul în care oamenii îmbătrânesc astăzi, deoarece strămoșii noștri au trebuit să se adapteze la un mediu în care reproducerea rapidă era crucială pentru supraviețuire.

Potrivit studiului, strămoșii oamenilor, aparținând grupului mamiferelor euteroide, au pierdut anumite enzime în timpul erei dinozaurilor. Aceste enzime erau responsabile de repararea daunelor cauzate de lumina ultravioletă. Chiar și mamiferele marsupiale nu au aceste enzime.

În plus, mamiferele au devenit probabil nocturne din motive de siguranță, ceea ce a dus la pierderea acestor mecanisme de reparare. Acesta este motivul pentru care oamenii sunt afectați de lumina solară și sunt sfătuiți să folosească creme cu factor de protecție solară.

Un alt indicator demn de luat în seamă care susține această teorie este diferența de creștere a dinților între reptile, cum ar fi aligatorii, și oameni. În timp ce dinții aligatorilor cresc continuu pe tot parcursul vieții lor, oamenii nu se confruntă cu schimbări constante ale dinților.

Experții au ajuns la concluzia că această disparitate este rezultatul unei selecții genetice care a avut loc cu milioane de ani în urmă. Studiul recent sugerează că presiunea la care au fost supuși strămoșii noștri în timpul erei dinozaurilor este motivul pentru care oamenii nu trăiesc mai mult.

Este posibil ca mamiferele să fi pierdut enzimele necesare pentru regenerare care ar contribui la longevitate. Există anumite mamifere, precum balenele și oamenii, care pot trăi până la 100 de ani.

Cu toate acestea, această durată maximă de viață a fost probabil determinată cu milioane de ani în urmă, în timpul unei perioade critice din evoluția noastră. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege definitiv de ce oamenii nu trăiesc mai mult. Cu toate acestea, teoria lui de Magalhães a atras deja atenția comunității științifice.

Astfel de studii ar putea, de asemenea, să facă lumină asupra altor factori asociați cu îmbătrânirea și să ofere o înțelegere mai profundă a bolilor legate de vârstă, cum ar fi demența și atacurile de cord.

Explorarea factorilor genetici din spatele acestui „bloc de longevitate” este, de asemenea, crucială pentru o analiză cuprinzătoare a teoriei și pentru a înțelege de ce anumite boli, cum ar fi cancerul, apar mai frecvent la mamifere din cauza procesului lor de îmbătrânire rapidă.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu