„Oamenii norilor”: Așezarea străveche descoperită pe vârful unui munte

Santa Cruz Huehuepiaxtla, din vestul Mexicului, este o așezare pitorească și izolată. Una dintre cele mai importante atracții ale zonei este Muntele Cerro de Peña, care a intrat recent în atenția arheologilor datorită unei descoperiri neașteptate făcute de localnici.

Pe vârful muntelui, care are altitudinea de 1.828 de metri, au fost găsite ruine și sculpturi ce datează din vremea civilizației Zapotec, cunoscută și sub denumirea de „civilizația oamenilor norilor”.

Zapotec 01
Foto: BBC

Pentru a ajunge la ruinele amplasate strategic pe vârful muntelui, arheologii au fost nevoiți să facă o drumeție de două ore și jumătate, pe un traseu abrupt.

Sculpturi ce reprezintă animale

Până în prezent, au fost găsite două stele (panouri de piatră gravate), precum și roci sculptate, de mai mici dimensiuni. Una dintre sculpturi reprezintă o figură cu coarne și gheare, care poartă ceva ce seamănă cu un șorț.

Alte sculpturi par să reprezinte o iguană, un vultur și de femeie care seamănă cu un liliac, despre care se crede că ar fi figura unei zeități.

Zapotec 02
Foto: The Yucatan Times

José Alfredo Arellanes, de la Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic (INAH), spune că până acum au fost descoperite 87 de glife foarte bine conservate.

Potrivit Ancient Origins, sculpturile sugerează că acest sit a fost dedicat zeului infernului.

Investigațiile preliminare, spune Arellanes, indică faptul că situl de pe vârful muntelui a fost o zonă ceremonială, flancată de temple și de locuințele conducătorilor Zapotec.

Zapotec 03
Foto: Oro Noticias

Se crede că situl mai cuprindea un teren de jocuri, folosit probabil pentru a juca pelota, un sport tradițional, asemănător cu baschetul, practicat de civilizațiile precolumbiene din America Centrală.

Situl, despre care experții cred că a stat ascuns încă din secolul VI, este o descoperire promițătoare, care ar putea arunca o lumină nouă asupra istoriei și culturii din America Centrală, înainte de distrugerile provocate de conchistadori.

Civilizația Zapotec este originară din Valea Oaxaca și a trăit pe teritoriul de astăzi al Mexicului între 700 î.e.n. și 1521 e.n.

Supranumiți și „oamenii norilor”, acești oameni au pus bazele unui sistem de scriere distinctiv și au pus bazele unui stat înfloritor, al cărui punct central a fost, timp de aproximativ 1.400 de ani, orașul Monte Alban.

Ca să știi mai mult, citește „Conchistadorii prin ochii aztecilor”

Până când a apărut această carte, republicată de nenumărate ori, unica mărturie referitoare la cucerirea Americii era cronica scrisă de spaniolii victorioși. Miguel León-Portilla a pus laolaltă, cu o incomparabilă iscusință, textele traduse din limba nahuatl în spaniolă de Ángel María Garibay pentru a ne oferi viziunea celor învinși: cum au văzut indienii din Tenochtitlan, Tlatelolco, Texcoco, Chalco și Tlaxcala lupta împotriva conchistadorilor și nimicirea finală a lumii aztece. Enumerare a semnelor care au anunțat dezastrul, descriere a înaintării lui Cortés, cronică a luptei eroice a vechilor mexicani în apărarea culturii și a vieții lor, elegie a unei civilizații care s-a pierdut pentru totdeauna, „Conchistadorii prin ochii aztecilor” este o carte clasică și o lectură indispensabilă.

„Conchistadorii prin ochii aztecilor” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu