Oamenii de știință, îngrijorați de o zonă moartă uriașă din Golful Mexic

Oamenii de știință au descoperit o mare „zonă moartă” pe fundul Golfului Mexic care dăunează vieții acvatice. Situată în largul coastei Louisianei, această regiune lipsită de oxigen s-a extins în acest an, în mare parte din cauza scurgerilor din râul Mississippi, bogat în nutrienți.

Zona moartă din acest an este a 12-a ca mărime înregistrată în aproape 40 de ani, cea mai mare fiind observată în 2017.

Deși nu a bătut un record, zona moartă actuală este mai mare decât se aștepta, menținând o dimensiune medie în ultimii cinci ani de aproximativ 7 000 de kilometri pătrați, ceea ce reprezintă de două ori obiectivul de reducere pentru 2035.

Nancy Rabalais de la Universitatea de Stat din Louisiana a observat că dimensiunea zonei moarte este mai mare decât cea preconizată pe baza debitului râului și a încărcăturii de azot.

Poluarea cu nutrienți, cauzată în principal de activități umane precum agricultura și dezvoltarea urbană, provoacă aceste zone moarte prin creșterea excesivă a algelor. Algele împiedică lumina soarelui să ajungă la plantele subacvatice și la plancton. Atunci când algele mor, ele se scufundă pe fundul oceanului, luând oxigenul cu ele.

Această lipsă de oxigen alungă peștii și alte viețuitoare marine, perturbându-le dieta, ratele de creștere, reproducerea și habitatele. Impactul acestor zone moarte se extinde la oameni, cu consecințe potențiale asupra fructelor de mare precum creveții.

În timp ce unele zone moarte apar în mod natural, activitățile umane joacă un rol semnificativ, excesul de nutrienți din orașe și ferme ajungând în Golful Mexic prin sisteme de apă precum râul Mississippi.

Zonele moarte sunt unul dintre rezultatele grave ale impactului uman asupra oceanelor, suprafețele globale ale zonelor moarte din oceane fiind de patru ori mai mari din 1950.

Având în vedere că schimbările climatice pot agrava prevalența acestora, este esențial să monitorizăm îndeaproape aceste zone moarte, indiferent de mărimea lor, pentru a înțelege și a aborda amenințările pe care le reprezintă pentru ecosistemele marine.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu