Oamenii de știință au încetinit lumina de 10.000 de ori, arătând că imposibilul devine posibil în fizica modernă

Oamenii de știință de la Universitatea Guangxi și de la Academia Chineză de Științe din China au făcut o descoperire revoluționară în domeniul fizicii. Aceștia au găsit o modalitate de a încetini lumina, ceea ce ar putea revoluționa capacitatea noastră de a controla lumina și interacțiunile acesteia cu materia.

Lumina călătorește cu o viteză incredibilă prin spațiu. Cu toate acestea, atunci când întâlnește obstacole precum câmpurile electromagnetice ale materiei obișnuite, viteza sa scade.

Unele materiale pot încetini ușor lumina, dar reducerile semnificative ale vitezei necesită substanțe specializate, cum ar fi cristalele fotonice sau gazele cuantice super-refrigerate.

Tehnica inovatoare a cercetătorilor se bazează pe un concept numit transparență indusă electromagnetic (EIT). Acest fenomen folosește manipularea laserului pentru a face un gaz opac la lumina stocată în vid. Făcând gazul transparent, lumina laser poate trece prin el cu o viteză redusă.

Cu toate acestea, acest proces are în prezent ca rezultat pierderi semnificative de energie, astfel încât sunt necesare îmbunătățiri ale eficienței. Pentru a aborda această provocare, cercetătorii au dezvoltat un nou material numit metasuprafață.

Aceasta este o structură sintetică bidimensională, realizată din straturi subțiri de siliciu, asemănătoare cipurilor de calculator. Aranjamentul componentelor fundamentale ale metasuprafeței, numite meta-atomi, este crucial.

Atunci când acești meta-atomi sunt plasați aproape unul de celălalt, aceștia modifică trecerea luminii prin material, oferind oamenilor de știință un control îmbunătățit asupra propagării luminii.

Acest progres permite ca lumina să fie încetinită de peste 10.000 de ori cu ajutorul metasuprafeței, reducând în același timp timpul de pierdere a luminii de peste cinci ori în comparație cu metodele convenționale.

Caracteristicile de reținere și eliberare a energiei ale metasuprafeței sunt superioare alternativelor existente, ceea ce o face să reprezinte o evoluție interesantă în ceea ce privește capacitatea noastră de a manipula lumina. Această descoperire are implicații promițătoare pentru diverse domenii care se bazează pe tehnologii bazate pe lumină.

Ea ar putea avea un impact semnificativ asupra internetului în bandă largă și ar putea contribui la avansarea calculului cuantic. Deși există și alte metode de încetinire a luminii, scalabilitatea și eficiența acestei abordări a metasuprafeței o fac o cale deosebit de promițătoare pentru rafinare și explorare ulterioară.

Este un pas înainte interesant în înțelegerea și controlul nostru asupra luminii, cu potențialul de a transforma tehnologiile existente și de a stimula dezvoltarea altora noi.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu