Un studiu recent realizat de Eyal Aharoni, profesor asociat la Georgia State University din SUA, a analizat modul în care oamenii percep răspunsurile etice oferite de inteligența artificială în comparație cu cele oferite de oameni. Studiul a fost determinat de progresele înregistrate în tehnologia AI, cum ar fi ChatGPT.
Aharoni a fost interesat de modul în care aceste instrumente ar putea avea un impact asupra procesului decizional moral, în special în domenii precum dreptul, unde unii avocați folosesc deja AI pentru cazurile lor. Pentru a testa modul în care IA tratează problemele morale, Aharoni a conceput o versiune a testului Turing.
Alan Turing, un pionier în domeniul calculatoarelor, a teoretizat că calculatoarele ar fi considerate inteligente dacă oamenii nu ar putea distinge între răspunsurile date de un computer și cele date de un om.
În studiul lui Aharoni, participanților li s-a cerut să evalueze răspunsurile etice date atât de studenți universitari, cât și de inteligența artificială, în funcție de trăsături precum virtutea, inteligența și încrederea, fără a cunoaște sursa fiecărui răspuns.
Interesant este că răspunsurile de la ChatGPT au fost copleșitor de bine cotate decât cele de la oameni. Atunci când participanții au fost informați că un set de răspunsuri provenea de la un om și celălalt de la AI, aceștia au fost capabili să identifice care era care. Cu toate acestea, IA a depășit oamenii în evaluarea orb inițială.
Acest lucru sugerează că oamenii tind să privească mai favorabil răspunsurile generate de AI în scenarii etice, demonstrând influența tot mai mare a AI în procesele noastre de luare a deciziilor.