Oamenii-pasăre cu „ochelari” de bronz: Cele mai ciudate morminte de șamani descoperite vreodată

Arheologii ruși au făcut o descoperire bizară în mormintele unor șamani de acum 5.000 de ani: un colier din ciocuri și cranii de păsări și un artefact ce seamănă cu o pereche de ochelari de bronz.

În sudul Siberiei, în regiunea rusă Novosibirsk, au fost excavate două situri funerare aparținând culturii Odinov (de la începutul Epocii Bronzului).

Într-unul dintre morminte, cercetătorii au făcut o descoperire unică: mai multe zeci de ciocuri lungi și cranii de păsări mari asamblate în cadrul a ceea ce părea să fie un fel de guler, glugă sau apărătoare.

În mormintele vechi de aproximativ 5.000 de ani au fost descoperite rămășițele unor șamani care aveau un „guler” din ciocuri de păsări și „ochelari” de bronz. Foto: Institutul de Arheologie și Etnografie din Novosibirsk / Siberian Times

„Nu am mai descoperit așa ceva. De ce credem că aceste obiecte făceau parte dintr-un veșmânt? Fiindcă ciocurile erau asamblate în spatele craniului, de-a lungul gâtului, ca și cum ar fi fost un guler care îl proteja pe cel care îl purta”, a afirmat pentru Siberian Times cercetătoarea Lilia Kobeleva, de la Institutul Arheologie și Etnografie din Novosibirsk.

O altă teorie spune că ciocurile făceau parte dintr-un costum ritual. Specia păsărilor urmează a fi stabilită de ornitologi, însă probabil că erau cocori sau bâtlani.

De asemenea, nu este clar prin ce metodă ciocurile au fost atașate unul de altul sau de țesătură, pentru că cercetătorii nu au descoperit orificii de montare. Separarea și studierea elementelor acestui colier neobișnuit va dura câteva luni.

La fel ca bijutierii, restauratorii de la Institutul din Novosibirsk vor trebui să folosească cele mai fine instrumente și cele mai mici perii pentru a scoate la lumină întreaga minunăție a acestei creații antice.

Ciocurile găsite în cimitirul vechi de 5.000 de ani par a asemăna cu cele ale unui monstru din thriller-ul psihologic din 2004 „The Village”. Foto: Captură din film

În apropierea sitului în care a fost îngropat „Omul-pasăre”, echipa de arheologi a găsit un alt mormânt, cu două straturi, în care se aflau doi copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 10 ani, îngropați unul peste celălalt.

Sub ei, separat de o bucată de lemn, se aflau scheletul unui bărbat adult și o întreagă comoară de artefacte. Cel mai interesant dintre ele arăta ca o pereche de ochelari, fiind alcătuit din două emisfere de bronz și un arc de bronz între ele.

„Acestea sunt niște obiecte unice, suntem foarte încântați că le-am descoperit. Amândoi acești bărbați trebuie să fi jucat roluri deosebite în acea societate. Am ajuns la această concluzie după ce am lucrat la acest sit vreme îndelungată și am descoperit alte 30 de locuri funerare”, a explicat Lidia Kobeleva.

Cercetătorii estimează că acest colier bizar al șamanului a fost realizat din cel puțin 30 de ciocuri și cranii de păsări. Foto: Institutul de Arheologie și Etnografie din Novosibirsk / Siberian Times

Acest artefact se afla chiar lângă craniul bărbatului. În interiorul emisferelor „ochelarilor” au fost descoperite urme de materie organică. Experții cred că obiectul ar fi putut face parte dintr-o mască funerară sau dintr-un acoperământ pentru cap.

Lângă brațul stâng al bărbatului și în jurul taliei sale se aflau cinci pandantive de piatră în formă de semilună, folosite, probabil, pentru ritualuri.

Am descoperit tot felul de lucruri interesante, însă niciunul dintre artefactele descoperite mai devreme nu a fost la fel de impresionant precum cele descoperite în aceste două morminte. Presupunem că acești doi bărbați erau un fel de preoți”, a concluzionat Kobeleva.

Așa-zișii „ochelari” de bronz au fost găsiți în mormântul unui alt șaman. Încă nu se știe cum erau întrebuințate aceste artefacte. Foto: Institutul de Arheologie și Etnografie din Novosibirsk / Siberian Times


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu