Oameni dispăruți fără urmă. 5 cazuri nerezolvate

Sute de persoane dispar în fiecare zi. Unii dintre acești oameni sunt adesea victimele unor crime sau ale unor răpiri. Alții aleg să plece în lume și să-și trăiască viața sub o altă identitate.

Deși majoritatea cazurilor de dispariții sunt elucidate în cele din urmă, unele episoade rămân fără răspuns pentru totdeauna. Lipsite de dovezi și de informații utile, aceste cazuri devin subiect de speculație.

Iată, pe scurt, istoriile unor oameni dispăruți fără urmă, despre a căror soartă nu se mai știe nimic.

1

Ultima baie a prim-ministrului Harold Holt

Oameni disparuti - Harold Holt
Foto: SBS

Unul dintre cei mai celebri oameni dispăruți fără urmă este fostul prim-ministru australian Harold Holt. Pe 17 decembrie 1967, Holt a pornit spre plajă însoțit de presupusa lui amantă și trei prieteni.

Planul celor cinci era să facă o baie în ocean. În timp ce înotau, Holt a dispărut brusc din raza vizuală a însoțitorilor săi. Temându-se că s-a întâmplat ceva rău, cei patru au anunțat autoritățile.

Marina regală australiană și forțele aeriene au demarat o operațiune amplă de căutare. Din păcate, misiunea s-a soldat cu un eșec, iar într-un final Holt a fost declarat mort.

Există mai multe teorii cu privire la dispariția politicianului. În 2005, un medic legist a sugerat că fostul premier s-ar fi înecat. Suspiciunea de înec este întărită și de faptul că medicii îi recomandaseră lui Holt să nu înoate, din cauza unei probleme la umăr.

În 2007, producătorii documentarului „Cine l-a ucis pe Harold Holt” au sugerat că fostul prim-ministru s-ar fi sinucis. Oricare ar fi fost cauza decesului, cert este că trupul lui Holt nu a fost găsit niciodată.

2

Bobby Dunbar, copilul misterios

Pe 23 august 1912, familia Dunbar a plecat la pescuit pe lacul Swayze, din statul american Louisiana. În timpul excursiei, Bobby, băiatul de 4 ani al familiei, a dispărut.

Alertate, autoritățile au început căutările, care au durat mai bine de opt luni. Într-un final, un băiat a fost găsit în statul Mississippi, alături de un bărbat și o femeie – William Walters și Julia Anderson.

Oameni disparuti - Bobby Dunbar
Foto: Wikimedia

Familia Dunbar a confirmat că este vorba de copilul lor. Deși Julia Anderson a susținut că băiatul este fiul ei, Charles Bruce, judecătorii au decis să încredințeze copilul familiei Dunbar.

Cu toate acestea, în 2004, în încercarea de a soluționa cazuri de oameni dispăruți, autoritățile au făcut analiza ADN a băiatului găsit.

Surprinzător, s-a descoperit că băiatul nu era copilul soților Dunbar. Astfel, abia la 92 de ani de la dispariție autoritățile și-au dat seama că au de-a face cu un caz neelucidat.

3

Oameni dispăruți fără urmă: Jim Sullivan și OZN-urile

Oameni disparuti - Jim Sullivan
Foto: NPR

Majoritatea cântecelor compuse de muzicianul american Jim Sullivan aveau drept subiect OZN-urile, extratereștrii și deșertul. Unul dintre cântecele lui Sullivan chiar descrie răpirea unui om de către ființe de pe altă planetă.

Mai mult, albumul său de debut a fost intitulat „UFO” (OZN, în traducere). În acest context, soarta lui Sullivan este cu atât mai enigmatică.

Pe 4 martie 1975, muzicianul a plecat cu mașina din Los Angeles către Nashville. A doua zi, s-a cazat la un motel în Santa Rosa, New Mexico.

Martorii au spus că a cumpărat niște votcă de la magazinul din oraș, dar nu a dormit în motel și a lăsat cheia în cameră. În următoarea zi, a fost văzut la o fermă izolată, situată la 40 de kilometri distanță.

Acolo, și-a abandonat mașina și toate lucrurile: banii, chitara, hainele și o cutie cu discuri. Aceasta a fost ultima oară când Sullivan a fost văzut. A dispărut fără urmă, iar căutările nu au scos la iveală niciun indiciu cu privire la soarta sa.

4

Louis Le Prince, inventatorul care s-a „evaporat”

Inventatorul francez Louis Le Prince a fost cel care a realizat primele filme și este unul dintre pionierii cinematografiei. Dar Le Prince este și unul dintre cei mai celebri oameni dispăruți fără urmă.

În septembrie 1890, inventatorul a pornit spre Marea Britanie, pentru a-și breveta noua cameră. După șederea pe tărâm englezesc, acesta plănuia o călătorie de promovare în SUA.

Oameni disparuti - Louis Le Prince
Foto: BBC

Dar, înainte de toate, Le Prince a pornit într-o vizită la prieteni și familie. Pe 13 septembrie, a plecat din Bourgues spre Dijon, ca să-și întâlnească fratele.

Apoi, pe 16 septembrie, a urcat în trenul Paris-Dijon – unde îl așteptau niște prieteni -, dar nu a mai ajuns la destinație. Când trenul a sosit la Dijon, prietenii lui au descoperit cu stupoare că Le Prince și bagajul său dispăruseră din tren.

Nici cadavrul, nici bagajul nu au fost găsite vreodată și niciun pasager n-a observat nimic suspect în timpul călătoriei. Însă există mai multe teorii cu privire la această dispariție.

Unii istorici spun că inventatorul s-ar fi sinucis, alții susțin că a cineva l-a asasinat ca să-l împiedice să-și breveteze invenția. O altă teorie merge și mai departe, acreditând ideea că Le Prince ar fi fost ucis chiar de către fratele lui.

5

Oameni dispăruți fără urmă - Gedhun Choekyi Nyima, al doilea lider al Tibetului

Pe 14 mai 1995, Gedhun Choekyi Nyima, un băiat de doar șase ani, a fost numit al 11-lea Panchen Lama al budiștilor din Tibet. La aflarea veștii, autoritățile chineze au decis să-l rețină.

De atunci, nimeni nu mai știe nimic de el. Organizațiile umanitare din lume au cerut în nenumărate rânduri regimului chinez să permită vizitarea lui Panchen Lama, însă fără succes.

Oameni disparuti - Panchen Lama
Foto: Wikimedia, Frogen Yozurt

Potrivit singurei declarații făcute de guvernul chinez pe această temă, Gedhun Choekyi Nyima „este în viață, sănătos, este educat, trăiește o viață normală și nu vrea să fie deranjat.”


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

5 comentarii la „Oameni dispăruți fără urmă. 5 cazuri nerezolvate”

Lasă un comentariu