7 oameni celebri care s-au născut de Crăciun

În timp ce majoritatea oamenilor sunt centrul atenției de ziua lor, cei născuți în ziua de Crăciun sunt oarecum lipsiți de acest răsfăț la care tânjim cu toții.

Dacă te numeri printre cei veniți pe lume pe 25 decembrie, gândește-te și la partea plină a paharului: ai întotdeauna concediu de ziua ta, masa este plină de bunătăți și cei dragi sunt alături de tine.

În plus, îți „împarți” ziua de naștere cu câțiva oameni de succes, care au avut un cuvânt greu de spus în știință, artă sau politică.

1

Isaac Newton

Isaac Newton
Foto: RTBF.be

Isaac Newton s-a născut pe 25 decembrie 1642, conform calendarului iulian, utilizat în Anglia la acea vreme. Tatăl său, numit tot Isaac Newton, murise cu trei luni înainte.

Născut prematur, Isaac Newton era un copil plăpând. Se spune că mama lui, Hannah Ayscough, ar fi afirmat că nou-născutul încăpea într-o carafă de un litru.

Totuși, peste ani, acest copil firav a ajuns unul dintre cei mai mari savanți ai tuturor timpurilor. Matematician, fizician, astronom, teolog și scriitor, Isaac Newton a revoluționat domeniile opticii, matematicii și mecanicii.

A formulat principiile fundamentale ale mecanicii (cunoscute drept „legile lui Newton”), precum și legea atracției universale.

2

Humphrey Bogart

Humphrey Bogart
Foto: Pinterest

Actorul american s-a născut în ziua de Crăciun a anului 1899 în orașul New York, sub numele Humphrey DeForest Bogart. Un adevărat simbol cultural, Humphrey Bogart este unul dintre cei mai mari actori americani ai secolului XX.

În 1999, Bogart a fost numit de Institutul American de Film „cel mai mare actor din istoria filmului american”. Data exactă a nașterii lui Humphrey Bogart a fost îndelung disputată, dar controversa a fost soluționată în cele din urmă.

Deși studiourile Warner Bros. afișaseră 25 decembrie ca data nașterii lui Bogart, scriitorul Clifford McCarty a lansat o ipoteză care a stârnit multe dezbateri.

McCarty a susținut că studioul falsificase data nașterii actorului (care era, de fapt, 23 ianuarie 1900), pentru a acredita ideea ca un om născut de Crăciun nu poate fi atât de infam cum pare în rolurile pe care le joacă.

Totuși, biografii Ann M. Sperber și Eric Lax au demonstrat că Humphrey Bogart își sărbătorea ziua de naștere pe 25 decembrie. Mai mult, aceeași dată apărea și pe certificatul de căsătorie al actorului.

Și actrița Lauren Bacall, soția lui Bogart, a confirmat că soțul ei s-a născut pe 25 decembrie.

3

Anwar Sadat

Anwar Sadat
Foto: Middle East Monitor

Anwar Sadat s-a născut pe 25 decembrie 1918, în Egipt, într-o familie săracă de origine sudaneză, având 12 frați și surori.

Anwar Sadat a fost cel de-al treilea președinte al Egiptului, conducând țara de la 15 octombrie 1970 până la asasinarea sa de către militanții fundamentaliști, pe 6 octombrie 1981.

În Orientul Mijlociu, Sadat este considerat una dintre figurile cu cea mai mare influență asupra istoriei moderne.

4

Carlos Castaneda

Carlos Castaneda
Foto: Genius

Scriitorul Carlos Castaneda s-a născut pe 25 decembrie 1925 la Cajamarca, Peru. La începutul anilor ’50, Castaneda a emigrat în SUA, iar pe 21 iunie 1957 a primit cetățenia americană.

Începând cu 1968, când a publicat „Învățăturile lui Don Juan”, Carlos Castaneda a scris o serie de cărți în care descrie cum a fost inițiat în șamanism.

Cărțile, scrise la persoana întâi, relatează experiențele sale sub îndrumarea unui învățat numit don Juan Matus. Cele 12 cărți s-au vândut în peste 28 de milioane de copii și au fost traduse în 17 limbi.

5

Annie Lennox

Annie Lennox
Foto: SkippedonShuffle

Cine nu a ascultat măcar o dată „Sweet Dreams (Are Made of This)”, celebra piesă a trupei britanice Eurythmics? Datorită vocii sale inconfundabile, cântăreața Annie Lennox și-a câștigat locul în istoria muzicii.

Lennox s-a născut în ziua de Crăciun a anului 1954, în Aberdeen, Scoția. A urmat Academia Regală de Muzică din Londra, unde a studiat flautul, pianul și clavecinul.

Lennox l-a întâlnit pe muzicianul Dave Stewart în 1975, într-un restaurant unde aceasta era chelneriță. Cei doi au colaborat de mai multe ori în carieră. Cea de-a doua colaborare, duo-ul Eurythmics, le-a adus faima mondială.

6

Justin Trudeau

Justin Trudeau
Foto: ABC News

Justin Trudeau este al doilea cel mai tânăr premier din istoria Canadei, după Joe Clark. Trudeau nu este primul din familia sa care a ocupat această înaltă poziție.

Pierre Trudeau, bunicul său, a fost prim-ministru al Canadei între 1980 și 1984. Justin Trudeau s-a născut pe 25 decembrie 1971 la Ottawa. Interesant este că unul dintre frații săi mai mici, Alexandre, a venit pe lume în 1973, tot în ziua de Crăciun.

7

Armin van Buuren

Pe numele său complet Armin Jozef Jacobus Daniël van Buuren, cunoscutul DJ olandez s-a născut pe 25 decembrie 1976.

Van Buuren a fost interesat de muzica electronică încă din copilărie. A lansat primul său hit în 1997, iar de atunci și-a construit o carieră internațională impresionantă, având milioane de fani.

Ca să știi mai mult, citește „Viața secretă a marilor scriitori”

Marii scriitori nu au avut nicidecum vieți plictisitoare, așa cum reiese din ceea ce am învățat la școală. Unii dintre cei care au lăsat în urmă opere literare de o inestimabilă valoare aveau apucături bizare, propriile slăbiciuni, vicii și frivolități. Pe scurt, erau și ei oameni ca noi. Din această carte hilară, plină de curiozități dintre cele mai puțin ortodoxe, vei afla aspecte picante din viețile unora dintre cei mai mari scriitori ai lumii, pornind de la William Shakespeare și ajungând până în vremurile noastre.

„Viața secretă a marilor scriitori” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „7 oameni celebri care s-au născut de Crăciun”

Lasă un comentariu