5 oameni celebri care au suferit de fobii ieșite din comun

De-a lungul unei perioade îndelungate din istoria umanității, numai bolile fizice au fost considerate afecțiuni reale, iar cei care sufereau din cauza unor probleme de natură psihică au fost nevoiți să-și poarte singuri de grijă, după cum îi ducea capul.

Mai mult, dacă acești oameni primeau tratament, acesta lua de obicei forma internării în niște aziluri îngrozitoare care, în loc să elimine problema, o exacerbau. Dacă erai de-a dreptul bolnav mintal, te confruntai cu o dublă dificultate: nimeni nu îți lua cazul în serios și, atunci când era luat în serios, erai încarcerat și „tratat” prin metode care astăzi sunt considerate tortură.

Victimele medicinei arhaice nu s-au bucurat de înțelegerea și compasiunea celor din jur și, din acest motiv, afecțiunile lor (dintre care unele au contribuit la operele pe care lumea continuă să le admire și în ziua de azi) merită să fie menționate.

1. Hans Christian Andersen se temea că va fi îngropat de viu

Autorul danez Hans Christian Andersen ne-a lăsat moștenire unele dintre cele mai frumoase basme, de la „Mica Sirenă” la „Rățușca cea urâtă” și „Hainele cele noi ale împăratului”. Andersen este o figură legendară în lumea întreagă, însă nu mulți știu că suferea de tafofobie, adică teama de a fi îngropat de viu.

Această fobie nu era tocmai rară în acele vremuri, când tehnologia medicală modernă încă nu exista. Însă aceasta era doar una dintre multele fobii ale lui Andersen.

Potrivit biografului său, Andersen avea mereu asupra sa un bilet pe care era scris: „Sunt doar aparent mort”. În ultima perioadă a vieții, și-a rugat prietenii să-i taie venele și să-l lase să sângereze după ce avea să moară… ca să se asigure că a decedat cu adevărat.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

2. Salvador Dali și teama lui de insecte (și de propriile alunițe)

O listă cu personaje celebre și fobiile lor nu ar fi completă fără geniul extravagant al lui Salvador Dali (și fără multele sale fobii). Adevărul este că existau puține obiecte pe care Dali să nu le poată transforma în obiecte de teroare suprarealistă.

Însă Dali suferea de frică de insecte, o tulburare cauzată probabil de „sindromul lui Ekbom” sau „sindromul picioarelor neliniștite”. Potrivit Smithsonian, această boală cauzează „halucinații tactile”, ceea ce înseamnă că pacientul „simte” cum niște insecte imaginare i se târăsc pe sub piele.

Lucrarea celor de la Smithsonian prezintă apoi experiența îngrozitoare prin care a trecut artistul din cauza acestei nevroze, care se pare că și-a făcut debutul când el se afla singur într-o cameră de hotel și s-a trezit cu impresia că un gândac își făcea cuib în carnea lui.

Când nu a găsit nicio insectă în așternut, Dali și-a pipăit corpul și a descoperit o mică umflătură pe spate. Cuprins de panică, a încercat să o smulgă. S-a dovedit că „gândacul” era, de fapt, o aluniță, iar Dali descrie astfel incidentul în autobiografia sa:

„Am luat o decizie drastică și, cu sălbăticia proporțională cu starea mea de frenezie, spre groaza mea, am luat o lamă de ras, am prins căpușa între degete și am început să tai interstițiul dintre căpușă și piele, interstițiu care era incredibil de rezistent.”

„Cuprins de frenezie, am continuat să tai, orbit de sângele care curgea șuvoi. Căpușa a cedat în cele din urmă, și, pe jumătate leșinat, m-am prăbușit pe podea în propriul meu sânge.”

Probabil că nici măcar Edgar Allan Poe n-ar fi reușit o descriere mai plină de viață…

3. Frica de ouă a lui Alfred Hitchcock

Renumitul regizor Alfred Hitchcock avea o întreagă paletă de fobii (era profund tulburat când vedea polițiști, în special), însă nu mulți știu cât de mult ura ouăle. Descrierea lui referitoare la această fobie este viscerală:

„Acel obiect alb și rotund, fără găuri… Ai văzut vreodată ceva mai revoltător decât un gălbenuș de ou revărsându-și lichidul? În comparație, sângele este roșu, vesel.”

„Însă gălbenușul de ou este galben și revoltător. Nu l-am gustat niciodată. În plus, mă înspăimântă propriile mele filme. Nu mă duc niciodată să le văd. Nu știu cum pot îndura oamenii filmele mele.”

Nu este clar dacă textura oului sau culoarea galben erau cauza groazei (regizorul avea o aversiune profundă față de această culoare), însă un lucru e sigur: Hitchcock, cunoscut ca gurmand și pentru dragostea lui față de micul dejun englezesc tradițional, nu a servit niciodată un mic dejun englezesc complet (care conține și ouă, pe lângă șuncă, fasole și cârnați).

4. Howard Hughes și comportamentul obsesiv-compulsiv

Legendarul magnat al lumii filmului, antrepenor, aviator și miliardar Howard Hughes a suferit de un tip invalidant de tulburare obsesiv-compulsivă. În ultimii săi ani, s-a baricadat în dormitor, a renunțat la aproape orice contact cu lumea exterioară, și-a ars hainele ca să nu se contamineze și și-a depozitat urina în borcane, din „motive de siguranță” care rămân necunoscute.

Toate aceste incidente au fost dramatizate mai târziu de Martin Scorsese în filmul său din 2004, Aviatorul. Hughes a fost, în cea mai mare parte a timpului, sănătos la cap în anii din tinerețe, însă unele relatări sugerează că fobia sa profundă față de microbi și-ar fi putut avea originea în copilărie.

Mama sa era mereu îngrijorată de sănătatea lui, un obicei care a devenit și mai obsesiv după ce a contractat poliomielită. Se pare că, în tinerețe, Hughes a suferit și de paralizie timp de mai multe luni.

Paranoia lui Hughes i-a afectat pe toți cei din jurul său și a ajuns chiar să pună sub ascultare telefonul soției sale, Ava Gardner, bănuind-o de infidelitate.

5. Nikola Tesla și aversiunea sa față de perle

Nikola Tesla, celebrul geniu al ingineriei, a creat multe invenții revoluționare, însă nu multă lume știe că avea o fobie mai degrabă romantică față de perle. Potrivit anumitor surse, Tesla nu putea îndura să privească perlele.

Când secretara lui a venit la birou purtând un colier de perle, Tesla a trimis-o acasă. Totuși, este posibil ca aversiunea sa față de perle să fi fost o chestiune estetică mai degrabă decât o fobie (sau tulburare mintală).

Oricum ar sta lucrurile, „perla” intelectului lui Tesla a strălucit mereu, inspirând crearea unui șir foarte lung de dispozitive moderne.

Ca să știi mai mult

Kevin Dutton (profesor de psihologie la Universitatea Oxford) și Andy McNab (fost membru al Trupelor Speciale, decorat cu cele mai înalte dinstincții ale Armatei Britanice) au publicat „ABC-ul psihopatului de succes”, care detaliază motivele și trăsăturile care fac ca acest tip de oameni să aibă atât de mult succes, mai ales în plan profesional. În plus, autorii prezintă un test practic care te poate ajuta să afli dacă ești unul dintre ei - adică unul dintre psihopați.

Comandă cartea „ABC-ul psihopatului de succes” pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu