5 oameni care și-au înscenat moartea

Oamenii care își înscenează moartea par să aparțină, mai degrabă, lumii cărților și filmelor. Și totuși, astfel de cazuri se întâmplă și în lumea reală, iar motivele pentru care persoanele aleg să dispară fără urmă sunt dintre cele mai diverse. Unii vor să scape de probleme sau de amenințări, alții de datorii sau chiar de condamnări la închisoare. În acest articol, îți prezentăm cinci dintre cele mai interesante cazuri de oameni care și-au înscenat moartea.

1. Aleister Crowley și-a înscenat moartea pentru a scăpa de o femeie

Oameni care si-au inscenat moartea 01

Iată primul personaj de pe lista noastră cu oameni care și-au înscenat moartea. În septembrie 1930, Aleister Crowley, profet autoproclamat al doctrinei esoterice Thelema, s-a sinucis sărind de pe o faleză situată în apropierea capitalei Portugaliei, Lisabona. Sau cel puțin așa părea că stau lucrurile.

Trei săptămâni mai târziu, Crowley a apărut teafăr și nevătămat în Berlin. De fapt, sinuciderea fusese o înșelătorie elaborată, pe care profetul o pusese la cale împreună cu un amic, poetul Fernando Pessoa.

Prin falsa sinucidere, Crowley dorea să scape de Hanni Jaeger, o nemțoaică de 19 ani pe care tocmai o inițiase în „magia sexuală” și care începuse să îl agaseze.

2. oameni care și-au înscenat moartea: spionul Juan Pujol Garcia

Oameni care si-au inscenat moartea 02

După ce Al Doilea Război Mondial a luat sfârșit, dublul spion Juan Pujol Garcia, care îi spionase pe naziști în favoarea britanicilor, se temea de repercusiuni din partea germanilor furioși că pierduseră războiul.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Pentru a se face nevăzut, bărbatul a călătorit în Angola, unde și-a înscenat moartea cu ajutorul celor de la MI5. Oficial, Pujol Garcia a decedat din cauza malariei. De fapt, spionul s-a ascuns în Venezuela, unde și-a continuat viața ca patron de librărie.

Soția lui Pujol Garcia nu a crezut niciodată că el murise. De aceea, femeia nu a fost surprinsă când el a fost descoperit, patru decenii mai târziu, de Nigel West, un jurnalist de investigații.

Pujol Garcia era poreclit „Agentul Garbo” (datorită aptitudinilor sale de actor) și este unul dintre cei mai celebri spioni din Europa.

3. Oameni care și-au înscenat moartea: Lordul Lucan

Oameni care si-au inscenat moartea 03
Lordul Lucan și soția sa, Veronica

Richard John Bingham, al șaptelea duce de Lucan, era înrudit prin alianță cu Diana, prințesa de Wales. Lordul Lucan a dispărut pe 8 noiembrie 1974, la scurt timp după ce bona copiilor săi a fost ucisă, iar soția sa, Veronica, atacată de un bărbat necunoscut.

După ce Veronica le-a spus anchetatorilor că vocea atacatorului semăna cu cea a soțului ei, nobilul englez a devenit imediat suspectul numărul unu. Dar lordul Lucan era de negăsit.

Ultima oară, bărbatul a fost văzut chiar în noaptea crimei, plecând de acasă la volanul mașinii unui prieten. Nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu el după acel moment.

Ulterior, mașina în care fusese văzut a fost găsită abandonată. Înăuntru, polițiștii au găsit multe pete de sânge și o sticluță cu somnifere. Scena părea să indice că lordul Lucan se sinucisese.

Cum trupul nu i-a fost găsit niciodată, au circulat intens zvonuri potrivit cărora el își înscenase moartea cu ajutorul prietenilor, pentru a scăpa de acuzația de crimă.

4. Patrick McDermott

Patrick McDermott și Olivia Newton-John

Patrick McDermott a fost iubitul actriței și cântăreței Olivia Newton-John. El a dispărut fără urmă pe 30 iunie 2005, în timpul unei partide nocturne de pescuit, în largul coastei californiene.

McDermott nu a mai fost văzut de atunci, însă circumstanțele dispariției sale au dat naștere la îndoieli cu privire la presupusa sa moarte. Bărbatul a fost suspectat că și-ar fi înscenat moartea pentru a scăpa de datoriile uriașe pe care le acumulase și de plata pensiei alimentare către fosta sa soție.

De altfel, la 11 ani de la dispariția lui McDermott au apărut zvonuri cum că bărbatul s-ar afla în Mexic, unde trăiește alături de noua lui iubită. Cu toate acestea, până acum nu există confirmarea că bărbatul ar mai fi în viață.

5. Lenin Carballido, primarul care și-a înscenat moartea pentru a scăpa de închisoare

Citește și Primarul mexican care s-a însurat cu un crocodil

Iată și ultimul exemplu de pe lista noastră cu oameni care și-au înscenat moartea. Cazul lui Lenin Carballido pare desprins din filme: deși în acte era mort din 2010, în 2013, bărbatul a fost ales primar al unui orășel din Mexic.

Evenimentul neobișnuit a atras atenția autorităților, care au descoperit cum înșelase Carballido pe toată lumea. Pe certificatul de deces scria că politicianul murise din cauza unor complicații cauzate de diabet.

Dar, deși fusese eliberat de autoritățile mexicane, actul constata o moarte care nu existase în fapt. Pentru a-l scăpa de o acuzație de viol ce data din 2004, rudele lui Carballido i-au obținut un certificat de deces fals, iar apoi au determinat autoritățile să retragă acuzațiile la adresa bărbatului.

Deși era considerat oficial mort, Carballido nu a putut rezista tentației puterii și a decis să candideze pentru funcția de primar al orașului San Augustin Amatengo. A lipit peste tot afișe electorale cu chipul și numele său și a reușit să câștige.

Electoratul habar nu avea că politicianul era, oficial, mort. După ce a fost descoperit, Carballido a fost arestat.


Dacă ți-a plăcut articolul, citește și Oameni dispăruți fără urmă. 5 cazuri neelucidate. Apoi, află povestea stranie a Scrisorilor de dincolo de moarte ale lui Ettore Majorana, fizicianul genial care „s-a evaporat”.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu