O vulpe polară a mers 4.400 de kilometri, din Norvegia până în Canada, în patru luni

Vulpea a traversat o distanță de 3.506 kilometri de la un capăt la altul al traseului, însă în total (cu tot cu „târcoalele” din anumite zone) a umblat 4.415 kilometri. 

O vulpe polară a străbătut peste 3.500 de kilometri, din nordul Norvegiei până în nordul Canadei, în doar patru luni, au descoperit cercetătorii Institutului Polar Norvegian, citați de CBC News. Potrivit biologilor, tânăra vulpe și-a părăsit „plaiurile natale” din Arhipelagul Svalbard, al Norvegiei, pe 1 martie 2018 și a ajuns pe Insula Ellesmere, din Canada, prin Groenlanda, pe 1 iulie 2018.

Este cea mai mare distanță documentată străbătută vreodată de o vulpe polară. Animalul căuta un loc în care să-și facă vizuina și să se reproducă, se arată într-un articol de cercetare al institutului, intitulat „Lunga cursă a unei femele pe gheața marină”.

Această hartă arată itinerarul vulpii, care a străbătut zilnic o medie de peste 46 de kilometri – acoperind distanța totală de peste 4.400 de kilometri (cu ocolișurile repetate din anumite zone) de-a lungul călătoriei care a durat patru luni. Foto: CBC News

Cercetătorii au monitorizat deplasarea vulpii cu un dispozitiv de urmărire prin satelit, pe care i l-au montat în iulie 2017, lângă un ghețar de pe insula norvegiană Spitsbergen.

Inițial, vulpea a rămas în apropierea locurilor natale, dar apoi s-a aventurat spre regiuni noi până când, la 26 martie 2018, a părăsit insula. În timpul voiajului spre Canada, vulpea, în vârstă de circa doi ani, s-a deplasat cu distanța medie de 46.3 kilometri pe zi.

„Timpul scurt în care a străbătut o astfel de distanță ne arată extraordinara capacitate de deplasare a acestei specii de animale carnivore de mici dimensiuni”, au spus cercetătorii.

Distanța dintre vizuina în care s-a născut vulpea și locul în care s-a stabilit pe insula Ellesmere este de 1.789 de kilometri în linie dreaptă, potrivit institutului.

Vulpii i-a fost atașată o zgardă cu GPS la 29 iulie 2017. Vulpile polare sunt animale incredibil de rezistente, pot supraviețui la temperaturi de -50 grade Celsius. Foto: CBC News

Gheața marină le permite vulpilor arctice norvegiene să ajungă în Groenlanda și apoi să treacă în America de Nord, deși nu se știe de ce își părăsesc locurile natale în căutarea altor zone în care să se împerecheze, au spus cercetătorii.

Animalele, care au o blană groasă pentru a supraviețui mediului rece și trăiesc aproximativ patru ani, se hrănesc cu pește, păsări marine și lemingi.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

4 comentarii la „O vulpe polară a mers 4.400 de kilometri, din Norvegia până în Canada, în patru luni”

  1. Pana si o vulpe bate omul…..
    Cum sa ai impresia ca am evoluat in mod natural cand purtam haine iara daca le dam jos este o condamnare la moarte….. ”Omul, apogeul creatiei” da, sigur, era sa uit.

    Răspunde

Lasă un comentariu