O vitamină comună ar putea preveni atacurile de cord

O vitamină comună ar putea preveni atacurile de cord

Cu toții știm că vitamina D, o vitamină comună, este bună pentru organism, dar s-a dezbătut mult timp dacă administrarea ca supliment are sau nu beneficii reale pentru sănătate. Cel mai recent studiu pe această temă sugerează că astfel de suplimente pot reduce riscul de atac de cord.

Deși cercetarea raportează doar o mică variație a riscului pentru un „eveniment cardiovascular major” atunci când luați vitamina D, este cu siguranță utilă pentru a afla relația dintre acești factori de sănătate.

Acesta este al doilea cel mai mare studiu de până acum care analizează suplimentele ce conțin această vitamină comună și riscul de boli cardiovasculare, potrivit autoarei principale a studiului, epidemiologul Rachel Neale, de la Institutul de Cercetare Medicală QIMR Berghofer (Australia).

Deși acest studiu nu este concludent în ceea ce privește cauza și efectul, are o dimensiune suficient de mare a eșantionului (21.302 de pacienți cu vârsta cuprinsă între 60 și 84 de ani) pentru a însemna că acum se poate face mai multă muncă pentru a analiza relația mai detaliat, scrie Science Alert.

O vitamină comună scade riscul de atac de cord

„Studiul nostru a constatat că suplimentarea cu vitamina D poate reduce riscul de evenimente cardiovasculare majore, iar efectul protector ar putea fi mai marcat la cei care iau statine și alte medicamente pentru boli de inimă”, spune Neale.

„Sugerează că sunt necesare cercetări suplimentare în acest sens”, continuă epidemiologul.

Participanții la studiu au primit fie un supliment de vitamina D, fie un placebo timp de până la cinci ani, aproximativ 80% dintre cei din grupul cu vitamina D încă luând suplimente la sfârșitul celor cinci ani.

În grupul cu vitamina D, 6% dintre participanți au experimentat un eveniment cardiovascular major, comparativ cu 6,6% dintre participanții care au luat un placebo. În ceea ce privește atacurile de cord în special, rata a fost cu 19% mai mică în grupul cu vitamina D, în timp ce nu a existat nicio diferență în rata accidentelor vasculare cerebrale.

Statisticile au arătat un beneficiu mai mare date de suplimentele de vitamina D pentru cei care luau statine sau o altă formă de medicamente pentru sănătatea inimii atunci când a început studiul, o altă descoperire interesantă de explorat în continuare.

„Nu suntem siguri de ce anume se întâmplă asta. Ar putea fi un indicator al unui risc mai mare la începutul studiului, astfel încât au existat mai multe posibilități de îmbunătățire”, spune Neale.

Nu vă grăbiți să vă faceți stocuri de vitamina D!

Cercetătorii subliniază că nimeni nu ar trebui să înceapă să ia suplimente de vitamina D pentru inimă fără a consulta mai întâi un medic, în special persoanele în vârstă cu afecțiuni existente.

Între timp, dezbaterea despre suplimente continuă. Dacă sunteți interesat să vă creșteți vitamina D în mod mai natural, acest lucru poate fi făcut prin multă lumină solară și consumând alimente precum pește gras și gălbenușuri de ou.

„Deși studiile controlate randomizate anterioare nu au descoperit că administrarea de suplimente este benefică pentru acest rezultat, rezultatele studiului D-Health sugerează că este prematur să spunem că suplimentarea cu vitamina D nu modifică riscul”, spune Neale.

Cercetarea a fost publicată în BMJ.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

35 de Întrebări din Istorie, Mitologie și Tradiții

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu