O replică vie a urechii lui Vincent van Gogh a fost creată cu ajutorul ADN-ului pictorului

Într-un experiment macabru și neobișnuit, savanții au creat o copie vie a urechii lui Vincent van Gogh folosind ADN-ul pictorului și țesut prelevat de la un strănepot al fratelui său.

Probabil că urechea lui Vincent van Gogh este cel mai celebru organ din istorie. Toată lumea a auzit povestea faimosului pictor olandez postimpresionist care și-a tăiat urechea.

În urmă cu câțiva ani, a fost creată o copie vie a urechii. Conceptul îi aparține lui Diemut Strebe, un artist german care trăiește în Boston și lucrează la Centrul MIT pentru Artă, Știință și Tehnologie și a fost realizat cu ajutorul savanților de la MIT, Harvard și Universitatea Boston în 2014.

Noua ureche a lui van Gogh. Foto: Diemut Strebe

Numit Sugarbabe, proiectul a fost creat la un spital din Boston cu ADN colectat de pe un timbru pe care îl linsese artistul și de la un descendent al pictorului. Lieuwe van Gogh, de asemenea artist și al doilea stră-strănepot al fratelui lui Vincent, Theo van Gogh, a donat o mostră de țesut.

Urechea a fost creată de o imprimantă 3D și este o replică a urechii care a fost tăiată parțial chiar înainte de Crăciunul anului 1888 în casa lui Vincent din Arles, Franța. Urechea nou-creată se află într-o cutie transparentă, într-o soluție specială, potrivit BBC.

Conform lui Diemut Strebe, „proiectul se concentrează pe o anumită formă de replicare umană, folosind înlocuirea și modificarea ADN-ului natural cu material genetic sintetizat într-o celulă vie.”

Urechea este capabilă să recepționeze unde sonore printr-un microfon care folosește un program de computer care generează impulsuri nervoase simulate. Revista Smithsonian a relatat că nici Muzeul van Gogh din Amsterdam și nici rudele pictorului nu au fost interesate să intre în posesia organului.

De ce și-a tăiat Vincent can Gogh urechea?

Autoportretul lui van Gogh (în oglindă). Foto: Wikimedia

Potrivit vincentvangogh.org, există mai multe teorii. Varianta larg acceptată spune că Vincent van Gogh și pictorul Paul Gauguin, care lucrau adeseori împreună, s-au certat și Gauguin a părăsit val-vârtej casa lui Vincent.

Cearta a afectat echilibrul psihic delicat al lui Vincent și se pare că a plecat după Gauguin cu un cuțit, dar s-a răzgândit și s-a întors acasă. Și-a tăiat o parte din ureche, pe care a dus-o la un bordel local sau i-a trimis-o lui Gauguin, care era gata să se întoarcă în Paris.

A doua zi, Vincent a fost internat într-un spital de boli mintale.

Hans Kaufmann și Rita Wildegans au sugerat o altă teorie în cartea „Pactul tăcerii”, publicată în 2009. Cei doi susțin că, în timpul unui scandal, Gauguin i-a tăiat urechea lui Vincent cu o sabie, însă teoria a fost respinsă de Louis van Vilborgh de la Muzeul van Gogh.

Van Tilborgh spune că cei doi nu oferă dovezi în sprijinul teoriei lor și că tăietura era prea precisă pentru a fi fost făcută cu o sabie aflată în mâna unui om furios.

Van Gogh (așezat, cu pipa în gură, al treilea de la stânga) și alți pictori, printre care și Gauguin. Foto: Wikimedia

Site-ul muzeului spune că unul dintre factorii care au contribuit la gestul lui Vincent a fost relația lui dificilă cu Gauguin, care amenința că se va întoarce la Paris și îl va lăsa singur.

De asemenea, căsătoria apropiată a lui Theo cu Johanna Bonger îl făcea pe Vincent să simtă că viitorul era nesigur. Temerea era nefondată: Johanna și-a dat seama de importanța operei lui Vincent și a promovat-o după ce el și Theo au murit, la o distanță de câteva luni unul de altul. Dacă nu ar fi existat Johanna, poate că Van Gogh ar fi rămas necunoscut.

Faptul că Vincent suferea de depresie, fiind probabil bipolar, este un lucru care a fost înțeles după ce au fost examinate scrisorile trimise lui Theo. Vincent picta febril, terminând aproape 300 de tablouri înainte de incidentul cu Gauguin, după care s-a scufundat într-o depresie profundă, lucru care pare să indice existența tulburării bipolare.

Datorită determinării cu care Johanna a luptat pentru a impune opera lui Vincent, van Gogh este considerat cel mai mare pictor olandez după Rembrandt.

Theo van Gogh, fratele pictorului. Foto: Wikimedia

Urechea vie a fost expusă la Ronald Feldman Fine Arts din New York. Vizitatorii puteau vorbi în ureche folosind microfonul conectat la software-ul care genera impulsuri nervoase așa cum ar face-o un electrod conectat la nervi.

Potrivit lui Diemut Strebe, replica reprezintă „Paradoxul lui Tezeu” al lui Plutarh, care se întreabă dacă un obiect căruia i-au fost înlocuite toată componentele rămâne fundamental același obiect.

De asemenea, expoziția a fost un omagiu adus artistului care reprezintă în mod clar imaginea stereotipă a geniului nebun cu un talent uimitor, care are parte de o soartă tristă.

Expoziția neobișnuită a fost deschisă pentru prima dată în Germania în 2014 și Noam Chomsky, celebrul savant, filosof și lingvist, a fost primul care a vorbit în urechea lui Van Gogh.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>